изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:45 EET
В КАВАРНЕНСКИЯ РОМСКИ КВАРТАЛ БЕЗРАБОТИЦА И ПРЕСТЪПНОСТ СА СВЕДЕНИ ДО МИНИМУМ    
ОбществоНа територията на Каварна живеят около 4 000 роми, от които 3000 в град Каварна и 1000 – по селата, сподели пред журналисти кметът на ромския квартал Мартин Башев. Голяма част от тях работят в чужбина – около 60-70 %. Там имат регистрирани фирми, работят легално, добави той. Заминават през март, като работят предимно в Полша и Германия. Занимават се с търговия, имат съвместни фирми с поляци. Шият дрехи, които продават по пазарите там. Плащат си данъците. Другата част работят в Германия.


„Тези, които са в Полша работят от март до юни. След това се прибират тук, където сеят бостани. След реализацията на реколтата от дини и пъпеши, през септември, отново заминават. След това – в края на октомври и началото на декември, се връщат. Всичко, което изкарат в чужбина, се харчи у нас. Строят големи къщи, правят подобрения, ремонти, купуват техника. Много фирми в Каварна чакат да се върнат ромите от чужбина, за да пазаруват“, сподели Башев.
Той е категоричен, че в ромския квартал безработица почти няма. След десетина дни се открива нова фабрика за рапани, която наема 157 души. Досега са набрали 60, а трябва още 100. Набират работещи от цяла Каварна, но повечето са от ромския квартал, защото фермата е в квартала. На хората тук им е удобно, ще бъдат добре заплатени. „Нашите хора са работливи. Който има нужда от работа, винаги има работа“, казва той. И добавя, че в квартала почти няма и престъпност.
Няма и дискриминация. „Ние сме примерът на цяла България, а, може би, и цяла Европа, че при  нас дискриминация няма. Живеем си  задружно – българи, цигани, турци, арменци, обичаме се и сме единни и сплотени“, споделя Башев. 
„Най-хубавото нещо, което предстои да се случи, е, че след около десет дни в този квартал ще се открие фабрика за преработка на рапани. В момента ръководството на фирмата набират хората, които ще работят - българи и роми. Около 20 април тази фабрика ще започне да работи. Ще се открият 157 работни места. Мисля, че това е най-важното, да имат работа“, сподели кметът на Каварна Цонко Цонев. Той допълни, че няма ромски деца, които да не учат в детските градини или училищата. 699 са учениците от махалата. „Смятам, че по този начин, като са обхванати образователно, като има работа за тях, повече от това няма какво да се желае. Има изградена инфраструктура“, каза още Цонев. НДТ


 


Сходни връзки

В КАВАРНЕНСКИЯ РОМСКИ КВАРТАЛ БЕЗРАБОТИЦА И ПРЕСТЪПНОСТ СА СВЕДЕНИ ДО МИНИМУМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди