изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:05 EEST
Парламентът одобри разполагането на център на НАТО у нас    
ПарламентГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АБВ, БДЦ и един независим депутат ратифицираха споразумението за разполагане на комуникационен център на НАТО у нас.

Ратификацията на споразумението с Обединеното съвместно командване на НАТО (SHAPE) подкрепиха 120 депутати, 20 бяха "против", шестима се въздържаха.

Против бяха БСП. Националистите от "Атака" също се противопоставиха на споразумението и поискаха поименно гласуване със ставане от място, което мнозинството не прие, съобщи БТА.

Споразумението предвижда личният състав на националния КИС (Комуникационно-информационната система) модул на наша територия да се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници, които се осигуряват от България.

Националните модули могат да се използват за национални цели, доколкото задълженията към НАТО не се нарушават.

Издръжката на личния състав е национална отговорност, е записано в текста.

Десислав Чуколов от "Атака" призова България да запази неутралитет и да не подкрепи тази предложеното споразумение, съобщи БГНЕС.

Според Чуколов базите на НАТО ще ни опазят "толкова, колкото опазиха Кипър през 1973 година".

Според "Атака" въпросът се омаловажава, като се говори с умалителни - "центърче и батальонче", а накрая ще стане една "войничка":

"Да не се врем между шамарите и поне тук да не бъдем най-лоялният последовател на САЩ и НАТО, а да оставим САЩ и Русия първо да стигнат до съглашение".

"Двуполюсният модел отстъпи мястото на еднополюсен свят. Днес e безспорно, че еднополюсният свят е в криза и всички сътресения и турбулентни процеси са резултат от тази криза. Въпросът е къде ще се ситуира България - към обреченото да бъде преодоляно или към едно по-достойно място. Аз ще гласувам против, защото съм направил своя избор", обяви депутатът от БСП Георги Божинов.

Според него една държава се е превърнала в единствен фактор, тя иска да запази на всяка цена и с всички средства своето изключително поведение в света и превръща НАТО в инструмент на своите цели.

"Преговорите за това споразумение са започнали при Станишев, а договорът е подписан при Орешарски. Днес ние изпълняваме нещо, което е на финала на своето развитие", обяви депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

Той обвини левицата в шизофреничност, защото например техният представител в комисията по отбрана Ангел Найденов е подкрепил споразумението.

"Не става въпрос за бойна техника, а за няколко компютъра и няколко предавателя. Става въпрос за комуникационно-информационен център, и то модул от него", обяви Тошев.

От ДПС пък обявиха, че категорично ще подкрепят споразумението, защото имат ясен евроатлантически профил и са убедени, че изграждането на центъра на НАТО в Горна Малина е част от националната сигурност.

Дебатите по ратификацията започнаха още вчера със скандал между лидера на "Атака" Волен Сидеров и представители на ПФ.
От "Атака" категорично възразиха срещу разполагането на този батальон, като според Сидеров той ще бъде използван в бъдеще за координация на военни действия на територията на Украйна. Сидеров предупреди, че ЦРУ и Пентагонът подготвят "изключително опасен сценарий" за етнически сблъсъци в България.  dir.bg
 


Сходни връзки

Парламентът одобри разполагането на център на НАТО у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди