изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:19 EEST
Иглута спасяват автомобилни гуми    
ЛюбопитноНаблюдателните могат да видят в планините недалеч от колумбийската столица Богота разпръснати сгради, приличащи на иглу, постройки, типични за ескимосите.



Всъщност става дума за екологични къщи, направени от непотребни автомобилни гуми. Проектът е на 35-годишната екоактивистка Александра Посада, която прилича на борбен каубой. “Вземам тези гуми без пари, защото хората и без това търсят начин да се отърват от тях”, казва Александра и уточнява, че фактът, че се разлагат в продължение на хиляди години, ги превръща практически във вечни “тухли”. Сега Посада работи върху създаването на група иглу от гуми в Чоачи, град с 15 000 жители на час път от Богота.

В помощ на изграждането на конструкцията, особено на кръглия таван, помагат цимент и стомана, които фиксират гумите във формата на свод. Корпусът на колумбийските иглу е, разбира се, от гуми, а за прозорците еколожката Александра използва и празни бутилки, защото идеята й е почти 90% от материала да са неща, изхвърляни от човека. За капандурите също се използва стъкло, като целта е да има достатъчно игра на светлината. И за да не личи, че са от боклуци, иглутата са оцветявани свежо. Годишно в Колумбия се изхвърлят безразборно около 5,3 милиона по официална статистика. Това прави 100 000 тона каучук, който категорично замърсява околната среда. Да не говорим, че запалени край пътищата, отделят непоносима миризма и купища отрови. Досега Александра е използвала 9000 гуми, за да направи покривите, стените, терасите, стъпалата и други части от къщичките. Един от основните помощници на еколожката е 57-годишният зидар Уилям Клавийо, който първоначално бил скептичен около идеята на Посада. “Работата по иглутата ме научи да оценявам и нещата, които наглед са напълно непотребни”, казва днес майсторът, преди да се заеме с измазването на поредната къща.

http://www.trud.bg

 

 


Сходни връзки

Иглута спасяват автомобилни гуми | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди