изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:46 EET
МАЛКИ ЛАЗАРКИ ОГЛАСИХА ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА В ДОБРИЧ /СНИМКИ/    
ОбществоМагията и красотата на пъстрия и жизнен пролетен празник Лазаровден пресъздадоха в Етнографската къща в Добрич малки лазарки от клуб „Златна ябълка” към СОУ „Св. Климент Охридски” с ръководител Руска Симеонова. Момичетата бяха посрещнати от стопанката на къщата и пяха за всички в нея. Бяха дарени с яйца, които да боядисат за Великден. Беше търкулва ситото, по което се гадае каква ще е годината.



Малките лазарки изпълниха обичая кумичане, чрез който се избира кумицата. Те пуснаха венчетата си във водата, при което бе избрана най-личната, най-хубавата, най-скопосната мома, която води хорото.
След това второкласниците от клуб „Златна ябълка“ имаха тематичен урок „Лазаруване“. Той е поредната проява по образователна програма „Баба и внуче” на Регионалния исторически музей.
Гости на децата бяха самодейците от певческа група „Мария Грекова” с ръководител Мария Койчева от квартал Рилци. Те разказаха как се е отбелязвал някога празникът, припомниха позабравени вече ритуали, изпяха съхранени и до днес жизнерадостни лазарски песни.
За красотата и символиката на пролетните празници разказа етнографът Лена Кирилова. По време на урока децата разказаха, че православната църква посвещава деня на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.
Според народните представи това е денят на нивите, пасищата и горите. Най-важният обичай на този ден е лазаруване. В него участват само момичета от 9 до 17 години, които се наричат лазарки. На този ден лазарките обикалят на групи домовете и пеят и наричат за плодородие. Стопанките пък ги даряват с яйца и парички. Като обиколят селото, момичетата се събират на площада, където изиграват ритуално хоро, хванати в дълга редица. В някои краища се прави надпяване на пръстените. В общо менче от предния ден се пускат пръстени, като менчето през нощта стои под трендафил. На Лазаровден избрана девойка вади пръстените от него и нарича коя за кой момък ще се ожени. НДТ
 


Сходни връзки

МАЛКИ ЛАЗАРКИ ОГЛАСИХА ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА В ДОБРИЧ /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди