изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:30 EEST
РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ СЕ ПРЕДСТАВИХА В СЪБОРА "ЦВЕТНИЦА"    
КултураНад 30 състава и индивидуални изпълнители от община Генерал Тошево се надпяваха на фолклорен събор "Цветница" 2015 год. Съборът, който се провежда ежегодно на връх християнският празник, бе открит от секретаря на общината Вяра Дянкова. Тя приветства изпълнителите и гостите на събитието, като им пожела никога в тях да не угасва желанието да популяризират народното творчество и обичаи.




По време на седемчасовия фолклорен маратон гостите се насладиха на безупречни изпълнения и танци, съпроводени от професионални музиканти с тъпан, акордеон и гайда.
Истинска еуфория сред почитателите на народното творчество предизвикаха най-малките участници – децата от група "Пеперуди" към ОДЗ "Пролет", които се представиха едновременно с обичай и песен. Те изпълниха една от най-красивите добруджански песни – "Изгреяла е месечинка".
Бурните овации на публиката заслужиха и децата при школа "Фолклорни традиции" към Центъра за работа с деца. Големият интерес към събитието се потвърди и от желанието на телевизия Дестинация БГ да го заснеме. В най–скоро време по специализираната телевизия ще бъде излъчен филм, посветен на отбелязването на Цветница в Добруджа и едноименния събор.
Фестивалът „Цветница” се организира в изпълнение на Културния календар на общината – в цикъла “Пролетни празници” от Празнично-обредния календар. Организатори са община Генерал Тошево и народно читалище “Светлина-1941”. Основната цел на проявата е запазване на традициите и характерните обичаи на населението от община Генерал Тошево и популяризиране на културно-историческото й наследство. Фестивалът няма конкурсен характер. НДТ


 


Сходни връзки

РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ СЕ ПРЕДСТАВИХА В СЪБОРА "ЦВЕТНИЦА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.33 секунди