изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-23 @ 08:29 EEST
10 от най-красивите места в България    
Забележителности Убедени сме, че родината ни е изпълнена с непознати за нас места, които могат да ни предоставят най – впечатляващите гледки. Гледки, които дори да бъдат фотографирани, няма да изразяват онова чувство, което сме изпитали, когато сме ги видели за първи път. Затова решихме, макар и мислено, да ви разходим из една малка част от местата, които удивляват всеки свой посетител с величието и красотата си.  


Белоградчишки скали

Белоградчишките скали се издигат като могъщи стражи над малкото и китно градче Белоградчик. Те са огромно скално образование, което е високо 200 метра и се простира на площ от над 90 кв.км. Неслучайно писателят Антон Страшимиров при вида им възкликва:

„Пред фантастичните видения на Белоградчишките скали, човешката фантазия е ограбена, абсолютно ограбена с всички свои капризи.“

Белоградчишки скали

Белоградчишки скали; снимка: Пламен Петков

 

Велико Търново

Велико Търново е град в Северна България, който по време на Втора българска държава е и нейна столица. В града се намира Царевец, която е една от най – впечатляващите средновековни постройки по български земи, достигнали до наше време. Крепостта напомня за някогашното величие на Средновековна България – времена, така различни от тези днес. От 1985 година насам се провежда аудио-визуален спектакъл, който представя колоритната история на Втората българска държава. Несъмнено едно незабравимо преживяване, което Ви препоръчваме да опитате, ако все още не сте.

Велико Търново

Велико Търново; снимка: Пламен Петков

Ивановски скален манастир

Основаният чак през XIII век Ивановски скален манастир е разположен по поречието на река Русенски Лом, на няколко километра от село Иваново и на 18 км от град Русе.  Светата обител е включена към списъка на световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Ивановски скален манастир; www.bulgariatravel.org

Ивановски скален манастир; www.bulgariatravel.org

Несебър

Несебър се намира в Югоизточна България и датира още от дълбока древност, когато е бил основан като тракийско селище, носещо името Месембрия. Стара част заедно с Археологически музей на града е записана в Стоте национални туристически обекта, също така и към списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Несебър

Несебър; снимка: Пламен Петков

 

Пловдив

Пловдив – един от най – древните градове в света – се намира в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга нарека Марица. Градът под тепета изобилства от забележителности, но може би най – внушителната е Античният театър. Ако успеете да се потопите в атмосферата на Пловдив, няма как да не го посетите отново. Това е и причината реномираното издание „Lonely Planet”да го определи по следния начин:

„Един от най-красивите стари градове в Европа, с драматичния фон на Родопите. Хиляди исторически съкровища. Изпепеляващ нощен живот и странно чувство за хумор.“

Пловдив

Пловдив; снимка: Иво Чолаков

 

Триградско ждрело

Триградското ждрело представлява величествен 7 – километров пролом, когото в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали. Реката „изчезва”  в пещерата Дяволското гърло, но след 530 м по – надолу се появява в друга пещера  – Харамийската.  Някаква мистериозност витае около пещерата Дяволското гърло и изчезващата река, които в продължение на десетилетия са обект на изследване от учените, но и до днес те не могат да разкрият напълно нейните загадки.

Триградско ждрело

Триградско ждрело; снимка: Михаил Хубчев

 

Устието на река Велека

Устието на река Велека е едно от най – живописните и изумително красиви кътчета по българското Черноморие. Срещат се защитени и редки растения, като жълтата водна лилия може да бъде намерена само на територията на природния парк.  А плажът при устието на реката е сред най-съхранените и закътани местенца по черноморското крайбрежие.

Устие на река Велека

Устие на река Велека; снимка: България от птичи поглед

 

Хотнишки водопад

Хотнишки водопад се намира на 15 км от старопрестолния град Велико Търново. Висок е около 30 м. От подножието на водопада започва Хотнишката екопътека, която макар да е само километър и половина, отвежда до живописни гледки, малки вирчета и дървени мостчета.

Хотнишки водопад

Хотнишки водопад; снимка: www.visit.bg

 

Чудните мостове

Чудните мостове са скален феномен, намиращи се в карстовата долина на река Еркюприя и в близост до село Забърдо. Размерите на мостовете са впечатляващи – около 45 м високи и 100 м дълги.  По скалите на мостовете расте известното безсмъртниче – родопската роза.

Чудните мостове

Чудните мостове; снимка: Пламен Петков

 

Язовир Въча

Скритият в родопските масиви язовир, е един от най – големите язовири в България (дълъг 30 км) и най – големият по поречието на река Въча. Язовир Въча притежава най – високата язовирна стена в България – 144,5м. Водоемът впечатлява както със заобикалящата го неповторима природа, така и с гледки, които оставят всеки безмълвен.

Язовир Въча

Язовир Въча; снимка: Мая Къркаличева

http://www.bulgarianhistory.org

 


Сходни връзки

10 от най-красивите места в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди