изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:25 EET
КРАСЕН КРАЛЕВ: БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВА ПО ДОПИНГ В ЕС    
Спорт България е на първо място в Европа по употреба на съдържащи допинг хранителни добавки. Това констатира в ефира на "Здравей, България!" министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитирайки данните на Европейската фитнес асоциация. Министърът призна, че това ни поставя до страните като Великобритания, където се наблюдава подобна статистика сред спортуващите.

Той обаче се похвали, че ведомството му работело по Национална стратегия за борба с допинга. Според него това касаело най-вече професионалния спорт. "Искаме обаче да обърнем внимание и на аматьорски центрове и фитнес залите. Според официални данни България е на първо място по употреба на съдържащи забранени вещества стимуланти във фитнес залите", отчете Красен Кралев. Поканата е свързана със случай с тийнейджър, който е "хванат" в наличие на допинг вещества в кръвта – младежът обаче тренира във фитнес зала и консумира протеинови добавки. "Има такава ситуация, но аз не искам да хвърлям в паника зрителите", каза по конкретния случай спортният министър. Според министър Кралев често пъти всичко зависело от производителите на добавките: "Има такива, които спазват рецептурите и законодателството, но има и такива, които злоупотребяват и използват забранени вещества". Статистиката му сочи, че минимум 10 уведомления дневно се подавали за съмнителни като съставки стимуланти за спорт и фитнес. Красен Кралев отрече той като спортуващ министър да взима някакви хранителни добавки. "Не, аз и като професионален спортист не съм ги употребявал. Да, разбира се, че се взимат по необходимост някакви медикаменти, които например стимулират сърдечната дейност", призна той. "В момента има много млади хора, които искат за 2-3 месеца да постигнат нянакъв видим резултат с тялото си. И за съжаление прибягват до съветите на фитнес инструкторите, които им дават видове анаболи", обясни министърът на младежта и спорта. Според него една от задачите на антидопинговата стратегия ще бъде създаването на национален регистър на фитнес залите: "Най-големите вериги на спортни клубове ни подкрепиха, защото там се предвижда образователен ценз за фитнес инструкторите". По думите му съвсем спокойно фитнес инструкторите и собствениците на подобни клубове могат по европейски пример да си направят съответна браншова асоциация. "Там те ще могат и да преподават и да сертифицрат инструкторите – големите вериги вече го правят, там работят квалифицирани кадри, имат висше образование, минават специализации, имат сертификати". "Все пак, за да дава съвети и напътствия за упражнения, един инструктор трябва да има съответни познания", каза още министърът. "Защото когато младежите отиват да тренират, трябва да бъдат подготвяени, иначе много лесно можеш да си навредиш на здравето", обобщи Красен Кралев. От живата връзка с една от фитнес залите стана ясно, че собствениците и инструкторите в повечето случаи са запознати с това кои вещества са забранени. "Аз мога да кажа много по този въпрос и накратко – в повечето фитнес зали няма такава практика да се предлагат забранени вещества. Ако става дума за квартални фитнеси или нерегламентирани такива, то напълно е възможно да има нещо такова, но е недоказуемо", коментира пред камерата на Нова Ива, инструктор в една от залите.
 


Сходни връзки

КРАСЕН КРАЛЕВ: БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВА ПО ДОПИНГ В ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди