изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:36 EEST
СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ МУЗИКАНТИ ЩЕ ОБУЧАВАТ МЛАДИ ТАЛАНТИ    
Култура Второто издание на Music Campus Balchik ще се проведе от 1 до 10 септември. Преподаватели от България, Румъния, Швейцария, Турция ще водят майсторски класове за 35 млади изпълнители

Второто издание на най-новия международен фестивал, който се провежда в ДКИ „КЦ Двореца“ в Балчик бе представено на пресконференция вчера. В нея участваха директорът на културния институт Жени Михайлова и българката Жасмина Щалдер, която живее в Швейцария и е ръководител на проекта.
Music Campus Balchik 2015 се организира от българо-швейцарското сдружение „Култура край границата“. Тази година то ще е с по-голяма продължителност в сравнение с първото издание и ще се проведе от 1 до 10 септември. Майсторските класове, които ще се провеждат в „Двореца“ ще бъдат водени от именити преподаватели от Румъния, Швейцария, Турция и България.  
Сред преподавателите отново е цигуларят от Швейцария Александру Гавриловичи, който е и арт директор на фестивала, Мари Тротман - Швейцария, арфа, Чидем Иджил - Турция, цигулка, Станислав Почекански – България, цугтромбон, камерни духови ансамбли. Майсторски класове тази година ще водят и четиримата музиканти от „Аркадия квартет“ от Румъния, които ще изнесат и концерт в „Двореца“ в Балчик.
„През 2015 г. желаем да поставим акцент върху камерната музика“, подчерта Жасмина Щалдер. Целта ни е да научим тези млади хора не само да бъдат прецизни на своя инструмент, но и да работят в екип. Опитваме се да има дадем импулс, който те занапред да използват в своята творческа кариера, допълни тя.
Очаква се тази година отново броят на младите музиканти, които ще могат да се включат в майсторските класове, да е 30-35. Те ще са от музикални училища и консерватории на възраст до 25 години. Седем от миналогодишните участници са получили покана да участват и тази година. Останалите нови желаещи ще се явят на прослушване през юни.
И тази година със средства от дарители и спонсори ще се осигурят средствата за стипендиите на участниците. В Швейцария за целта ще се проведат благотворителни концерти. У нас ще се разчита на спонсорство от Българо-швейцарската търговска палата и голяма швейцарска фармацевтична компания.
Младите изпълнители трябва да платят само регистрационна такса в размер на 50 евро. Сдружение „Култура край границата“ осигурява стипендии в размер на 650 до 850 евро, с които се покриват разходите за настаняване, храна, трансфери.
Жасмина Щалдер посочи, че тя и преподавателите обединяват талантите си за подкрепа на младите хора и търсят съмишленици. Организаторът на фестивала каза още, че концертите са отворени за хората, които обичат класическата музика. Предвиждат се дневни и вечерни прояви, които са безплатни.
Като успешно оцени пилотното издание на Music Campus Balchik Жасмина Щалдер. Тя припомни, че в него участваха 35 млади изпълнители, а заедно с преподаватели и корепетитори участниците бяха 53-ма души. Стартирахме на едно високо ниво с хора от 7 страни. „Мисля, че младите хора бяха провокирани от това, което преживяха тук“, каза Жасмина Щалдер. Тя посочи, че за много от младите изпълнители не е възможно да си позволят да посещават майсторски класове в чужбина.
Music Campus Balchik 2015 вече се утвърждава като много елитен международен фестивал, в който участват преподаватели и музиканти от много висок клас, каза Жени Михайлова. Тя подчерта, че концертната програма на фестивала дава възможност на публиката не само от Балчик, но и от цялата Добричка област, да присъства, на концерти на именити музиканти. При това съвсем безплатно. За сравнение, цените на билети за техни концерти в Швейцария биха стрували между 70 и 150 лева.
С Music Campus Balchik международните фестивали, на които ДКИ „КЦ Двореца“ е домакин, вече стават пет, посочи още Жени Михайлова.
Идеята на Music Campus Balchik е да се изгради и установи многообразна платформа за срещи и обучение на млади музиканти. „Ние предлагаме целенасочено развитие на място в България, което да окаже положително развитие върху професионалната кариера на участниците. По този начин ние целим да смекчим емиграцията на млади хора и млади таланти от България“, посочват организаторите. НДТ

ЗАПОЧНА ПАРАДЪТ НА ЛАЛЕТАТА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
„ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ” В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
КАКТУС ВЕТЕРАН ЗА ЕВРОПА РАСТЕ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА


 


Сходни връзки

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ МУЗИКАНТИ ЩЕ ОБУЧАВАТ МЛАДИ ТАЛАНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди