изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:01 EEST
ГЕРБ води с 25% срещу 12% на БСП (обзор)    
ОбществоПарламентарен вот в началото на април би донесъл победа на ГЕРБ с 25,1% вот и би възпроизвел сегашната конфигурация в Народното събрание. БСП е втора сила с 12,2% и на 12,9% дистанция от опонента си. Съотношението между двете е 2:1 в полза на ГЕРБ. Това показват данни от проучване на “Екзакта” между 1 и 9 април т.г.

Премиерът Бойко Борисов се радва на 44% одобрение, а кабинетът, който оглавява - на устойчива подкрепа от 31-32% през последните два месеца. Негативните оценки за работата на правителството продължават да бъдат повече от позитивните (54%). Но сравнението с предишния премиерски мандат на Бойко Борисов в обществените представи е в полза на сегашния му мандат. Сега Борисов управлява страната по-добре, твърдят 36% срещу 21% на обратното мнение. “Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, по-опитен, медийно по-обран и сдържан", обясняват социолозите в анализа си за април. Плюс е отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори, също - усилията в социалната политика, здравеопазването, борбата с корупцията.

Според данните най-одобряваният български политик е Йорданка Фандъкова - за месец е прибавила 9% одобрение до 64%. Пускането на нови линии на столичното метро има широк положителен отзвук в цялата страна, коментират социолозите.

Следва я Лиляна Павлова с 52,9% одобрение, която за месец добавя 5% симпатии и е най-одобряваният министър. Петър Москов, когото харесват 48,5% е трети.

 Премиерът Бойко Борисов е четвърти с 44% одобрение, следван от Ивайло Калфин с 43% и прилив на 3% добри оценки.

Вежди Рашидов печели нови 6% одобрение, а с 5% повече са и симпатизиращите на спортния министър Красен Кралев. Румяна Бъчварова, Десислава Танева и Ивелина Василева прибавят 4-5% одобрение за работата си, пишат социолозите.

С резултата си БСП се оказва по-близо до ДПС (7,5%) на дистанция от едва 5,4%. “След конгреса на БСП регистрираме минимално покачване на електората на тази партия с 1%. Без промяна остава рейтингът на одобрение на Михаил Миков - 16%. Общественото доверие към лидера на БСП е по-слабо от това, което регистрираме за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов”, коментират от “Екзакта”.

Реформаторският блок е с 5,5% подкрепа, одобрението за Радан Кънев е 21%. Патриотичен фронт е с 5% вот, а за месец лидерът му Валери Симеонов прибавя 5% симпатизанти до 25%. С 4% до 27% расте одобрението и към Красимир Каракачанов. Гласовете за “Атака” са 3%, но лидерът ѝ Волен Сидеров за месец е удвоил одобрението към себе си до 12%.

АБВ подкрепят 2,5%, показват още данните.

Социолозите са тествали подкрепата за “Българска пролет” на Велизар Енчев - 15%. Най-голям интерес към проекта му иде от привърженици на “Атака”, БСП и АБВ.

Негативните оценки към парламента доминират в съотношение 63:22%, но одобрението към НС за месец е нараснало с 4%, а това към председателя му Цецка Цачева - с 1% до 29%.

По-слабо с 3% в сравнение с март е одобрението за президента Росен Плевнелиев - 36%.

Полицията продължава да е по-неодобрявана от армията - 50:36%, но пък двете институции са с по 35% одобрение през последните 2 месеца.

51% одобряват БПЦ, 49% - патриарх Неофит.

37% от българите са оптимисти за бъдещето на страната (50% песимисти), а 44% - за собственото си бъдеще (41% песимисти), показват още данните.   http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ води с 25% срещу 12% на БСП (обзор) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди