изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:32 EEST
ДАНС залови уникална римска маска за 2 млн. лева    
Ред и сигурност Агенти на ДАНС откриха изключително рядка и ценна маска шлем на римски воин, която е била открадната при въоръжен грабеж преди 20 г. от Пловдивския археологически музей. Според археолози и меценати експонатът се оценява на над 2 млн. евро, а подобни маски имало само още 2 подобни в целия свят. Екземплярът е върнат на музея в "града под тепетата", а директорът му доц. д-р Костадин Кисьов изпрати благодарствено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров.

Ценният предмет изчезва през април 1995 г. Тогава двама въоръжени нападат музея и прострелват охранителя. За по-малко от три минути отмъкват маската и бягат. Тя е била изложена с други уникални находки, сред които два златни венеца, сребърни и бронзови съдове и два златни пръстена. Крадците вземат само маската, която изобразява човешка глава, а лицето е изработено от сребърен лист. В косата е апликиран сребърен венец от лаврови листа. Години наред нямаше следа от нея. Появиха се сведения, че е станала притежание на швейцарски колекционер. В рамките на разследване по линия на културно-историческото наследство от спецпрокуратурата експонатът е намерен и върнат.

В момента се води дело срещу организирана престъпна група от четирима иманяри. По всяка вероятност ценният експонат е бил изнесен в чужбина. Сега маската е на сигурно място под тройна охрана, каза директорът на музея. Тя е била открита при археологически разкопки през 1905 г. в надгробна могила в Пловдив. Изработена е в Рим и е ползвана при тържества и паради. Притежавал я е виден тракийски аристократ от Филипопол. http://www.blitz.bg

БЕЛ. ndtnews.hopto.org: 
Интересно би било да научим кой този "честен швейцарски колекционер", който - няма да се изненадаме - най-вероятно ни дава и на нас - българите - ценни съвети и указания как да направим с честност държавата си Швейцария на Балканите.
 


Сходни връзки

ДАНС залови уникална римска маска за 2 млн. лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди