изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-25 @ 19:09 EET
Братя доставят непроследими автомати за убийства с GPS координати    
Новини Двама братя от старозагорско село развили международна мрежа за трафик на оръжие, търгували с години с мафиотски организации в България, Германия, Швеция, Швейцария и Украйна.

Те доставяли по поръчка сакове, пълни с автомати, пистолети и заглушители, като давали джипиес координати на куриерите, които ги пренасяли като ръчен багаж, научи “24 часа” от разследващи.

Митко и Кольо Колеви били майстори по предлагането на непроследими пистолети и автомати “Калашников” със заглушител. Има оперативна информация, че те са доставили оръжието, с което опитаха да застрелят Златомир Иванов-Баретата пред Съдебната палата през януари 2013 г., разкриха криминалисти.

Има данни, че сред клиентите на братята са били и “бандата за убийства” на дъщерята на бивш шеф в митниците Мила Кулишева. Следи показват, че

автоматът,

оставен в строеж

по трасето

на премиера

Бойко Борисов

в столичния кв. “Бояна”, вероятно отново е доставен от Колеви.

Престъпното дуо бе издадена от шведски гражданин, заловен през декември 2013 г. на граничния пункт Калотина със сак, натъпкан с оръжие и заглушители.

В къщите на братята са открити повече от 100 различни автомати и пушки, намерени са и над хиляда различини боеприпаси и заглушители, но заради провалено разследване те в момента са подсъдими само за притежание на оръжие, коментират магистрати.

Митко и Кольо Колеви на подсъдимата скамейка в специализирания съд, заедно с адвоката им

8 месеца преди арестите на 10 април 2013 г. полицейските служби в Швеция въвеждат сигнал в Шенгенската информационна система, че е необходимо дискретно наблюдение на много опасен рецидивист - шведският гражданин Кристиан Дилийндър Синг. Той е излежал 3 присъди за трафик на оръжие, опит за убийство и контрабанда, но след това е напуснал страната. Скандинавските служби настояват колегите им от цяла Европа

да извършват

негласно

наблюдение

за маршрута на пътуването на шведа, кои лица го придружават, с какво превозно средство се придвижва и какво пренася. Има сериозни съмнения, че престъпникът е в чужбина, за да пренесе нещо незаконно.

На 4 септември същата година Синг влиза в България, като се вози с ауди с швейцарски номера и се смята, че е минал покрай Женева и през още няколко европейски държави от Шенген, където пресичането на границите е без проверка на документи. За да не буди излишно подозрение, чужденецът се регистрира адресно в пловдивско село и си издава документ, че ще пребивава у нас 4 месеца. Това, което никой не знае, е, че истинската цел на шведа, е да достигне до точно посочени GPS координати в старозагорско село, където трябва да се срещне с мъж на име Митко, със сребрист мерцедес. Този човек трябва да предаде на Кристиан пратка в черен сак, с който той ще потегли отново към Западна Европа.

Експертизи по двете дела са показали, че с оръжията е стреляно и те са напълно годни да произведат изстрели.

17 декември 2013 г. Точно в 7,30 часа сутринта на автогара “Сердика” в София пристига едър чужденец с черен сак в ръка, силно подкъсена прическа и страховит вид, прави впечатление на свидетели наоколо.

Той директно

се насочва към

международен

автобус за

град Бремен,

Германия, има предварително купен билет и настоява да седне първи. Малко след това говорещият добре английски Кристиан заема седалка номер 27. Той се старае да не се отличава от другите пътници и да не привлича внимание. През повечето време от пътя до границата на Калотина спи. Минути преди да стигнат граничния пункт обаче, друг пътник, който седи през една седалка от Кристиан, на номер 25, вижда как мъжът набира телефонен номер, а после му прави впечатление, че

води разговор

на арабски език

Малко след това на Калотина започва митническа проверка и един от инспекторите се усъмнява в мургавия чужденец и решава да му направи по-детайлна проверка. Така минути по-късно, укрити край слабините на шведа, митничарите намират два пистолета със заличени номера, два заглушителя и боеприпаси.

Когато изваждат черния сак, с който пътува Синг, отвътре изскача истински боен арсенал – намерен е изцяло сглобен автомат “Калашников”, още 2 пистолета ТТ, “Макаров”, части за автоматично оръжие и над 120 патрона от три вида калибър, подходящи за стрелба с незаконните пистолети.

Братя Колеви подготвяли пратките с оръжие в черни сакове, които били предавани на куриерите от мерцедес, собственост на Митко Колев.

След ареста 35-годишният тогава шведски гражданин заявява, че пренася оръжието, за да изплати дълг, но не иска да дава подробности. Той изглежда напълно спокоен, като човек, изпадал многократно в подобни ситуации. В ранните часове на следващия ден обаче при една от оперативните беседи Синг издава, че е взел оръжието от точно определено място и описва за срещата си в с. Калояновец, където е получил сака с оръжие.

Полицаите организират светкавична акция и отиват да правят обиски на

адреса, на който

Кристиан има

точни GPS

координати

Оказва се, че там в две съседни къщи живеят братята Митко и Кольо Колеви.

Още при обиск на първата къща униформените попадат в билярдна зала на незаконни патрони и пълнители за пистолети. В последвалите обиски на двете къщи, гараж и бивш строителен склад служители на МВР откриват огромно количество оръжие, над 100 различни пистолети, автоматични оръжия, заглушители и части, с които оръжейниците преправяли газови пистолети на бойни. Намерени били и над 1000 боеприпаси от различни видове.

Голяма част от пистолетите били внесени от Турция като газови, но в Калояновец са преработени в бойни.

При първите обиски е арестуван по-големият брат, Кольо Колев, който е бивш военен фелдшер, но от години няма легална работа. Брат му Митко се укрива и е обявен за национално издирване. В ареста първоначално е прибран и помощникът на братята Валентин, който дори

признава, че е

работил за Колеви

през 2010 г., като

е преработвал

оръжия

да стрелят с бойни патрони. Въпреки че признава незаконна дейност, Валентин в момента е само свидетел по делото, защото незаконните оръжия, които е преправял, вече са продадени. Засега нямало конкретни улики, че някои от стотиците оръжия и части за тях, намерени в Калояновец, са преработвани от него, обясни наблюдаващият прокурор.

Полицаи правят повече от два дни оглед на бойния арсенал, открит в имотите на братята Колеви.

При първоначалните разпити свидетели, живеещи наблизо, разказват на полицаите, че им правило впечатление как Митко Колев често се срещал с непознати пред дома си в Калояновец. Водел разговори до сребристия си мерцедес, а после подавал сакове на неизвестните посетители, които си тръгвали и обикновено никога не се връщали. Разследващи смятат, че братята подготвяли

пратките

с оръжие

в черни сакове

и ги предавали като багаж от колата на куриерите или преките купувачи. Точно по този начин оръжие е взел и шведът Кристиан Синг. Подготвени за доставка от Колеви са били още няколко оръжейни пратки с пистолети със заличени номера и боеприпаси. При обиските полицаите намерили тези оръжия, подредени в два черни сака и скрити в гараж, ползван от братята.

Въпреки че огромният таен арсенал е открит по точното описание на куриера, което категорично показва, че става дума за международна мрежа за трафик на оръжие, двата случая са разделени и се водят отделно, което спира много от необходимите оперативни действия, коментират запознати с разследването.

Не е ясно защо в първите дни след ареста шведът не е разпитан допълнително и не е заведен до с. Калояновец, за да се направи следствен експеримент. Делото срещу Синг, което се води от Софийската окръжна прокуратура приключва бързо, защото той веднага признава, че е пренасял оръжие и бърза да сключи споразумение с прокуратурата, за да лежи по-малко в затвора. Присъдата му е влязла в сила миналата година, а рецидивистът ще излезе отново на свобода след 2 години и 7 месеца. След като решава да признае, шведът категорично отказва да говори за каквото и да е, свързано с братята, доставчици на оръжие. Преди дни при разпит пред съдия той отново заяви, че не познава Колеви и отказа да даде показания.

Част от откритите оръжия са със заличени фабрични номера, за да не могат да бъдат проследени при извършване на убийство.

Разследването срещу братята оръжейни търговци се води в първите няколко месеца от старозагорската прокуратура, а през пролетта на 2014 г. е прехвърлено на специализираните обвинители, защото е свързано с огромно количество оръжие.

Спецпрокурори обаче недоумяват защо в първите седмици

не е работено

по горещи следи,

за да се съберат улики и доказателства за международния трафик или търговия с оръжие на Колеви. Така случаят буквално е провален, а през януари т.г. срещу Колеви е внесен обвинителен акт в съда само за притежаване и държане на оръжие, обясниха магистрати. Двамата братя категорично отричат да са извършвали подобна дейност, а се опитвали да прехвърлят отговорността за оръжието на техен починал близък Антон, става ясно от делото.

По нито едно от двете дела за оръжия, които според МВР са били предназначени за извършване на убийства, не са били събрани доказателства кои са били крайните получатели.

Според оперативни данни братя Колеви са били сред основните доставчици на по-сериозните престъпни банди у нас. Има засечени контакти на хора от подземния свят, които сочат, че Колеви са доставили калашници за бандата на Мила Кулишева в началото на 2013 г. Разследващи имат подозрения, че автоматът със заглушител, който бе намерен в строеж близо до резиденцията на премиера Бойко Борисов през март 2013 г., също е купен от Колеви. Информатори твърдят, че банди

от Варна и Бургас

също се

снабдявали

с оръжия от

Калояновец

Улики по открития “Калашников” при покушението над наркобоса Златко Баретата също говорели, че това оръжие е обработвано в тайната оръжейна базата в Старозагорско.

Контактите на братята с чужди мафиотски структури също въобще не са били проучени, или поне материали за това не присъстват в делото, обясниха още обвинители. Първоначално са установени комуникации на Кольо Колев с украински граждани, но няма проведени оперативно-следствени действия за потвърждаване на информацията.

Друг притеснителен факт, който според експерти не е проучен достатъчно задълбочено, е разговорът на арабски, който според свидетел е провел шведският гражданин, докато пренасял оръжието. Ден след първоначалните арести тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров обявява, че е разбит международен канал за оръжие, но няма данни, че трафикантите са доставяли пистолети на терористични организации. В делото срещу шведския рецидивист обаче не присъстват никакви данни за проверка, дали той не е свързан с арабски структури, които да са замесени в извършване на терористични атентати в Европа.   http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Братя доставят непроследими автомати за убийства с GPS координати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди