изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:21 EEST
Млади изследователи в компютърните науки на морския бряг    
Интервюта В периода 2-5 април т.г. в к.к. Камчия, гр. Варна, се проведе национален форум за млади таланти в областта на информатиката и математиката. Събитието е в рамките на международната конференция на Съюза на математиците в България. Разговаряме с доц.д-р Златогор Минчев, директор на Съвместния център за обучение, симулации и анализ в сферата на сигурността към БАН, подкрепящ инициативата вече десет години.

-       Доц. Минчев, как вашата организация стана част от тази родолюбива инициатива?

-       Откриването и развиването на млади таланти в сферата на математиката и информатиката е естествено продължение на завета на Джон Атанасов – бащата на първия компютър, който също е българин. Като организация, Съвместният център за обучение, симулации и анализ в сферата на сигурността към БАН подкрепя идеята за развитие на Ученически институт по математика и информатика. Тази година се навършват и десет години от нашите обединени усилия с колегите за съвместни образователни и донорски активности, стартирали в морската ни столица през 2005 година. Тук искам да благодаря специално и на академик Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България, който ме покани още като прохождащ изследовател да участвам в това чудесно начинание.

 

-       Можете ли да споделите, накратко, какви са Вашите впечатления за този период от младите таланти на България?

-       За мое голяма и приятна изненада, въпреки трудностите през тези десет години в България, все още има талантливи деца в сферата на математиката и информатиката. Радостното е, че не само големите градове, но и по-малките раждат успехи. Това е доказателство, че ако дадем възможност на младите, бихме могли да постигнем много в евроатлантическото ни семейство, без да се отказваме от традиционно добрите ни отношения и с нашите съседи.

-       Каква е според Вас ролята на съвременните технологии в съвременното образование?

-       Ще си позволя да Ви отговоря от гледна точка на съвременната среда за сигурност. В новата дигиталната ера на 21 век ролята на технологии като Интернет, социалните мрежи, смарт устройствата и автономните роботи става  все по-значима.  Това поставя и въпроса за създаване на дигитална култура за тяхното правилно използване. Днес проблемът за хибридната сигурност и в частност – на киберпространството, е съществен, особено за младото поколение, което е реалният и постоянен ползвател на тези модерни решения.

Образователната система трябва да бъде и естествената среда, където новата генерация на милениума получава информация, както за възможностите на иновативните технологии и решения, така и за потенциалните и реални заплахи, които те пораждат. В днешния забързан свят на този проблем не се обръща достатъчно внимание!

 

-       И накрая, доц. Минчев, как виждате бъдещото развитие на тази инициатива за млади таланти по математика и информатика?

-       Това е малко сложен въпрос. За момента получаваме подкрепа от донорски организации, но предимно чуждестранни. Като цяло е трудно да се създаде системност у нас предвид твърде голямата динамика на социалната и бизнес среда в последните години. Считам, че за да заработи наистина устойчиво подобна инициатива, е важно да има подкрепа както от страна на държавата, така и от частния сектор. Добре е поне част от нашите лауреати да работят за България, дори когато учат в чужбина. Едно възможно решение е създаване на формална мрежата от тези млади участници и подкрепящи организации, в която да се култивира атмосфера на взаимопомощ и приятелство. Другото естествено продължение е участието и сътрудничеството с други подобни инициативи по съвместни национални и международни проекти. Вярвам, че за тази благородна кауза, от която зависи бъдещето на България, винаги ще се намерят сили и средства.  НДТ


 


Сходни връзки

Млади изследователи в компютърните науки на морския бряг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди