изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:51 EEST
Бивш румънски президент призна за затвор на ЦРУ    
По света Йон Илиеску твърди, че не е знаел какво става в "местоположението" и че доказвал верността към НАТО. Докладчикът на Съвета на Европа Дик Марти през 2007 г.: "В Полша и Румъния е имало тайни затвори на ЦРУ между 2002 г. и 2005 г. и висшите власти в двете страни са били в течение на незаконните дейности на американското разузнаване на тяхна територия."

Бившият румънски президент Йон Илиеску призна, че на територията на страната му е имало тайни затвори на ЦРУ, съобщи лично той в интервю за "Шпигел онлайн". През 2002 - 2003 г. "нашите американски съюзници помолиха за едно местоположение", признава Илиеску и той като държавен глава уважил принципно тази молба. За подробностите се погрижил тогавашният началник на разузнаването генерал Йоан Талпеш. По този начин 85-годишният Илиеску е вторият политик след бившия полски президент Александър Квашневски, който призна за съществуването на тайните затвори на ЦРУ в Европа.

Бившият президент на Румъния обаче изрично посочи, че става дума за "местоположение" и че не е знаел за никакви затвори. "Ставаше дума за един жест на добра воля заради предстоящото ни приемане в НАТО", каза Йон Илиеску пред "Шпигел онлайн". "Ние не сме се намесвали в това, което САЩ са правили в това местоположение. На мен като на президент това тогава ми се струваше като една дреболия. Ние бяхме съюзници, заедно се биехме в Афганистан и Близкия изток и затова не изпаднахме в подробности, когато бяхме помолени от нашите съюзници да предоставим дадено местоположение в Румъния", каза Илиеску. Ако тогава е знаел повече, то, разбира се, отговорът "нямаше да е положителен", допълни той.

Още м.г. бившият шеф на румънското разузнаване генерал Йоан Талпеш призна пред "Шпигел", че Румъния си е затваряла очите за "секретните затвори" на ЦРУ, където са били държани и измъчвани заподозрени терористи. Сега той също потвърди думите на бившия румънски президент, че през 2002-2003 г. са получили молба от представители на ЦРУ да предоставят една сграда в Румъния за техните нужди. За това той им дал една сграда в Букурещ, която американското разузнаване е използвало от 2003 до 2006 г. То в момента вече не съществува. Толпеш не разкри къде точно се е намирала тази сграда. Така обаче той коригира своето изказване от м.г., когато каза, че не знае къде се е намирал транзитният център на ЦРУ в Румъния. Йоан Талшеп призна сега, че се е досещал, че тази "история може да се окаже опасна". Именно затова той изрично посочил пред отговорните в ЦРУ, че румънската страна не иска да знае какви дейности стават в тази сграда. Според него с тази стъпка Букурещ доказал верността на Румъния към НАТО, преди тя да бъде приета за страна членка в алианса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В румънската военновъздушна база "Михай Когълничану" край Констанца се смяташе, че е имало таен център за разпити на ЦРУ. Бившият шеф на румънското разузнаване ген. Йоан Талпеш признава, че сграда в Букурещ е дадена на ЦРУ, което я използвало от 2003 г. до 2006 г.
http://www.segabg.com
 


Сходни връзки

Бивш румънски президент призна за затвор на ЦРУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди