изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:46 EET
Уикилийкс публикува архивите на Сони пикчърс    
Новини Пет месеца след скандала със зрелищната хакерска атака срещу "Сони пикчърс" "Уикилийкс" публикува над 30 хиляди документа от архивите на компанията с възможността за лесно търсене, предаде Франс прес.

Сайтът съобщи в изявление, че поставя на обществено разположение 30 287 документа на "Сони пикчърс ентъртейнмънт" (СПЕ) и 173 132 електронни писма от и до над 2200 адреса на СПЕ, до които според "Уикилийкс" трябва да има свободен достъп. Вече е възможно да се прави търсене сред тези данни с име или ключова дума.

През ноември СПЕ, която е филиал на японската компания "Сони", стана жертва на масова хакерска атака. Бяха откраднати личните данни на 47 000 служители и трети лица, включително звезди от шоубизнеса, както и финансови документи, сценарии, електронни писма, някои от които бяха пуснати в интернет незаконно, а също пет филма на студиото.

Хакерите настояваха "Сони пикчърс" да не излъчва комедията "Интервюто", в която се говори за севернокорейския лидер Ким Чен-ун. В крайна сметка филмът получи ограничено разпространение.

"Тогава излязоха наяве някои истории, но не беше възможно да се правят търсения в оригиналните архиви, а те бяха изтеглени преди обществеността и журналистите да могат да ги проучат задълбочено", обясни "Уикилийкс".

"Архивите на "Сони" сега са публикувани във формат, който позволява търсения, и дават рядък поглед върху устройството на голяма мултинационална компания", се добавя в изявлението на "Уикилийкс", в което се твърди, че в тези архиви може да се видят лобистки дейности на компанията и връзките й с Демократическата партия на САЩ.

"Известната дейност на "Сони" е да произвежда развлекателни продукти. Архивите й обаче показват, че зад кулисите това е влиятелна фирма, с връзки с Белия дом (в тези архиви има почти 100 електронни адреса на американското правителство), способна да влияе върху законите и политиките и свързана с американския военнопромишлен комплекс", се казва в изявлението на "Уикилийкс".

В архивите например се вижда как шефът на СПЕ Майкъл Линтън вечеря с президента Обама или как служители на компанията набират средства за Демократическата партия, например за губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо.

Скандалът с хакерската атака срещу "Сони пикчърс" от ноември доведе през февруари до оставката на шефката на компанията Ейми Паскал след публикуването на нейни електронни писма с расистки изказвания по адрес на Барак Обама, отбелязва АФП.

Източник: БТА

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Уикилийкс публикува архивите на Сони пикчърс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди