изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-25 @ 12:54 EEST
Галъп: Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 22,6%, БСП - 14,8%, ДПС - 6,4%    
ОбществоАко парламентарните избори бяха днес за ГЕРБ биха гласували 22,6%, за БСП -14,8%, ДПС - 6,4%, Реформаторския блок - 5,1%, Патриотичен фронт - 3,4%, „Атака” - 2,5%, АБВ - 2%. Не биха гласували 40,1% от българите.

Това показва Политическият и икономически индекс на „Галъп интернешънъл” - ежемесечно национално представително изследване, което е независимо от външно финансиране.

Няма съществена промяна в посоката на обществените нагласи в последния месец. След като към началото на март спря първоначалната положителна инерция в показателите за доверие във властта, в началото на април те вече се установяват на определени нива. Спряло изглежда и лекото спадане на негативни очаквания за икономиката и свързаните с нея теми, което наблюдавахме в последните месеци.

Доверието в правителството към началото на април е на нива от 30%, а недоверието - 58%. По отношение на парламента съотношението е 18% положителни оценки срещу 71% отрицателни. Разколебани в последните два месеца изглеждат част от избирателите на основната управляваща партия ГЕРБ.

Въпреки това 23% продължават да заявяват, че на парламентарни избори биха гласували за ГЕРБ срещу близо 15% за БСП. Това са проценти сред всички имащи право на глас и не са прогноза за изборния резултат. Ако сега имаше избори за парламент, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а с реалистични изгледи да са в него са „Атака” и АБВ.

Идните месеци ще покажат дали има съществена динамика в доверието към президентската институция. В последните месеци традиционно около 1/3 оценяват президента положително, а около и над 1/2 - отрицателно.

Няма сериозни промени в доверието и към другите публични фигури. Известно изключение е Румяна Бъчварова, която с поемането на новия пост очаквано повишава доверието си до 23%, с което утвърждава мястото си сред най-одобряваните министри.

Непроменени спрямо последния месец остават общите нагласи към посоката на развитие на страната. 20% намират, че България върви към по-добро, а 63% - към по-лошо.

43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 14% - да се подобри, а 1/3 смятат, че ще остане същото. Половината от запитаните пък очакват материалното положение на собственото им домакинство да остане същото, при 1/4 негативни очаквания и 1/10 позитивни. Близо 2/3 очакват цените да растат, една пета - да останат същите, а 5 на сто - да падат. 38% очакват безработицата да расте, 33% - да остане същата, а 14% - да намалява.

Изследването е проведено между 26 март и 2 април сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна, чрез пряко интервю по домовете.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Галъп: Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 22,6%, БСП - 14,8%, ДПС - 6,4% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди