изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:35 EET
След 8 години съдебни саги излязоха оправдателни присъди по делото "Майбах"    
Ред и сигурност Тримата подсъдими за кражбата на един  танк и опита за кражба на втори танк "Майбах" от полосата на южната ни граница бяха напълно оневинени по повдигнатите обвинения. Присъдата бе постановена следобяд на 27 април от състав на Военния окръжен съд в Сливен в присъствието само на единия подсъдим - българският офицер от резерва Алексей Петров. Срещу другите двама - германските граждани Томас Гмайнер и Матуес Майр, делото се гледа по задочното производство.

Осем години след като гръмна аферата "Майбах", оправдателната присъда не  е добър атестат за прокуратурата.

Все още не са известни мотивите на съда. "Със сигурност ще протестираме пред Военния апелативен съд" - съобщи говорителят и зам.-председател на Военната окръжна прокуратура полк.Христо Тинев.

Веднъж Петров и музейният скаут Гмайнер получиха ефективни присъди от по 4 години затвор по съвсем същите обвинения. Те трябваше да платят солидарно и близо 3 млн.лева на Министерството на отбраната за двата танка.

Германският пенсионер Майр пък се отърва с 3-годишна условна присъда. По-късно обаче наказанията бяха отменени на втора инстанция, а делото бе върнато на прокуратурата заради съществени пропуски.

На първото дело танковете бяха оценени по 1 млн.евро всеки от вещи лица-историци. На второто дело обаче техническа експертиза заключи, че те струват колкото цената на скрап - общо около 80 хил.лева.

И до ден-днешен "откраднатият" танк не е намерен. Междувременно защитата представи доказателства, че вкопаните от времето на Студената война танкове не са били надлежно заприходени и че военното министерство няма представа колко машини са били заровени по границата.

Никой не знае и колко от тях са станали плячка на бедняците. Докато се шумеше още по първото дело, част от танковете бяха изровени и предложени на търг. Купувачи обаче нямаше, тъй като от машините бяха останали ръждясали коруби.

Германският съд отказа да изпълни издадената у нас заповед за арест на Гмайнер и Майр и те не се явиха на процеса. В резултат на стреса другият подсъдим - Алексей Петров, получи сериозни здравословни проблеми.

http://www.trud.bg

Майор и двама немци крадат танкове и ги изнасят


 


Сходни връзки

След 8 години съдебни саги излязоха оправдателни присъди по делото "Майбах" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди