изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:30 EEST
ФЕДЕРАЛНА СЛУЖБА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗАКУПИ "ГАРД ГРУП"    
Интервюта Двете добрички фирми се обединиха за сигурността на Добруджа. Управителят на Федерална служба за безопасност /ФСБ/ Георги Панов - пред НДТ

- Г-н Панов, СОТ на ФСБ навършва 13 години. За този период успяхте да се наложите. Но бихте ли споделили, с какви трудности се сблъскахте?
- На 20 април 2002 година беше първото дежурство на екипите, извършващи СОТ, както и на вече дежурните диспечери по осъществяване на охраната на обектите със сигнално-охранителна техника. Това за нас е възприето като рождения ден на СОТ в нашата фирма. Проблемите са като в повечето фирми без значение с каква дейност се занимават. В началото беше търсенето на подходящи кадри, защото тази дейност е по-специфична. В последно време нито по линия на МВР, нито на армията напускат и се пенсионират по-млади служители, на каквито разчитахме. Налага се вече ние да си търсим кадри, които нямат опит от службите за сигурност и ние да ги обучаваме. Освен теоретическата подготовка, която се осъществява от лицензирани фирми, на място благодарение на хората с по-голям опит подготвяме нашите кадри. Но основното, което се очертава през последните години, и предполагам това е в целия бизнес и в цялата страна, е липсата на качествени служители. Добре е, че много от хората, които са от самото начало от създаването на СОТ, са все още при нас. Т. е. може да се каже, че две трети от хората във фирмата са със стаж от 10 и над 10 години. Това показва, че са доволни. А за нас това е много добро, защото в нашата дейност най-важното е навременното реагиране. А това може да стане само от един добре подготвен човек.

- Бихте ли споделили каква дейност се извършва със СОТ?
- Всеки обект, който е затворен и в него не трябва да проникват хора злонамерено, може да се охранява със СОТ. Говорим за добре укрепен, затворен, така че вътре да не могат да влизат и други животни, които да смущават – кучета, котки и т. н. От големи хипер маркети, училища, административни сгради до малки банкомати, кафе-машини. На място инженерите, които обследват този обект, преценяват каква и колко техника да се сложи, какъв вид датчици, от какво и как пазим.

- До колко време след получаване на сигнал за проникване трябва да се реагира?
- Това е тънкостта. Когато един клиент си избира фирма той трябва да обърне внимание точно на това – за колко време може да се реагира, колко екипа има в тази фирма в това населено място и каква отговорност носи. И какво ще стане ако не се реагира на време и крадецът е бил по-бърз.

- Има ли някакъв стандарт?
- Нормалното е до 3-4 минути екипът да е на мястото. Особено, когато става дума за търговски обект.

- ФСБ с колко екипа разполага?
- В момента имаме шест екипа, които реагират в Добрич и близките села. Имаме два екипа в Генерал Тошево и един - в Карапелит. Смятаме, че са достатъчно. Добрич не е толкова труден град, има добри булеварди за бързо изнасяне на екипите. Тези шест автомобила ни позволяват реално да покрием шестте основни квартала. Всички автомобили имат джи пи ес системи. Диспечерът ни, който е по СОД, може да разбере реално кой автомобил е най-близко до алармения сигнал и да насочи него ако друг в неговия район е на друга аларма. Предвидили сме в най-скоро време подобрение на системата – слагане на навигация на всеки автомобил.

- Преди година и половина СОТ излезе от полицията. Вие изразихте опасения, че ще дойдат фирми, които не са от Добрич с по един-два автомобила. Случи ли се това? Преди време от полицията бе подадена информация за няколко кражби, извършени от фирми, охранявани със СОТ.
- Относно за кражбите. Около Нова година имаше голям бум на кражби. И всички СОТ-ове понесоха щети. Не мога да кажа, че това е било заради слабо реагиране на екипите. Имахме два случая на разбити търговски обекти. Много често това са кражби за секунди. Всички наши обекти са застраховани. Има застраховател, който поема щетите. Относно това, за което се опасявах – да стана. Дойдоха фирми от София. Направиха си офиси в Добрич. За едната мога да кажа, че доста коректно се занимава с дейността си. Опитва се да пусне и втори автомобил. Останалите си останаха с по един автомобил за Добрич. Тук е неприятното, че не са само софийски фирми. Появи се и добричка, която си позволява да реагира с един автомобил и да подвежда клиентите. Радващо в последно време е, че много от хората, които се занимават с бизнес, разбират, че цената не е определяща. И им е ясно, че когато една фирма има един автомобил и 3-4 охранители, ще може да даде по-ниска цена, защото ще има по-малки разходи. Но тази цена какво ще предложи? А и ние говорим не за два-три пъти по-евтино, а за разлика от 5-10 лева на месец. Само застраховката, която ние поемаме за всеки наш обект от 5 000 лева е много повече от тези 5 лева, които ще даде клиентът.

- Г-н Панов, нека да съобщим новината – ФСБ закупи фирма „Гард груп“ ООД.
- Да. „Гард груп“ е първият частен СОТ в Добрич, който е създаден още през 1998 година. Те бяха втората по големина такава фирма в нашия град след ФСБ. Искам да благодаря на съдружниците и създатели на „Гард груп“, които предложиха и всъщност решиха, че е най-добре да продадат фирмата на друга добричка фирма. Това показва тяхното желание приходите да останат в Добрич, обектите да продължат да бъдат охранявани от добричка фирма. Хубаво е добричките фирми да бъдат толерирани по какъвто и да е било, дори и по между са да си помагаме когато се наложи. Колегите от „Гард груп“ също споделяха моето мнение. В крайна сметка, фирмите, които сме от Добрич, пазаруваме от Добрич. Дали ще е химикал, молив, тетрадка, униформа, гориво или автомобил – ние ги купуваме от Добрич. Докато фирмите, които не са от нашия град, всичко това го получават, купено от София. Да не говорим за заплати, осигуровки.

- С какво закупуването на „Гард груп“ ще промени дейността Ви? Доколко ще се увеличи работата Ви?
- Може да се каже с една четвърт донякъде ще се увеличат обектите и дейността ни. Всички автомобили и екипи, които ги имаше в „Гард груп“, остават да си реагират. Обединението на двете фирми е за добро на клиентите. Защото всички клиенти на „Гард груп“ ще бъдат охранявани освен от техните екипи и от автомобилите на ФСБ. Плюс това получават автоматично тази застраховка, която имат обектите на ФСБ. На практика за същата сума, която са плащали, те ще получат една по-голяма сигурност. Ние съвсем коректно разговаряхме с всички служители на „Гард груп“, предложихме – ако някой не иска да работи с нас, да напусне. За сега всичко е нормално. Разбира се, върви се към едно свикване с принципите, които има във ФСБ – за мен, доста по-сериозна дисциплина и повече отговорности при застъпването, при освобождаването, при докладването. Принципи, които отдавна сме въвели. Като цяло, смятам, че там се е работило коректно. Няма какво толкова да променим, нещата са правени професионално.

Разговаря: Мариела Бончева
 


Сходни връзки

ФЕДЕРАЛНА СЛУЖБА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗАКУПИ "ГАРД ГРУП" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди