изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:05 EET
"Счетоводителят от Аушвиц" разкри смразяващи подробности за Лагера на смъртта    
По света Днес започна делото срещу охранителя от лагера "Аушвиц", познат още като „Счетоводителят от Аушвиц”, съобщи "Гардиън". Оскар Грьонинг е обвинен в съучастничество за 300 000 смъртни случая в концентрационния лагер и го грозят 15 години затвор.

Грьонинг е един от малкото бивши членове на нацистките SS служби, който все още е жив. Той никога не е криел, че е работил в "Аушвиц" и с подробности е разказвал за службата там. Макар в момента адвокатите му да са забранили да дава интервюта, в съда днес Оскар Грьонинг призна, че е виновен. „За мен няма съмнение, че нося морална вина за случилото се. Моля за прошка”, заяви той пред съда, свидетелите и медиите. На хората, които отричат, че което и да е от тези събития е вярно, той отговаря: „Аз видях всичко. Видях газовите камери, видях кремациите, видях и как селектират следващите, които да бъдат убити”.

В опит да отменят делото адвокатите на Грьонинг изтъкнаха, че няма как той да бъде обвинен, защото няма доказателства, че е извършил конкретно престъпление, докато е бил на служба. До момента са пропадали няколко подобни дела срещу охранители на лагерите на смъртта, именно защото няма доказателства да са извършили престъпление.

Обвинението се позовава на единствения прецедент за подобно дело, това срещу Джон Демянджук – също бивша охрана в "Аушвиц". Тогава пред съда бе изтъкнат фактът, че независимо от липсата на доказателства за реални незаконни действия, Демянджук е работил на място, чиято единствена цел е била да убива хора.

Оскар Грьонинг, в момента на преклонната възраст от 93 години, е работел в "Аушвиц" като счетоводител, но не в традиционния смисъл на думата. Негова задача е била да брои парите, които се събирали от новопристигналите затворници, и да ги подрежда според различните европейски валути. Също така е изпълнявал и друга, доста по-страховита функция – тази на пазач, който е претърсвал новопристигналите затворници и е прибирал всички ценни вещи и пари.

Грьонинг неведнъж е разказвал за зверствата, които са се случвали пред очите му, като един от най-потресаващите за него остава убийството на малко бебе: „Плаченето му дразнеше охраната. Той започна да удря с всичка сила главата на бебето в металната рампа на камиона, докато то не спря да плаче”.

В периода от 1940 до 1945 година са загинали около 1,1 милиона души в лагера "Аушвиц-Биркенау".
http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

"Счетоводителят от Аушвиц" разкри смразяващи подробности за Лагера на смъртта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди