изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:18 EEST
С НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ЗАРАДВА КМЕТЪТ РОМИТЕ В КАВАРНА    
Новини Актьорът Влади Въргала и журналистът Васил Иванов бяха удостоени със званието „Почетен ром“ на празника в каварненския „Бевърли Хилс“

За принос в развитието на етническата толерантност днес журналистът Васил Иванов и актьорът Владислав Карамфилов - Въргала бяха удостоени със званието „Почетен ром“ на ромския квартал в Каварна.
Отличието се връчва традиционно вече осма година по случай Международния ден на ромите.
Влади Въргала бе облечен подобаващо с черен костюм, бели обувки и розово бомбе. Той сподели, че преди церемония се е вълнувал така, както преди първия си учебен ден. „Според мен, на днешно време се налага някакво напрежение между етносите в България, но ви казвам – няма значение какъв е цветът на кожата, какво ти е ЕНГ-то, къде си роден. Бъбреците, мерният дроб, ви болят по същия начин, както и мен. Всеки един човек вътре в душата си е циганин по свой си начин – било за добро, било за лошо“, каза още Въргала. Той отправи послание, че за него няма разлика в цвета на кожата и вероизповеданието, защото „ти си просто човек, а къде ще живееш и как ще живееш това е личен избор“. В ролята на почетен ром, Въргала поздрави всички хора по света с думи на ромски: „Одевел те дел туменге зурлите тай бахталипе!" („Господ да ви дава здраве и щастие"). Васил Иванов заяви, че по-хубав цигански квартал не е виждал в цяла България, а и на целия Балкански полуостров.
Кметът на Каварна Цонко Цонев поздрави присъстващите на празника и сподели, че също има мечта - един ден и той да стане почетен ром. Той зарадва ромите с новината, че ще осигури нови работни места, тъй като предстои този месец да заработи фабриката за рапани, която се намира в квартала. Там ще бъдат разкрити нови 157 работни места, където много роми от квартала ще могат да започнат работа.
„Да сте живи и здрави, любов, да спечелите тази година, да станете милионери“, пожела Мартин Башев.
Пред журналисти Влади Въргала сподели, че приема наградата като нещо, което под формата на някаква комедийна закачка, си има и своя изключителен смисъл. „Защото, в днешно време, етническата карта много лошо се разиграва в обществото.  Приемам го като стъпка за това, че няма значение кой какъв цвят има на кожата, кой каква етнос е. Всички сме хора. Когато се замислим за болките на другия, тогава ще разберем, че всъщност всички сме едни и същи“, каза той. Сподели, че винаги, когато е палил свещ в църква в Каварна и си е пожелавал нещо, то се е сбъдвало.
„В началото, когато кметът Цонев ми каза, че би желал да дойда тук и да получа този приз, аз се засмях. Но, след това преших, че е много добре това да се види от хората от цялата страна, да се покажат къщите, квартала“, сподели Васил Иванов.  „Пътувам из цялата страна. Хората имат големи проблеми с циганите, което става по различни причини, най-вече поради необразованост. Тук е много добър пример как трябва да се действа – създаване на работни места, инфраструктура. Както тук, това може да стане във Враца, Перник, Самоков и т.н. Тогава вече няма да ги има тези проблеми с етнически, дискриминационни дела в съда. Това е пример как трябва да се работи с този етнос“, каза още той.
В ромския квартал в Каварна, прочут още като „Бевърли хилс“, отдавна е известно, че няма проблем с интеграцията на ромите. Основата на тази интеграция е, че общината успява да осигури добри условия за живот на всички нейни жители и така различните етноси сами се интегрират. Празникът там вчера започна с концерт на възпитаници на детски градини и училища от общината. В отбелязването на Международния ден на ромите в Каварна взеха участие и деца от детските градини на общината, които работят по проект BG06-219 „Шанс за всяко дете”, договор №Д03-335/08.07.2014 г. на община Каварна.
Малчуганите, които с помощта на ромските медиатори и ръководствата на детските заведения, се бяха готвили дълго за изявата, зарадваха своите родители и гостите на празника с емоционални изпълнения.
В програмата се включиха още гости от Тутракан, a специално за Международния ден на ромите оркестър „Тракия” и Иво Папазов – Ибряма поздравиха всички празнуващи. НДТ






 


Сходни връзки

С НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ЗАРАДВА КМЕТЪТ РОМИТЕ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди