изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:43 EEST
От 2016 г. ще започне увеличение на парите за отбрана    
Политика Парите за отбрана през 2015 г. не трябва да намаляват като процент от БВП спрямо 2014 г. и трябва да бъдат увеличени до 2% от него за следващите 10 г. Средствата обаче няма да бъдат увеличени още тази година, тъй като правителството има други приоритети. Около такова виждане се обединиха днес участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Има широко политическо съгласие, само БСП и "Атака" не подкрепиха документа, съобщи президентът след продължилото три часа заседание. Решението включва три точки.

Първо, МС трябва да внесе в Народното събрание програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили и след като бъде одобрена, да се разработи план.

Второ, изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на парите за отбрана като процент от БВП, с изключение на 2015 г., "отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината".

Третата точка предвижда бъдещите инвестиции да отговарят на стандартите на НАТО и да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

По думите на президента налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници.

"Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО", подчерта държавният глава.

На срещата в Уелс миналата година Плевнелиев пое ангажимент пред НАТО България да отделя повече пари за отбрана (2% от БВП от 1,5% сега), но кабинетът оряза разходите в сектора за тази година с над 70 млн. лева.

Борисов: Купувани са безумни неща за армията

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че за страната ни остават приоритет пенсионната и здравната реформа, както и строителството на инфраструктурата, но това не трябвало да се тълкува като неизпълнение на обещанията, дадени от президента.

"За 2015 година нямаме възможност и го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието", категоричен бе обаче министър-председателят.

За 2016 година той очаква да се съберат повече пари от НАП и „Митници” заради взетите от кабинета мерки за борбата с корупцията и контрабандата. Тогава можело да се осъществи и реформата в армията.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че не са виновни, че години наред са били безумни неща, като фрегати без въоръжение.

Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение. "Кугъри", "Пантери, най-скъпите вертолети на света, без един пистолет например. Дори кугърите, които са за спасяване уж на хора, нямаха никакво оборудване. Сега влаковете „Сименс” трябва да платя. От 2006 година не са плащани. Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава.

По думите му 2015 ще бъде нулева, а от 2016 до 2024 година ще влезем в рамки. 

"Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3.5 млрд. сега. Изтребителите, когато имаме пари, тогава ще ги купим - след 2-3 години
", добави Борисов.

Според него България е показала, че е много по-лоялен член на НАТО, оставайки своя контингент в Афганистан. Много страни изнесли контингентите си, а сега ни говорели "купи това, купи онова".
Искам да ги купя, но сега няма пари”, категоричен е министър-председателят.

„МО има толкова имоти с отпаднала необходимост – да си ги продаде, да си направи търгове, парите, които отиват от тях, ще бъдат заделени за преоборудване на армията”, препоръча Борисов.

За нас е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри, коментира лидерът на левицата Михаил Миков, който си тръгна преди официалните изявления.

Според него предвиденото постепенно увеличение не държи сметка за други сектори, които са изключително важни - като икономиката и демографския срив.

Смятам, че е малко пресилено се драматизира ситуацията, за да се обоснове повишаването на разходи за отбрана”, посочи Миков.

Докато се провеждаше заседанието на КСНС, отвън се проведе митинг в защита на НАТО и военния министър Николай Ненчев, чиято оставка беше поискана от АБВ.

Такава възможност обаче не е била обсъждана по време на заседанието.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев дори коментира:

"Министър Ненчев получи много силна подкрепа и от държавния глава, от главата на правителството и от колегите от парламентарни групи. Видях повишено ниво на доверие към политиката, която той олицетворява”.

Самият Ненчев коментира, че не вижда никакво основание за оставка, защото получава подкрепа, която е много повече от коалиционната.

Анкета: Одобрявате ли увеличението на военните разходи от 2016 г.?

dir.bg
 


Сходни връзки

От 2016 г. ще започне увеличение на парите за отбрана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди