изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 00:37 EEST
ПРОКУРАТУРАТА ОБРАЗУВА ДЕЛО СРЕЩУ НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ ЗА СМЪРТТА НА МИНЬОРА В ОБРОЧИЩЕ    
Ред и сигурностИзвънредна цялостна проверка на рудника разпореди зам.-министърът на енергетиката. Днес в с. Ляхово погребват загиналия в мината баща на две деца. Колегите му се страхуват да се върнат отново под земята

Дело срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувала Окръжната прокуратура в Добрич във връзка със смъртта на 39-годишния миньор в рудник „Оброчище“ Гюлент Атиф, съобщиха оттам. Досъдебното производство е за смърт, причинена поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.
Вчера бе погребението на 39-годишния баща на две деца. В сряда трупът му е бил освободен от Съдебна медицина и бе откаран в селото, съобщи кметът на с. Ляхово Реджеб Реджебов. Той каза, че след погребението ще подготви докладна записка до Общинския съвет, с която да предложи местният парламент в Балчик да отпусне финансови средства, с които да подпомогне семейството. Помощ ще бъде оказана и от партия ДПС, каза още Реджебов.
Още около 20 жители на селото работят в рудник „Оброчище“. За всички случилото се е като гръм от ясно небе. Страхуват се отново да се върнат на работа под земята, коментира кметът.
Мината е един от основните източници за препитание на хората от селото, заедно с италиански шивашки цех и фирма за захарни изделия. Поради липсата на работа над 180 младежи от селото са напуснали страната, каза Реджебов.
Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков посети мина "Оброчище", където във вторник при срутване загина един миньор, а друг бе ранен. По негово разпореждане, извънредно се извършва цялостна проверка на място в мангановата мина. "Съвместно Инспекцията по труда и Министерството на енергетиката ще установят конкретната причина за падането на скалния къс, отнел човешки живот", заяви зам.-министър Станков. Той бе категоричен, че при наличие на нарушения от страна на концесионера, ще бъде приложена цялата строгост на закона. Ще бъде съставен констативен протокол за изпълнението на годишния работен проект на находище "Оброчище", както и за цялостното състояние на рудника.
В съответствие с действащите нормативни разпоредби, Министерство на енергетиката извършва ежегоден контрол на предоставените концесии за добив на подземни богатства. Последната проверка в мина "Оброчище" е извършена на 4 септември 2014 г. При инспекцията на мангановата мина е констатирано, че добивът от находището се извършва съгласно параметрите на съгласувания годишен работен проект.
Договорът за предоставяне на концесия за добив на метални полезни изкопаеми - манганови руди от находище "Оброчище" е сключен на 06.06.1999 г. за срок от 25 години.
„Технологията, по която се работи, се оказа, че това нещо е извършвано около 1400 пъти от трите смени, които са работили в галерията. Заедно и с колегите от Инспекцията по труда ще продължат огледите и ще се опитаме да пресъздадем ситуацията и да видим какво е довело да падането на големия скален къс. Ще се огледат варианти като човешка грешка, технологията на добив и т.н. Ако се установи нарушение, ще се приложи цялата тежест на закона“, заяви пред БНР зам.-министърът. По думите му, това, което са видели под земята, състоянието на мината е добро, сравнено с други мини. „В тази мина се добива с механичен способ, т.е. миньорите не участват пряко в добива, а има една голяма машина. В този случай хората по-скоро укрепват и помагат, за да могат да бъдат изграждани съоръженията под земята. Има голямо количество материали, които се използват. Но дали са били достатъчно добре укрепени местата, ще се провери“, допълва зам.-министърът. По думите му, миньорите не са споменали за нарушаване на работния процес, да не членуват в синдикати. „Комуникацията протичаше много добре, не се въздържах от това да ги разпитвам. Но, ще проверим и, ако има ограничения за членуване в синдикати, ще предприемем съответните мерки“, заяви Жечо Станков. Той изключва вероятността на 320 метра дълбочина атмосферните условия да са допринесли за откъсването на земна маса.
В четвъртък продължи проверката, която екип на Инспекцията по труда извършва в рудника. Очаква се днес вече екипът да има яснота какво се е случило. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОКУРАТУРАТА ОБРАЗУВА ДЕЛО СРЕЩУ НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ ЗА СМЪРТТА НА МИНЬОРА В ОБРОЧИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди