изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:01 EET
Разчетоха на папирус рецепта срещу махмурлук отпреди 20 века    
Любопитно Учените от университета в Оксфорд са разчели древна рецепта за махмурлук. Папирусът е бил открит преди 100 години, но той датира от преди 1900 години.

Текстът, написан на старогръцки, гласи, че страдащият от махмурлук трябва да направи венец от danae racemosa и да го носи около врата си. Дали методът помага или не – не се уточнява.

Рецептата е била открита на 160 км от Кайро заедно с други 500 древни документи.

Припомняме, че наскоро учени от нотингамския университет възпроизведоха рецепта за мас за очи от книга от IX век. Оказало се, че сместа унищожава ефективно щамовете на златистия стафилокок, устойчив към действието на антибиотика метицилин.

За приготвянето на сместа са нужни лук, чесън, вино и жлъчка от бик. Учените изпробвали получената маз за очи върху различни бактериални щамове. Според получените данни, препаратът е унищожил до 90% от устойчивите на антибиотици бактерии. Ефектът бил постигнат само при наличието на всички компоненти от сместа. Взети поотделно компонентите имали слабоизразени антибактериални свойства.

"Предполагахме, че сместа за очи на древния лечител може да бъде слаб антибиотик, но бяхме поразени от антибактериалния ефект, който предизвика комбинацията от всичките ѝ съставки“, споделят учените.

Според тях има и други древни медицински текстове, които може би съдържат информация за състава на препарати, ефективни срещу инфекциозни заболявания. Те предполага, че древните лечители са провеждали научни изследвания векове преди да бъде открито самото съществуване на бактериите.  http://www.blitz.bg

Златните правила на секса за една нощ
Нови бизнес идеи на проститутките
Убийци ли са енергийните напитки?
Сексът сутрин ще ви спаси от махмурлука
10 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА - КАК ДА ПИЕМ, БЕЗ ДА СЕ НАПИЕМ
АЛКОХОЛЕН ЗОДИАК
ПИЯНИ ПАПАГАЛИ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО В АВСТРАЛИЯ
Чаят: и приятен и полезен
ПРИ ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ - ЧИСТ ВЪЗДУХ
 


Сходни връзки

Разчетоха на папирус рецепта срещу махмурлук отпреди 20 века | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди