изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:44 EET
От тази година нови възможности за подпомагане на земеделието и финансиране на агро сектора от ОББ    
ЗемеделиеВсички мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат обединени в една ос, което ще позволи прехвърлянето на средства от не толкова атрактивни мерки към други, към които има по-голям интерес, което през изминалия период беше изключително трудно поради задължителното съгласуване на промените с Брюксел. Това стана ясно по време на среща на земеделски производители от Североизточен регион с представители на Обединена българска банка (ОББ) и консултантите от Сибола 2000 ООД.

По време на събитието агро производителите се запознаха с възможностите, които ОББ дава за финансиране на работещите в сектора на селското стопанство през 2015 г. През тази година за девети пореден път ОББ ще предложи земеделски заем срещу европейски субсидии, финансиране по програми с ДФ „Земеделие“, Програмата за развитие на селските райони и Национален гаранционен фонд, както и кредити срещу складови записи. „Интересното е, че по Кампания 2015 ОББ ще предложи към кредитите срещу субсидиите освен традиционното финансиране по линия на схемите за единно плащане на площ и агро екология, финансиране във връзка с нововъведените схеми за зелени плащания и обвързана с производството подкрепа за плодове и зеленчуци. Новите, още по-атрактивни условия на финансиране на банката ще посрещнат потребностите на представителите на агро сектора.“, посочи Мария Василева, директор на ОББ клон Добрич.
От своя страна консултантите от Сибола 2000 ООД представиха новостите в Програмата за развитие на селските райони през новия програмен период, както и водещите приоритети при финансирането на инвестиционни проекти по нея. „Надяваме се да сме спомогнали за това земеделските производители да са по-добре запознати с планираните дейности за финансиране, бюджети и размери на субсидиите по отделните мерки“, заяви Даниела Николова, представител на компанията.
По време на дискусията земеделските стопани имаха възможност да зададат своите въпроси, както и да споделят предложенията и нуждите си от разширяване обхвата от ползваните банкови продукти и услуги, както и плановете си за развитие и инвестиции в бизнеса.

Продукти на ОББ за агро бизнеса


Земеделски заем срещу европейска субсидия

Земеделците, които са подали заявление за европейски субсидии, могат сега да получат до 70% от заявените средства и до 95% след края на кампанията по заявяване на площите. Финансирането се предоставя в момента, когато стопаните имат нужда, без да е необходимо да чакат изплащането на субсидиите. Заемът е с фиксиран лихвен процент, който не надвишава 6.75%. Земеделският заем се предлага с преференциална такса за управление до 0.7% и се погасява с получените субсидии.

Гаранции по съвместни програми с НГФ
Гаранциите по съвместни програми с Национален гаранционен фонд се предлагат за проекти по мярка 121, 122 и 123 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Срокът на кредита е до 120 месеца при лихвени равнища под 8%. Земеделците могат да подадат документи за него без такса за кандидатстване и управление. Максималният гарантиран лимит е в размер до 3 млн. лева. По останалите мерки от ПРСР фирмите от агро сектора, наред с останалите, могат да се възползват от гаранция до 50% от размера на предоставения кредит, като максималният му размер е ограничен до 1 млн. лева.

Инвестиционни кредити за изпълнение на проекти по ПРСР
Инвестиционните кредити са възможност земеделците да получат средства в размер до 1 млн. лева при лихвени равнища под 7%. За тях могат да кандидатстват физически и юридически лица с одобрени проекти по най-масовите мерки от ПРСР. Обезпечението на кредита е чрез субсидията по договора за безвъзмездна финансова помощ, ипотека, залог на ДМА или КМА, новопридобитите активи с кредита.

Кредити срещу складови записи

ОББ предлага финансиране в лева и евро под формата на кредитна линия срещу складови записи и с размер до 80% от пазарната цена на вложеното зърно в предварително селектирани от Банката публични складове. Кредитната линия се погасява при всяка продажба на вложеното зърно, като се предоставя възможност за последващо усвояване от одобрения лимит при представяне на нов складов запис.


 


Сходни връзки

От тази година нови възможности за подпомагане на земеделието и финансиране на агро сектора от ОББ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди