изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:59 EEST
МЕЧ ОТ ФОНДА НА МУЗЕЯ В ДОБРИЧ Е НА КОРИЦАТА НА NATIONAL GEOGRAPHIC    
История Средновековен меч от фонда на РИМ-Добрич украси корицата на априлския брой на списание National Geographic България. Мечът датира от втората половина на IX-X в. и бе част от изложбата "Цар Самуил в битка за България". Викингският меч е изключително добре запазен и един от малкото, които могат да се видят в музеите в страната.  Музейните работници са попаднали по следите му в края на 1998 г., след като разбират, че той е намерен от иманяри и успяват да го откупят.

Мечът е един от експонатите, с които Регионален исторически музей – Добрич участва в изложбата „Цар Самуил в битка за България", която се откри на 7 октомври 2014 г. в Националния археологически институт с музей при БАН, София. Тя бе част от Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил (997 – 6 октомври 1014), организирана от Национален комитет. Целта на изложбата бе да представи основни моменти от епохата на цар Самуил и да разкаже за неговата личност, за семейството му, за войните му с Византия и за други важни политически личности от онова време.
Сред експонатите в изложбата - монети, печати, оръжия, и други предмети, бяха и 8 експоната на Регионалния исторически музей в– Добрич, а именно викингският меч с инкрустиран бронзов кръст (Х век), костена пластина от сложносъставен лък, 2 бр. железни брадви (ІХ – Х век), скоба за колчан, 2 бр. кистени (Х – ХІ век) и железен боздуган.
Артефактът може да бъде видян в експозицията "Археология на Добруджа" на РИМ - Добрич. НДТ
 


Сходни връзки

МЕЧ ОТ ФОНДА НА МУЗЕЯ В ДОБРИЧ Е НА КОРИЦАТА НА NATIONAL GEOGRAPHIC | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди