изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-29 @ 02:27 EEST
Учител по физическо към ученичка: О, ти имаш вече цици!    
Образование Избутах го, а той се протегна към дупето ми, жалва се тийнейджърката

„О, ти имаш вече цици!”, подхвърлил към шестокласничка учителят по физическо възпитание от ОУ „Захари Стоянов” в Коматево Здравко Караджов. Момичето твърди, че преди това преподавателят посегнал да пипне гърдите. "Избутах го и му казах да се махне, а той се протегна към дупето ми", разказа тийнейджърката. "Това се случва отдавна в училището, но аз разбрах едва миналия ден, защото децата се срамуват", разказа бабата на пострадалата девойка - Велика Узунова. Като подпитала познати деца какво става в час по физическо, другата внучка третокласничка рекла: „И в нашия клас, бабо!”. В паралелката с по-малките имало по-развито физически момиче, което учителят също задирял, пише "Марица".

„Ако този човек действително се окаже педофил, няма място тук!”, категорична е Велика. Тя не смее да каже на бащата на тийнейджърката. Научи ли, ще скочи да се саморазправя и не искам да мисля до какво може да се стигне, тревожи се жената.

И друга съученичка на внучка разказа, че миналата година е била закачана от Здравко Караджов, но не брутално. Момичето твърди обаче, че е виждало с очите си как преподавателят пуска ръце по краката на друга шестокласничка, под претекст че имало нужда да отпусне мускула с масаж. Момичетата обяниха, че още през миналата учебна година отишли и се оплакали на директорката Елена Щерева, а тя им обещала да провери и да разговаря с учителя. Опитваме се да избягваме Караджов по коридорите, но не можем да не влизаме в часа му, защото ще пише отсъствия, казват тийнейджърките от 6 „а”. Една от тях твърди още, че Караджов често я шляпвал по дупето.

Това поведение продължава с години безнаказано, заяви Донка Тосева, майка на четвъртокласничка от училището в Коматево. Тя си спомни, че някъде преди 2 години друга майка подала писмена жалба срещу Караджов при директорката. Тогава повод била отново грозна реплика на даскала по физическо. Тосева разказа, че момиче отказало да влезе в часа, тъй като било в цикъл, а преподавателят отвърнал: „Дай да видя имаш ли превръзка!”.

Моята дъщеря пък е многократно гонена от час от Караджов, а е едва в първи клас, разказа Илияна Станкова. Няколко пъти момичето споделило вкъщи, но родителите помислили, че не е нещо сериозно, тъй като никой от училището не ги потърсил. Една сутрин първокласничката се запънала на врата: „Няма да ходя повече в час по физическо!”. Когато отидох да говоря с Караджов, той изсипа куп обвинения, че детето ми е буйно, диво и разваля дисциплината, разказа майката. Най-лошото е, че когато изпъди деца, не е ясно къде отиват те и какво правят до края на часа, тревожи се Станкова. Всички родители се опасяват, че рано или късно ще се случи инцидент в изоставен строеж в двора на училището, който пустее от години. Достъпът на децата до него не е ограничен. Непрекъснато се събирали младежи да пият бира, хора от квартала виждали наоколо спринцовки. Самият строеж също е опасен, защото от него се къртят късове.

Всички тук сме на принципа „пази, боже”, понеже се шири пълно нехайство, казва и Звезделина Кирякова, майка на четвъртокласничка. Тя е сред 180-те родители, които са се подписали в жалбата да просветния инспекторат с копие до Агенцията за закрила на детето и синдикатите. В сигнала майките настояват да бъде освободена директорката Елена Щерева, защото не упражнява контрол. Искат уволнение за учителя по физическо Здравко Караджов, който задирял шестокласнички. А началния учител Ангел Теменугов обвиняват във физическо насилие срещу децата. Между родителите се разказват страховити твърдения, че той удря шамари, извива ръце до синьо и даже блъскал главата на ученик в чина. Те показаха и видео, в което се вижда как Теменугов гони момиче от час, като натиква всичко в раницата, а после отваря вратата и изхвърля чантата в коридора.

„Марица” се свърза с майка, която е отписала сина си от училището точно защото детето е било бито от Теменугов. „Още когато Божидар постъпи в първи клас, видях различно отношение към децата - работеше се с 3-4, а останалите бяха навиквани. Синът ми започна редовно да се оплаква, че Ангел Теменугов го удря и му дърпа ушите”, разказа Невена Гигова. Чашата преляла на 7 март 2005 г., когато на път към столовата Божидар видял, че си е забравил парите в раницата. По това време в училището било забранено да се влиза в голямото междучасие. Въпреки това момчето влязло. Теменугов го срещнал в коридора и го изпъдил. Гледайки другите как ядат закуски обаче, Божидар адски прегладнял и направил втори опит. Момчето твърди, че учителят го хванал за брадата и я вдигнал нагоре, а после го притиснал към стената с крясъци. „Божидар си дойде по блуза и без чанта, а навън валеше сняг на парцали. Тресеше се от плач, по брадата му още личаха червените пръсти на учителя”, разказа майката. С новородено второ дете на ръце тя не могла да тръгне веднага към школото и телефонирала на съпруга си. „Когато 40 минути по-късно бях в училището, никой не търсеше сина ми и дори не бяха разбрали, че го няма. А охраната дори не ме допусна в сградата”, възмущава се майката. Тогава вдигнала страшен скандал и боят престанал. Синът ми обаче бе наказван редовно с по-ниски бележки, връща лентата Гигова. Психолози я посъветвали да премести детето. Когато отишла да оформи документите, директорката я попитала за причината. „Казах , че Теменугов бие, а тя ме помоли да впиша в книжата лични причини”, добави жената.

Преди 4 години момиче души моята дъщеря и пак не се взеха никакви мерки, негодува Донка Тосева. След инцидента състоянието на детето, което има здравословен проблем, се влошило. Майката твърди, че когато повдигнала въпроса, директорката Щерева пред целия клас обявила, че вината за случая всъщност е на пострадалото дете. Гонена е от ЗИП по български, където преподава Щерева. „Питам знае ли някой къде отива това дете, когато го изхвърлят от час. Онзи ден на пътя имаше катастрофа. А ако под гумите беше моето момиче? Всеки път, когато се оплачем, изкарват нашите синове и дъщери невъзпитани и непоносими”, негодува Тосева. Родителите твърдят, че заради проблемите единственото училище в Коматево обезлюдява и семействата са принудени да записват децата в Пловдив.

Заради напрежението в петък недоволните майки бяха поканени на среща в училището. В уречения час 18.30 в двора се изсипаха над 50 жени. Вместо директорката Елена Щерева, ги посрещна лидерът на Синдиката на българските учители под тепетата Петрана Калоферова. „Аз организирам срещата и вас не съм ви канила!”, върна тя и екипа на изданието. После се разпореди майките да влязат, но не допусна момичетата, които се оплакват от сексуален тормоз и бяха дошли да разкажат. В същото време влезе група родители на деца от детската градина, които са поддръжници на директорката. На репортерски въпрос какво отношение имат те и кой ги е повикал, Любомир Гошев обясни, че съпругата му завършила при Елена Щерева и била доволна. Сега семейството искало да прати догодина сина си Никола в същото училище, затова се интересувало какво става. „Не съм дошъл организирано. Цяло Коматево знае”, отсече мъжът. Той не вярва, че в школото се бие и опипва. Само 20 минути по-късно обаче Любомир напусна срещата заедно със сина си. "Няма никакъв диалог, вътре се надвикват", описа той.

„Майките, които се качиха, горе са на другарски съд. Кокошарник! А жената от СБУ защитава учителите, вместо да изслуша родителите и децата!”, изригна и Мария Дюлгерова. Тя е психолог по професия, племенникът бил преместен от училището, макар че живее на гърба на сградата. Дюлгерова разказа, че майка на четвъртокласник се явила на срещата с една чанта тетрадки. Вътре е писано, сякаш детето е със специални образователни потребности, а е здраво, разказа психоложката. Има теми само през октомври, видяла тя с очите си. Жената попитала защо с децата не се работи. „Това е страшно! Мои колеги не искат да идват в Коматево. Тук до 15 септември имаше трева до кръста, а за първия учебен ден ошмулиха цветята от читалището и ги боднаха край пътеката. Оградата от едната страна е паднала, плочките са откакто аз бях в 3. клас!”, каза Дюлгерова.

Докато в сградата течеше срещата, отвън децата разказаха, че са били сплашвани с думите: „Ще идва проверка. Внимавайте какво ще говорите и как ще се държите!”.

Заб.: По молба на родителите не публикуваме имената на момичетата, които се оплакват от сексуален тормоз от преподавателя Здравко Караджов. Като малолетни те са под защитата на Закона за закрила на детето.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Учител по физическо към ученичка: О, ти имаш вече цици! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди