изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:20 EEST
Ясен от Варна прослави Боровец със „Зимен блян“ /СНИМКА/    
КултураАбсолютно начинаещ във фотографията студент по медицина от Варна спечели авторитетен приз и донесе световна слава на Боровец със своя снимка. Winter dream, на която Ясен Георгиев е запечатал пистата за нощно каране в зимния ни курорт, бе класирана на първо място в раздел "Туризъм" на престижния фотоконкурс Sony World Photography Awards. 21-годишният второкурсник пребори конкуренти от 171 страни, изпратили 78 694 снимки в тази категория.

Тя е една от десетте в раздел "Любители", като един от 10 номинирани ще бъде избран за "Фотограф на годината" на церемония в Лондон на 23 април. В пакет с титлата върви и премия от 5000 долара.

"Имам шанс да взема голямата награда, но може и да не я спечеля. Поне ще снимам Лондон", казва Ясен. Той твърди, че цялата история около прочутата вече снимка е плод на серия от случайности. Ясен я щракнал през март миналата година, когато бил с колеги в Боровец за университетска спартакиада по зимни спортове. "Не ми се удаде да карам ски, оказа се сложно. Затова приех друга задача - да снимам колегите с фотоапарата на университета. Беше забавно. В последната вечер преди да отпътуваме, стоях в стаята си в хотел "Рила". Гледката през прозореца ме заинтригува. Над осветената писта се стелеше лека мъгла, валеше пухкав сняг - същински зимен сън. Щракнах един кадър, получи се много хубав", припомня си Ясен. 6 месеца по-късно той случайно прочел в сп. "Фотомания" за конкурса на "Сони", в който приемат и любителски фотографии. Без да се колебае, пратил нощния кадър от Боровец. "Безплатно можех да кандидатствам с 3 снимки, но формите за регистрация бяха твърде дълги. Затова пратих само една", разказа Ясен.

След трудния първи курс бъдещият медик цяло лято работил като сервитьор в курорта Св. св. Константин и Елена, за да събере пари за собствен фотоапарат. Купил си "Никон". След броени дни в Лондон ще получи и "Сони" - подарък за първото място в конкурса. Че печели, Ясен разбрал от писмо на организаторите, което получил през януари. Спазил условието да пази новината в тайна до 31 март, когато резултатите от конкурса бяха огласени публично. Но усилено се заел да събира нужните 1000 лева за пътуването до британската столица. "Родителите ми ме подкрепиха, но не искам те да поемат целия финансов товар, все пак след дни ще бъда пълнолетен", отсича Ясен. Затова от месец той става в 5 ч сутринта и работи по няколко часа преди лекциите в университета.

"Много обичам да пътувам, но сега почти нямам свободно време. Използвам всеки миг, за да запечатвам най-интересното от преживяванията си. Предпочитам да снимам пейзажи, харесвам и черно-бялата фотография", пояснява Ясен. Възпитаникът на Руското училище във Варна още няма сериозна приятелка, но пък има сериозен план да стане ортопед. Решението да учи медицина взел в 10-и клас - 2 години преди да се запали по фотографията. Ясен ще е първият лекар във фамилията. Категоричен е, че ще продължи да развива и хобито, което вече го направи известен. "Ще работя по няколко проекта, свързани с Варна. Снимал съм на много места в България - в Пловдив, Свиленград, Кръстова гора... Но от родния ми град засега имам много малко кадри. Може би защото всички забележителности са ми добре познати от дете и е по-трудно да открия интересни ракурси или неоткрити кътчета, които да заснема", твърди младежът. Той е категоричен, че живее в най-прекрасния град и не би го заменил с друг. С радост обаче чака пътешествието до Лондон, където ще участва и в изложбата на призьорите от всички категории на конкурса в "Съмърсет хаус".

Преди да стегне куфари за британската столица, студентът е поканен да бъде гост на Боровец по Великден. "Много ми се ходи, но не съм сигурен, че ще успея, защото съм поставил обучението преди всичко, а имам доста да чета", свива рамене с усмивка Ясен.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Ясен от Варна прослави Боровец със „Зимен блян“ /СНИМКА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди