изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:32 EEST
С ГРИЖА ДА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ: Хапчето за кръвно поскъпва двойно    
ЗдравеГЕНОЦИДЪТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СПРЯМО ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ПРОДЪЛЖАВА: Евтините хапчета - като например тези за контрол на кръвното налягане, ще скочат двойно, ако предложените промени в Закона за здравното осигуряване минат и на второ четене в парламента. За това алармират от фармацевтичния бранш. Някои от компаниите вече обмисляли и изтеглянето от родния пазар на част от най-евтините си илачи.

„Ако законовите промени бъдат приети от депутатите, най-вероятно повечето производители ще предпочетат да изтеглят от списъка със заплащаните от касата лекарства онези, чиято стойност се покриват на 25%. Те или ще бъдат спрени, или ще бъдат пуснати за свободна продажба. И в двата случая това ще бръкне дълбоко в джоба на най-бедните и хронично болни българи", обясни Николай Хаджидончев, председател на асоциацията на производителите на генерични медикаменти.

Различно ценообразуване за генерични и иновативни лекарства обмисля здравното министерство. Идеята е стойността на евтините таблетки да се определя като средноаритметичната от трите най-ниски цени в Европейския съюз, а не да се взема автоматично най-ниската. По този начин ще се повиши крайната цена на тези медикаменти, категорични са от бранша. Те уточняват обаче, че скокът ще важи само ако се сключи т.нар. споразумение за контрол на разходите за медикаменти. С него се определя бюджетът на НЗОК за лекарства в следващите 3 г. Ако сумата се превиши, производителите ще трябва да върнат разликата на държавата. В противен случай ще се въведат задължителни отстъпки от 2% до 15% върху всички медикаменти, отпускани с рецепти.

Производителите на евтини медикаменти не са съгласни с промените. „Трябва да има контрол над разходите, но той трябва да е прецизиран", настоява Хаджидончев. Причината е, че средната реимбурсация е 25%, ако се дадат отстъпки, тя ще падне до 15% и няма да има смисъл от продажбата на лекарствата. Ако те се изтеглят от пазара ни, автоматично ще се вдигне цената на лечението на хронично болните пациенти.
Здравното министерство не вижда проблем във всичко това, тъй като реимбурсацията практически ще се повиши от 25% на 100% за най-евтините лекарства. Освен това т.нар. „връщане на пари при преразход на касата" също не било проблем, защото сумите нямало да бъдат големи.

 http://www.vsekiden.com

 


Сходни връзки

С ГРИЖА ДА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ: Хапчето за кръвно поскъпва двойно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди