изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:10 EEST
ЗАПОЧНА ПАРАДЪТ НА ЛАЛЕТАТА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Туризъм Символ на страстната любов, муза на поетите и емблема на щастието, едни от най ярките представители на семейство Кремови – лалетата, се открояват със своята неповторима осанка, и традиционно се превръщат в атракцията на сезона в Университетската ботаническа градина в Балчик със своята мимолетност. С гордо изправените си стъбла и характерни по форма цветове,  полюшващи се от пролетния вятър, те заслужено печелят сърцата на любителите на цветята и ни напомнят, че зимата е свършила и животът в природата отново се възражда. В градина „Разсадника” и „Градината на Боговете“  вече можем да се насадим на тяхното шарено вълнение в така наречения Парад на лалетата.

Oт над 120 сорта лалета в момента може да се наблюдава цъфтежа на ранните и средноранни,  oт класовете - Ботанически,Фостериана, Кауфманиана, Грейги, Обикновени ранни, Кичести ранни, Триумф лалета и така наречения клас  Дарвинов хибрид. Със своите пастелни, искрящи нюанси с пълния си блясък се отличават Apricot Beaty, Candy Price, Demeter, Sweetheart, Lefeber Favorite, Golden Apeldorn, Flaming Purissima, Yellow Purissima, Viking, Vivaldi, Design impression, Princeps, Madame Lefeber. Съвсем скоро ще разтворят цветове и традиционно предизвикващите интерес  ресничести лалета, със  своето контрастиращо изящество в розово, жълто, оранжево и лилаво. Като сравнително нова група тяхна отличителна характеристика са ресничките по ръбовете на цвета. Свежи попълнения в строя на тазгодишния парад са и Тulipa ‘Whittallii’, Tulipa ‘Little Beaty’, Tulipa ‘Bakeri Lilac Wonder’и Тulipa ‘Acuminata’, последното известно като „лалето паяк” което може да видим в отделно цветно петно в градина „Разсадника”.
Несъмнено лалетата винаги са били едни от еталоните на Ботаническата градина, но колоритният им  ефект няма да е пълен без килима от цъфтящите 39 сорта теменужки, 3 сорта парички, 3 сорта незабравка, 3 сорта Плюскавиче, 7 сорта зюмбюли и  12 сорта нарциси. Създаващи специфичен облик на пейзажа със своите характерни детайли, ненатрапчиви багри, и изтънчен аромат, те предизвикват особено настроение у посетителя. Близо два месеца продължaва цветната феерия от цветове и форми, а апогеят се очаква да бъде в края на април и началото на май.
Основните цветни композиции през пролет 2015 са оформени под влияние на геометричния стил, като сортовете лалета са ситуирани с кръгли очертания, които се открояват като букети над цветните килими от теменужки. По този начин гъсто засадените единични растения по-добре пресъздават интензитета на баграта, който иначе се губи при самостоятелните растения, посочват от УБГ. НДТ
Парад на лалетатаПарад на лалетатаПарад на лалетатаПарад на лалетата
Парад на лалетатаПарад на лалетатаРазходка в раяПарад на лалетата
Парад на лалетатаПарад на лалетатаВ парка в ДворецаВ парка в Двореца



 


Сходни връзки

ЗАПОЧНА ПАРАДЪТ НА ЛАЛЕТАТА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди