изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:30 EEST
Как да се справим с пролетната умора?    
Китай Навън е пролет, природата се събужда и изпълва с енергия, дърветата цъфтят, ухае на цветя. Но защо много от нас не са в състояние да почувстват тази хармония и вместо да усещат прилив на сили се случва точно обратното – нямат настроение, чувстват се изтощени и въпреки достатъчното часове сън се събуждат изморени, не могат да се концентрират на работа?

Лекарите твърдят, че това състояние, което определят като пролетна умора, не е болест и се дължи на хронично изтощаване на организма. То може да е следствие от нездравословен начин на живот, например системно недоспиване, редовна употреба на алкохол и цигари, небалансиран режим на хранене, нередовни занимания със спорт и т.н. Друга вероятна причина е студената зима. Тогава тялото се бори със студа или честите настинки и през пролетта вече няма сили да се справи с промените в климата.

Пролетната умора е реакция на организма към преходния сезон. Традиционната китайска медицина свързва това състояние с нарушения в свободния поток на жизнената енергия Ци, дисхармония между двете начала Ин и Ян или отслабени функции на органите в тялото.

Но степента на пролетната умора не е еднаква за всеки. Как ще се отрази на тялото до голяма степен зависи от физиологичните и емоционални особености на човека. Традиционната китайска медицина разделя хората на 9 основни типа. Сред тях предразположени към пролетна умора са тези, които имат излишък от влага в тялото, застой или недостиг на жизнена енергия Ци.

Как да разпознаем дали принадлежим към някой от тези типове?

Когато в тялото има натрупана прекалено много влага, човек обикновено е с наднормено тегло, което възпрепятства нормалната циркулация на кръвта и енергията Ци. Хората от този тип по принцип са с мазна кожа, не понасят дъждовното и влажно време.

Ако в организма на човек има застой на енергията Ци, той по принцип е със слабо телосложение, нестабилен емоционално и лесно изпада в депресии. На този тип хора им е трудно да се справят със стресовите ситуации особено през зимата и есента, а през пролетта имат проблеми с кръвообращението.

Когато на човек не му достига жизнена енергия Ци, той е със слаб имунитет и е предразположен към настинки, а когато се разболее, се нуждае от повече време, за да се възстанови. Този тип хора са затворени и плахи по характер, чувствителни са към промените в околната среда и по-трудно се приспособяват към промените.

Как да се справим с пролетната умора?

1. Отделяйте врем за почивка

През пролетта не се претоварвайте с работа. Отделете си достатъчно време за почивка. Постарайте се да лягате и ставате по едно и също време. Но не стойте в леглото прекалено дълго. Многото часове сън, също като недоспиването, няма да ви ободрят, а напротив, ще ви накарат да се почувствате още по-изморени. Това ще затрудни работата на мозъка, ще влоши настроението и ще ви накара да жадувате за още повече сън.

2. Излезте сред природата

Прекарвайте повече време на открито и спортувайте сред природата. Това не само ще подобри настроението, но и ще помогне на кръвообращението и свободното движение на енергията в тялото. Освен това ще ви предпази не само от пролетната умора, но и настинките.

3. Сутрин мийте лицето със студена вода

Сутрин измивайте лицето първо с хладка вода, това ще премахне излишните мастни натрупвания, а след това със студена, което ще ви ободри и ще стимулира кръвообращението. Освен това студената вода свива кръвоносните съдове, което означава, че ще ви помогне да се справите с подпухналото лице и тъмните кръгове под очите.

4. Масаж

Когато почувствате умора, си направете масаж.

- разтрийте лицето с длани. Направете кръгови движения от брадичката към челото и обратно, все едно, че го измивате.

- прекарайте пръсти по главата, сякаш разресвате косата.

- масажирайте акупунктурните точки Байхуей (намира се във вдлъбнатината на темето), Фънчъ (двойка точки, разположени на тилната кост) и Хъгу (намира се от горната част на дланта, във вдлъбнатината в сгъвката между палеца и показалеца), Тайян (намира се на слепоочията).

- масажирайте ушна мида. Там се намират рефлекторни зони на цялото тяло. С масажа ще стимулирате работата на всички органи и ще съдействате за свободния поток на жизнената енергия Ци.

5. Балансирана диета

Храната, която приемате ежедневно е от изключително важно значение за здравето. През пролетта се появяват първите пресни зеленчуци и плодове. Възползвайте се от това, с което ни дарява природата. Включете в менюто си повече салати от спанак, коприва, глухарче. Не забравяйте и за зеления лук и чесън и подправки като джинджифила. Изключете напълно мазните храни и сладкото. Те няма да ви помогнат, а само ще влошат състоянието ви. Избирайте по-лесно смилаеми храни, за да не натоварвате излишно храносмилателната система.

6. Успокойте духа и не се поддавайте на депресията

В момента, когато всичко наоколо цъфти и се радва на живота, е непростимо да се затваряте вкъщи и да се оставите на лошото настроение. Колкото и да сте паднали духом, насилете се да излезете навън. Разходката със сигурност ще ви ободри и ще ви накара да погледнете по-ведро на света. Търсете занимания, които ви доставят удоволствие, обадете се на приятел, който не сте чували отдавна, срещайте се и общувайте с хора, които ви карат да се чувствате добре.

http://bulgarian.cri.cn

Левзея – енергия от природата

САЛАТИ С АВОКАДО СРЕЩУ ПРОЛЕТНА УМОРА

Д-р Емилова: Бобът пази от диабет, а чесънът от рак

Диета с бебешки пюрета

10 храни, с които да свалим холестерола

Как да се справим с пролетната умора и алергиите

 


Сходни връзки

Как да се справим с пролетната умора? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди