изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:39 EEST
Евродепутатът Костадина Кунева: За разлика от Ципрас българските политици треперят пред Вашингтон и Брюксел    
Интервюта

- Седем години минаха, г-жо Кунева, откакто името ви се чу по света - българка, емигрантка, историк по образование, но принудена да работи като чистачка, борила се за права и затова изгорена с киселина. И ето че сега говорите в европарламента от името на гръцката СИРИЗА в европарламента. Какво имате да кажете преди всичко?



- Че хартата за правата на човека се отнася за всички, но народите в Европа живеят различно. Във Франция и в Белгия минималната заплата е 2200-2500 евро, в Гърция – 700, а в България – 175. На юг кризата е най-болезнена. Колкото е по-на север държавата, толкова е по-висок стандартът и законите повече се спазват. Не бива така!

- Вие поделяте живота си между 4 държави - България, Гърция, Белгия и Франция, където учи синът ви. Какво ви води тия дни у нас?

- Една конференция за трансатлантическото споразумение между Европа и Америка. Искам гражданите да узнаят повече за него и да въздействат върху политиците, които са пратили в Европейския парламент (ЕП). Ако това споразумение се приеме, ще последват промени в националното и европейско законодателство, чиято цел е да се внедрят мултинационалните компании в производството, търговията, здравеопазването, навсякъде. Това ще задуши местните фирми, ще доведе до робство на големите корпорации... В България аз се срещам с политици, синдикалисти, сдружения на инвалиди, за да съм в течение на техните проблеми. Посещавам и един лекар във Варна, който ми помага след изгарянето. Доскоро имах трахеостомия, говоря трудно. Често губя равновесие, зрението ми е увредено. Но имам помощничка в ЕП и се справям. Представлявам СИРИЗА в три комисии – по заетостта и социалната политика, по жалбите и правата на жените.

- След победата на СИРИЗА на гръцките избори, няколко партии у нас претендират да са „българската СИРИЗА“ . Има ли почва у нас за подобна победна коалиция на радикалната левица?

- Не само в България, в много държави се явиха партии подражатели на СИРИЗА. Но СИРИЗА се развива 20 години, няма как за 2 месеца да се наподоби. Нейните идеи и съюзници преживяха еволюция и оттам се роди една нова политическа култура - с уважение към различното мнение и умение да се намери обща позиция между различните хора на базата на общия интерес.

- Но СИРИЗА с години имаше 4-5% на избори, как скочи на 40%?

- Много гърци решиха, че повече не искат да бъдат лъгани от двете партии на статуквото - ПАСОК и Нова демокрация, които се редуваха във властта. Те разбраха, че са давали на тези партии достатъчно шансове да се поправят, а те са се уеднаквили в отчуждението си от народа така, че е вече все едно коя управлява. И дадоха шанс на СИРИЗА, защото тя работи с обществото. Когато аз бях синдикален лидер на чистачките в Атина и имах нужда да се посъветвам с някого за нещо, никой не ми обръщаше внимание освен СИРИЗА. Другите се сещаха за нас само по избори. А СИРИЗА с неправителствени организации и с отделни активисти работеше отблизо с всеки синдикат, с чужденците, с пациентите в здравоепозването, с потърпевшите от престъпността.

- Коя българска партия ви прилича на СИРИЗА сега?

- Не виждам такава. Не и „Атака“, тя е далеч от принципите на СИРИЗА. Името СИРИЗА идва от Коалиция на радикалната левица, но ние не сме крайнолеви, каквито са в Гърция комунистическата и други партии. СИРИЗА винаги е целяла да покаже, че може да направи радикална промяна вляво в рамките на нормално мислещата левица. Тя постигна целта си, когато гърците спряха да виждат в ПАСОК спасението отляво. В нея се вляха хора и от ПАСОК, и от крайнолевите партии.

- А не е ли СИРИЗА левицата на крайния популизъм? Тук се питаме тя съвместима ли е с политиката на Евросъюза.

- Тук под влияние на западната пропаганда се говори, че Ципрас иска да извади Гърция от ЕС и да не плаща на кредиторите. Това не е било никога. Той казва на Евросъюза: ние ще си плащаме, но ни дайте малко време да се преборим с хуманитарната криза, защото в Гърция има над 10 000 бездомни, огромен брой безработни, изгубили осигурителни права, които не могат да се пенсионират, да се лекуват...И изисква: ще преговаряме за дълга с институциите в ЕС и със страните членки, а не с трима души! Комисия за гръцкия дълг с участието на специалисти от цял свят ще види в какъв размер е той, как се е формирал и как да се преструктурира така, че да се обслужва, но не на всяка социална цена.

- Интересно как вие от СИРИЗА си говорите в ЕП с немските и френските евродепутати? Те нали са на нож с вашата политика?

- Ние сме в много добри отношения с немските и френските евродепутати от левицата. Всички сме наясно, че дълговете на Гърция са основно към френски и немски банки. Лихвите са огромни – до 12%. На тях Франция и Германия разчитат, за да се справят с кризата у тях. Затова са агресивни към нас. Ако ние не си плащаме, те нямат приходи. Производство в ЕС почти няма. Големите държави дават на по-малките заеми и се издържат от лихвите.

- България е от най-лоялните към ЕС държави. Но и тук се прокрадва усещането, че евробюрокрацията се занимава предимно с претакането на едни милиони между корумпирани държавници, със свободата на кокошките и дължината на краставиците. Полезен ли е европарламентът според вас?

- Би могъл. Но ето Законът за младежката безработица в Европа. Предложенията на левицата по него бяха програмни - за намаляването й. А тези на десницата бяха в интерес на мултинационалните фирми и банките. Аз не вярвах на ушите си: какво говорят тия евродепутати, то няма нищо общо с младежта! Приеха закона в паразитния му вид: да се отпуснат огромни средства, които банките ще дадат на големите фирми за да се стабилизират, но без да се задължават да откриват работни места за младежта! От около 600 евродепутати само 115 гласувахме против. Добре е преди следващите евроизбори хората да се информират и да мислят: като избират една личност, която им харесва, тя в коя европарламентарна група ще влезе? В България на евроизбори се гласува за партийна листа. И после гласоподавателят не знае избраните от него в Брюксел какво правят. А там се гласува в ущърб на цели браншове, региони и държави! Предложих на Иван Гарелов да направи филм - да види българинът как се изработва един закон в ЕП, кой какво предлага, как гласува и да прецени кой работи за него. Не само да се жалва, че сме зле.

- Преди две години пред „Труд“ вие казахте: лъжа е, че гърците са по-зле от нас. И сега ли е така?

- Да. Гърците доскоро живееха добре, имат спестявания, банкови сметки, имоти, които дават под наем. Земеделието им е живо, хората по селата са независими от кризата. В големите градове се виждат повече бездомници, отколкото в София. Но има солидарност между хората. В ресторанти и кафенета има табла с купони и който желае плаща по 2 кафета и 2 порции – една за бездомниците. Има магазини, в които се събират дрехи и посуда и после се раздават на хора в нужда. В супермаркетите има кошници за бездните - купувате два пакета ориз и единият слагате в тях. В Гърция хората обедняха рязко – някои в един ден загубиха работата си. В България обедняването е дълго, постоянно, хората са отчаяни, поединично се спасяват, няма солидарност.

- Така ли е и в родната ви Силистра?

- За Силистра сърцето ме боли. Населението там се стопи от 86 000 на 10-15000, защото затвориха предприятията – мебелния, металургичния, консервния комбинат, тъкачната фабрика, цеховете за каучук, тухли, играчки. Хората се възмущават, че местната власт сменя за пореден път плочките на площада. Виждам такива безсмислени разходи из цяла България. Първата работа на всеки кмет е да открадне от площада – да вземе комисионна, да нахрани свои фирми. Местната политика не се гради върху нуждите на хората, а върху нуждите на управляващата партия и нейната клиентела. Запознах се в Париж с една учителка по рисуване от Силистра. Тя е с две висши образования и я освободили от работа, нямали пари да й плащат. Сега й помагам да направи конкурс за българска шевица... Хора като нея заслужават по-добри управници! Защо например не помислят за мост през Силистра, който да свързва България с Румъния? Знам като историк, че това е древният път на народите по Дунава , прабългарите оттам са дошли, а сега е най-краткият път за Украйна и другаде...Аз ще работя в европарламента, за да го има.

- А как ще коментирате данъка, който Гърция налага на България? 26% за сделки с наши фирми! Над 1,5 млрд. лв. загуби за страната ни годишно!

- Това е мярка срещу укриването на данъци от гръцки фирми: обявиш ли сделка плащаш 26% и имаш 3 месеца да докажеш, че е истинска – че имаш цех в България с едиколко си работници, заплати и осигуровки. Успееш ли, връщат ти парите. България е офшорката на Европа. Както и Кипър, и Ирландия - заради ниските данъци. Счетоводни къщи в Гърция правят фиктивни сделки в тях и милиони не влизат в хазната. То е вредно за всички, както отбеляза Ципрас.

- Кой от нашите политици ви прилича на Алексис Ципрас?

- Ципрас е хубав, образован, харизматичен, изключителен оратор. Предишните ръководители на СИРИЗА бяха по-възрастни хора – също образовани, но по-философски настроени, по-спокойни. Ципрас от 15-годишен работи с тях в техните структури, но е друг - не гледа в листа с речта, ръкомаха, с остро чувство за справедливост, заразителен. Не виждам политик като него в България. Не и млад човек, на който се дава път в някоя партия заради качествата му. Тук лидерите нарочно се обкръжават с по-посредствени от тях.

- Ципрас отиде за 4 дни в Москва. Не го ли е страх, че кредиторите от Брюксел и от Вашингтон ще му се скарат?

- Това е най-голямата разлика между Ципрас и българските политици. Той не се страхува, не трепери от Вашингтон и от Брюксел. Не мисли, че тези, които дават парите, трябва да диктуват живота в родината му. Те не ги дават даром, а с непосилни лихви.

- Вие виждате отблизо в ЕП българските евродепутати. Кой напоследък се е изказал така, че да бъде забелязан?

- Пирински имаше много силно изказване за нерегламентирания труд в Европа, за труда без осигуровки. То се запомни.

- А кой е най-известен от българските евродепутати в Брюксел?

- За мен е Пирински, с него работим в комисията по заетостта социалните проблеми. Другите не ги виждам, макар да се събираме всички евродепутати всеки вторник в Брюксел. Те не ме търсят по никакъв начин. Само Пирински идва, обсъждаме различни теми и си помагаме. А иначе сме трима евродепутати от Силистра - аз, Филиз Хюсменова и Момчил Неков. Трябва да помогнем на този беден край. Познаваме се, но нямам допирни точки с тях.

- Странно.

- Аз си го обяснявам. Но ще си премълча.

- Гръцкият министър на полицията заяви навремето: за мен е облог да хванем този, който хвърли киселина по Кунева. Спечели ли той този облог?

- Не още.

Визитка 
Родена през 1964 г. в Силистра
Завършва "История" във Великотърновския университет през 1988 г.
През 2001 г. заминава за Гърция във връзка с неотложно лечение на сина си, сърдечно болен. Работи там като чистачка в метрото.
Като генерален секретар на Атинския съюз на чистачите и домащните помощници защитава правата на работниците от бранша ( 2005-2008 г. ) и получава заплахи.
Залята е с киселина от двама неизвестни на 22 декември 2008 г. Този акт на насилие се смята за най-жестоката атака срещу профсъюзен лидер от 50 години насам. Той е последван от масови протести в Атина, продължили до 22 януари 2009 г. и разпръснати с газ от полицията.
Миналата година Кунева бе избрана за член на Европарламента от Гърция с листата на СИРИЗА.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Евродепутатът Костадина Кунева: За разлика от Ципрас българските политици треперят пред Вашингтон и Брюксел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди