изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:02 EEST
Корнелия Нинова: 178 млн. от парите за пенсии залежават в НАП    
Политика Подробна информация изнесе Корнелия Нинова от БСП относно пенсионните вноски и проблемите в системата пред БНТ и предаването „Още от деня”. Нинова беше председател на временната комисия в парламента, която проучваше пенсионните фондове. След като приключи дейността си, комисията ще внесе доклад в народното събрание.

Възраженията на членовете на комисията са относно намеренията на министъра на финансите Владислав Горанов да се прехвърлят осигурнителните вноски в Сребърния фонд. Те ще предложат законодателни промени относно пенсионната система.

Нинова посочи точно къде са парите от социални осигуровки награжданите, родени след 1960 г. Общо тези средства са 8 млрд. лв. 42% от тях са вложени в държавни ценни книжа, 28% в акции, 8% в банки, 3% са в кеш, 2% в имоти, 16% в корпоративни облигации.

Доходността от тези пари през всичките години е 1,46%.

Три са таксите, които си начисляват пенсионните фондове. От комисията са решени да ги намалят. „Ще намалим таксата. Може би до месец-два при разрешение в парламента”, посочи Нинова.

От работата на комисията станало ясно, че 178 млн. лв. от вноските на хората, които би трябвало да са в частни пенсионни фондове, стоят в НАП. Става въпрос за около 5000 души.

Причините за това може да са няколко. Единият вариант е работодателите да са внесли парите, но да не са посочили към кой фонд да бъдат преведени.

По-тревожен е вторият, при който според законодателната промяна парите да бъдат преведени автоматично в НОИ. Законът, който постановяваше това, не е влязъл в сила и няма наредба към него. „Стария закон е отменен, новият не е влязъл в сила”, обясни положението Нинова.

В момента тези пари се държат в банки по сметки.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Корнелия Нинова: 178 млн. от парите за пенсии залежават в НАП | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Корнелия Нинова: 178 млн. от парите за пенсии залежават в НАП
Автор: Anonymous да 2015-04-09 @ 21:13 EEST
Това червено лелче скоро ще стане червена бабичка...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди