изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:13 EEST
Земетресението в Непал било „предизвестен кошмар”    
По светаЗеметресението в Непал, което уби над 1 800 души, е било „предизвестен кошмар”, казаха вчера вечерта експерти. Само преди седмица 50- специалисти по земетресенията от цял свят са се срещнали в непалската столица Катманду, за да обмислят как да подготвят гъсто застроения със зле построени сгради район за мащабно земетресение като вчерашното.
По последни данни на непалските власти силното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което удари тази сутрин Непал, но бе усетено още в Индия, Пакистан и Китай, е отнело живота на над 1200 души. Силният трус събори офис сгради, блокове и исторически обекти в непалската столица Катманду. Според властите в страната загиналите са най-малко 1170 души, което прави земетресението най-опустошителното за Непал за последните 80 години. Властите обаче смятат, че жертвите вероятно са много повече. В Индия бяха потвърдени 42 жертви. В Китай също има загинали.По последни данни на непалските власти силното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което удари тази сутрин Непал, но бе усетено още в Индия, Пакистан и Китай, е отнело живота на над 1200 души. Силният трус събори офис сгради, блокове и исторически обекти в непалската столица Катманду. Според властите в страната загиналите са най-малко 1170 души, което прави земетресението най-опустошителното за Непал за последните 80 години. Властите обаче смятат, че жертвите вероятно са много повече. В Индия бяха потвърдени 42 жертви. В Китай също има загинали.По последни данни на непалските власти силното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което удари тази сутрин Непал, но бе усетено още в Индия, Пакистан и Китай, е отнело живота на над 1200 души. Силният трус събори офис сгради, блокове и исторически обекти в непалската столица Катманду. Според властите в страната загиналите са най-малко 1170 души, което прави земетресението най-опустошителното за Непал за последните 80 години. Властите обаче смятат, че жертвите вероятно са много повече. В Индия бяха потвърдени 42 жертви. В Китай също има загинали.По последни данни на непалските власти силното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което удари тази сутрин Непал, но бе усетено още в Индия, Пакистан и Китай, е отнело живота на над 1200 души. Силният трус събори офис сгради, блокове и исторически обекти в непалската столица Катманду. Според властите в страната загиналите са най-малко 1170 души, което прави земетресението най-опустошителното за Непал за последните 80 години. Властите обаче смятат, че жертвите вероятно са много повече. В Индия бяха потвърдени 42 жертви. В Китай също има загинали.


Те са знаели, че се състезават с времето, но не са знаели кога ще се сбъднат страховете им. „Земетресението бе кошмар, който чакаше да се случи”, казва сеизмологът Джеймс Джаксън, ръководител на департамента по геология в Университета в Кембридж. „Физически и геоложки случилото се е точно това, което е могло да се случи. Разхождах се из района, който бе ударен от земетресението, и си мислих тогава, че районът има проблеми”, каза още Джаксън, който е старши учен в Земетресения без граници, група, която помага на азиатските градове да се подготвят за бедствия.

Възможността за силно земетресение в Катманду е предизвиквала страхове от много време, не само заради естествената сеизмична активност, но и заради човешката намеса, която само е влошила нещата. Земетресенията с подобна сила имат по-силен ефект върху различни части от света заради начина на застрояване и гъстотата на населението. Например, в Калифорния земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер може да убие между 10 и 30 души на милион жители на щата. Същият трус в Непал обаче е убил само 1 800. В Пакистан, Индия, Иран и Китай жертвите биха могли да стигнат 10 000, казва сеизмологът Дейвид Уалд от Геоложката служба на САЩ.

Вчерашното земетресение се нарежда сред петте най-силни труса в Непал за последните 205 години. „Те са знаели, че имат проблем, но той е бил толкова голям, че те не са знаели как да подходят към него и как да започнат”, казва Хари Джи, координатор за Югоизточна Азия на Geohazards International, група, която изчислява риска от земетресения по света.

Непал е постигал известен напредък в намаляването на уязвимостта си спрямо земетресения, но не достатъчно от към скорост и мащаби. „С годишен прираст на населението от 6.5 процента и една от най-гъсто населените градски среди в света, Долината Катманду, в която живеят 1.5 милиона души, очевидно е била изправена пред сериозен риск от земетресения”, се казва в доклад на групата на Джи от 12 април. „Също е ясно, че следващото силно земетресение, което ще разтърси Долината, ще доведе до големи човешки загуби, разрушения на инфраструктурата и икономически трудности, присъщи на периода след земетресения”, се казва още в документа.

Години наред не е имало действащи строителни норми, което е довело до агресивното застрояване с жилища и други сгради без да се взимат мерки за устойчивостта им срещу земетресения. В момента такива норми има, но те не помагат за по-старите сгради, при това те не се спазват стриктно.

Друга основна причина, според Джаксън, е законът за справедливо разпределение на собствеността между синовете в едно семейство. Въз основа на този закон, сградите са растели само нагоре, като допълнителните етажи са представлявали риск. Бедността също се е оказал фактор за трагедията. Хората не са се притеснявали от последствията на евентуално земетресение, защото са имали по-належащи проблеми за решаване.  http://www.blitz.bg

Стотици загинали и големи разрушения в Непал след най-силното земетресение за последните 80 години (ОБЗОР)
ЗЕМЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ТРЕСЕ: Мощни земетресения в Непал и Япония, хората в паника бягат навън /ВИДЕА И СНИМКИ/ 0БНОВЯВА СЕ
Бунт срещу многомъжието в Непал
Тибетец побърка света на бизнеса с 200 принципи на успеха
"Гугъл стрийт вю" вече ни пренася и на Еверест
Непалец застреля сина си, взел го за маймуна
 


Сходни връзки

Земетресението в Непал било „предизвестен кошмар” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди