изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-04 @ 03:55 EEST
ОТИДЕ СИ ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА НА ДОБРУДЖА    
Общество Навръх Великден - на 12 април, ни напусна член-кор., проф., д.и.н. Хенриета Тодорова Вайсова, съобщиха от Националния археологически институт с музей при БАН. Опелото ще се състои на 17 април от 14 часа в катедралния храм „Св. Неделя”. От Регионалния исторически музей в Добрич ще изпратят съболнезователен адрес.

Основните изследвания на проф. Хенриета Тодорова са върху неолита, енеолита и протобронзовата епоха в Североизточна България и по Черноморското крайбрежие, които до 70-те години на ХХ век бяха непознати на праисторическата наука. На нея принадлежи откриването и проучването на неолитните култури Копривец, Цонево, Овчарово и Усое. Особено ценен е приносът на проф. Хенриета Тодорова в изследванията на най-древната култура на Добруджа. През последните 28 години тя ръководи разкопките на селищната могила Големия остров и свързаните с нея некрополи на западния бряг на Дуранкулашкото езеро (5 250 г. пр. Хр. до ІХ–Х в. сл. Хр.).

Х. Тодорова е автор на 14 монографии и над 100 статии на български, английски, немски, френски, руски и италиански език. На нея принадлежи и първото изследване на праисторията на Южна Добруджа, намерило място в том І от многотомната „История на Добруджа”.Х. Тодорова допринася съществено за разширяване на познанията върху праисторията на Балканския полуостров през VІ–ІV хилядолетия пр. Хр. Благодарение на нея днес вече ясно се очертава праисторическото развитие в районите на Долния Дунав, Северна България, Добруджа и западното Черноморско крайбрежие от момента на неолитизацията им в края на VІІ хил. пр. Хр. до края на ІV хил. пр. Хр.

Праисторическата металургия е друга област, в която проф. Тодорова има съществени приноси. Те касаят прецизирането на началото на тази металургия (отнесено към първата половина на V хил. пр. Хр.); типологията на най-ранните медни изделия и свързването им с медно-рудните находища на Балканския полуостров.

Разкопките на проф. Тодорова върху цялата площ на селищните могили Голямо Делчево (Варненско), Овчарово и Поляница (Търговищко) и Дуранкулак (Добричко) хвърлиха светлина и върху праисторическата архитектура – структурата на енеолитните селища и техните укрепителни системи. Тези резултати се цитират навсякъде по света.

Въз основа на данните за най-ранната металургия и интерпретацията на некрополите от Варна, Девня и Дуранкулак проф. Х. Тодорова изказа хипотезата за появата на най-ранната протоцивилизация на човечеството именно по западния бряг на Черно море и убедително обоснова причините за това. Използваният от проф. Тодорова надрегионален подход в анализите на праисторическите явления й даде възможност да докаже наличието на големи етнокултурни комплекси, които определят общата картина на праисторията на Балканския полуостров. Чрез анализа на палеоклиматичните данни проф. Тодорова установи, че дълбоката екологическа криза в края на V и първата половина на ІV хил. пр. Хр., а не само постулираната степна инвазия, е причина за загиването на протоцивилизациите на Балканския полуостров.

През 2003 г. честването на 70–годишния юбилей на проф. дин. Хенриета Тодорова съвпадна с излизането от печат на дългоочаквания том 2 от поредицата „Дуранкулак”, издаден от Немския археологически институт – Берлин. Ръководител на авторския колектив е проф. Тодорова. Книгата е явление в световната археология и заслужено получи високото признание на научната общественост. През същата година бяха публикувани изследвания в чест на ст.н.с. I ст. дин Хенриета Тодорова в специален брой на сборник „Добруджа” – издание на Регионален исторически музей– Добрич. НДТ

ЦЕННО КРАЕВЕДСКО ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ РБ „ДОРА ГАБЕ”
ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАДЕ ДВА ИМОТА НА МУЗЕЯ
37 ГОДИНИ, ОТКАКТО ШАБЛА Е ГРАД
ОТ НАС ЗАПОЧВА НЕ САМО ИЗГРЕВЪТ, А И БЪЛГАРИЯ
 


Сходни връзки

ОТИДЕ СИ ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди