изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:10 EEST
Мощни вторични трусове разлюляха Непал (ОБЗОР)    
По света Броят на жертвите на земетресението в Непал възлиза, по последни данни, на 2352 души , 6239 са пострадалите, съобщи говорител на полицията. По думите му, заради вторичните трусове в столицата Катманду няма електричество. „Мобилните комуникации работят“, допълва говорителят Камал Сингх Бан. Телата на още 19 алпинисти бяха намерени в базов лагер под върха Еверест. Това съобщи говорителят на индийското министерство на отбраната Ситаншу Кар. Така жертвите на лавината, паднала на планината след силното земетресение, надвиши 80 души. Телата на 65 алпинисти бяха намерени по-рано сутринта.

„Още най-малко 50 души са пострадали“, съобщи Кар.
В Индия броя на жертвите на разрушителното земетресение в Хималаите се увеличи до 58 човека, а ранените са повече от 200, по данни на индийското външно министерство.
Най-много са загинали в източния щат Бихар – 47 човека, пет са жертвите в Утар Прадеш, трима са починалите в резултат на труса в Западна Бенгалия, съобщават от министерството.
Самолети на индийските ВВС са доставили в непалската столица Катманду 43 тона хуманитарни помощи, в това число палатки и хранителни продукти. С тях са пристигнали и почти 200 спасители.
В момента в Непал се намират най-малко 540 индийски граждани, други 170 вече са се прибрали в родината си.
Мощни вторични трусове разлюляха Непал в неделя, като причиниха още паника сред оцелелите от земетресението, което уби повече от 2 300 души в страната, и предизвикаха нови лавини по Еверест, докато спасителите копаят сред отломките на опустошената столица Катманду.
Ужасени граждани, повечето принудени да живеят на открито в столицата, след като земетресението в събота превърна повечето сгради в развалини, преживяха втори мощен трус с магнитуд 6,7, който само подчерта най-лошото бедствие, сполетяло хималайската нация за последните 80 години.
Персоналът на препълнените болници, където медиците са принудени да лекуват пациентите си в набързо издигнати палатки, бе принуден да напусне сградите, поради опасенията от допълнителни срутвания.
„Няма електричество, комуникациите са ограничени, а болниците са препълнени и вече не ни стига място, където да съхраняваме телата на мъртвите“, свидетелства директорката на болницата „Oxfam Australia“ Хелън Шоук.
Президентът на Непал Рам Баран Ядав е прекарал изминалата нощ в палатка на улица в Катманду, заради вторичните трусове след силното земетресение.Източник от президентската администрация съобщи, че охраната на държавния глава се опасявала построената през 19 век резиденция, която вече пострада, дали ще издържи нов силен трус. Ядав бил настанен в палатка, а охраната му в съседна палатка.
Пострадала при труса е и резиденцията на премиера Сушил Коирала, който по това време е бил на посещение в Индонезия.
По думите на алпинисти, вторичният трус е задействал още лавини на Еверест, скоро след като хеликоптери са откарали ранените от базовия лагер в основата на върха.
Не по малко от 6,6 милиона жители на Непал са пострадали от земетресението на 25 април, се твърди в декларация на Групата на ООН по оценка и координация на извънредните ситуации (UNDAC).
„Ние сме готови да окажем помощ на правителството в Непал в тази страшна трагедия. Всички наши усилия ще бъдат насочени към тези, които се нуждаят от подкрепа“, заявява в документа постоянния представител на UNDAC Джейми Макголдрик по повод неговата среща с представители на непалското правителство.
Според него, спасителните работи могат да бъдат затруднени от приближаващите мусони. Сега е много важно да се работи „бързо и ефективно“, за да не се допускат нови жертви, подчертава Макголдрик.  http://www.focus-news.net



Изпълнителният директор на Google Дан Фрединбург е сред жертвите на земетресението в Непал
Ново силно земетресение удари Непал
Земетресението в Непал било „предизвестен кошмар”
Стотици загинали и големи разрушения в Непал след най-силното земетресение за последните 80 години (ОБЗОР)
ЗЕМЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ТРЕСЕ: Мощни земетресения в Непал и Япония, хората в паника бягат навън /ВИДЕА И СНИМКИ/



ЗЕМЯТА ПОЛУДЯ: AFP: Силно земетресение разлюля Нова Зеландия

USGS: Край Калифорния е регистрирано земетресение с магнитуд 5,5
НЛО ДО ВУЛКАНА КАЛБУКО В ЧИЛИ (22.04.2015) /ВИДЕО С ПРЕВОД/
Веселка Градишка: Остава в сила извънредното положение в зоната на чилийския вулкан Калбуко


ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА

 


Сходни връзки

Мощни вторични трусове разлюляха Непал (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди