изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:38 EEST
УЧЕНИЦИ ИЗЯВИХА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ В ОБЛАСТНА КОНФЕРЕНЦИЯ    
Образование Областна ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество" се проведе вчера в СОУ "Свети Климент Охридски". Тя бе една от проявите, посветени на 35-ата годишнина от създаването на училището по изкуства. Инициатор и организатор на конференцията бе Инициативен комитет от ученици и учители. Областният форум бе открит от зам.-кмета Камелия Кочева. Музикален поздрав към участниците отправиха талантливи възпитаници на училището-домакин.

"Считаме, че въпросите, касаещи възпитанието на младите хора, свързани с уменията и знанията да бъдат добри граждани, да си знаят правата, задълженията, да устояват морални ценности и достойнства, са много важни", сподели за НДТ директорът на СОУ "Св. Климент Охридски" Юлияна Герасимова. По думите й, гражданското образование е и един от приоритетите на Министерството на образованието и е залегнало в новия закон.



Герасимова коментира, че това образование не е някаква новост за България - още през 1894 година е създаден първият учебник за гимназиалния етап. Директорът на училището цитира автора на учебника  Никола Станев: "Гражданското учение ни учи какво трябва да знаем и правим, за да станем добри и полезни граждани. То ни разказва как е наредено нашето отечество, какви са законите, какви са ни правата и задълженията". Този цитат от учебника на Никола Станев е мото и на нашата конференция, допълни Герасимова.
В рамките на областната конференцията ученици от Добричка област представиха свои разработки в две възрастови групи - 3-5 клас и 6-8 клас, и в трета възрастова група - гимназиален етап. Представени бяха авторски приказки или приказки, които децата довършиха, есета, рисунки, направени бяха презентации. Творбите бяха оценявани от комисии, ръководени от изтъкнати личности - проф. Румен Вълчев - изтъкнат автор на учебници и помагала в областта на гражданското образование, доц. д-р Николай Николов - преподавател по история в ШУ "Еп. Константин Преславски", проф. Димитрина Каменова, Жанина Тотева - старши експерт по български език и литература, Светлана Василева - старши експерт по обществени науки и гражданско образование, журналистите Димитър Дуков от в. "Нова добруджанска трибуна" и Севдалина Сарандева от радио "Добруджа", изтъкнатият художник-педагог Гинка Димова. Всички ученици получиха сертификат за достойно представяне, а най-добрите - грамоти за отлично. НДТ




 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ ИЗЯВИХА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ В ОБЛАСТНА КОНФЕРЕНЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди