изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:46 EEST
150 бежанци седмично плуват през Марица    
Новини Около 150 бежанци седмично плуват през река Марица, за да влязат през южната ни граница с Турция. Чужденците избират този маршрут по съвет на каналджиите, които ги дерат с по 500 евро на човек. Според трафикантите трасето е слабо охраняемо и липсват термокамери, които да засичат нарушителите през нощта. Прекарването често става с плуване с празна туба или с малка надуваема лодка, в която едва се събират трима човека. Избира се места, където реката е по-тясна, а на брега има гъста растителност. След като стъпят на българска земя бежанците се поемат от втори човек, който срещу допълнително заплащане им гарантира, че ще ги изведе към Западна Европа. Цената до Германия например

стига 3 хил. евро

Тя обаче зависи от възрастта и пола на бежанеца. Мъжете минават най-тънко с между 250 до 500 евро, най-скъпо се плаща за жените с малки деца. Според бежанци, заловени на южната ни граница, разплащането става на части, с депозит в началото. По правило никога не тръгва цялото семейство. Обикновено мъжът остава в Турция като гаранция, че ще плати превоза на семейството му. Затова по лагерите има много самотни майки и деца без придружител. Понякога главата на семейството просто не може да събере парите за доплащане и чака докато му изпратят или си ги изработи, което отнема месеци. Маршрутът през Марица е

един от най-скъпите

обясниха пред „Монитор” бежанци от лагера в столичния квартал „Овча купел”, които са влезли у нас по вода. Причината била, че крие много опасности. На 17-и февруари тази година 6-ма сирийци за малко да се удавят, след като лодката им се натъкна на миниостровче в тъмницата и започна да се пълни с вода. Само късметът, че ги чули от българско и викнали пожарната, отърва сирийците от безименен воден гроб. Такъв обаче сполетя млад иракчанин който в късни доби на 1-ви срещу 2-ри март пробвал да преплува Марица до Свиленград. По това време обаче реката била придошла от дъждовете, мъжът се дезориентирал в тъмното и след като се изтощил, потънал. Тялото му бе открито на сутринта на българския бряг. Не толкова рисково е преминаването през Сакар, въпреки трудния преход през сокаците. По неофициални данни телената ограда е била компрометирана на няколко пъти и на няколко места, като телта била срязвана, но нагласяна така, че да не се забелязва от преминаващите патрули. Проходите били разкривани бързо от термокамерите, където ги има, но се появявали нови. Други каналджии пък заобикаляли оградата.

През КПП-тата е най-евтино

През КПП-тата е най-евтино, но има най-много засечки. А веднъж хванати и регистрирани като бежанци, рискът да ги засекат на изход от България се увеличава неимоверно, понеже са в базата данни на граничните. Законното напускане пък минава през поне 7-месечно висене по бежанските лагери у нас, до получаване на статут. Много често бежанците щурмуват нелегално тировете по турските бензиностанции, срязват брезента и без знанието на шофьорите се намърдват между стоката. Това е опасно за живота им, защото ако тирът бъде отклонен за щателна митническа проверка на от българска страна, той минава през изключително мощен рентген за сканиране на каросерията и ремаркетата. Лъчението е много опасно за човека и за да не се стига до инциденти, българските митничари първо минават за проверка с газоанализатори. Те сигнализират ако има завишен въглероден двуокис, получаван от издишването на хора. Въпреки всичко има доста нелегални с принудителни рентгенови снимки.

Опитите за преминаване по море ще растат

Добромир Радушев

Все повече нелегални имигранти ще опитват да влязат в страната по море от Турция. Заради оградата по границата ни и завишените мерки за сигурност потокът от нелегални имигранти вече се пренасочва, като нараства броят на опитите за влизане в страната по море, смятат от Гранична полиция по черноморската ни граница. Най-фрапиращият пример за това бяха заловените 63 нелегални имигранти, сред които 18 жени и 16 деца, които бедстваха в открадната 6-местна яхта и можеше да загинат. 56 от тях бяха афганистанци, 5 сирийци и 2 турци. Чрез интегрираната система за наблюдение граничен кораб засече миналото лято яхтата южно от нос Калиакра. Трафикантът, който управлявал морския съд, нямал необходимите мореходни умения и едва не издавил пасажерите си. Той и помощникът му бяха турски граждани, които Гранична полиция задържа като организатори на трафика. В хода на разследването стана ясно още, че яхтата е варненска, открадната три дни преди това от Истанбул от двамата турски трафиканти.

Роми им подсигуряват квартира и транспорт

Основно роми у нас са ангажирани с намирането на транспорт и квартира на вкараните от каналджиите бежанци. Те са превърнали това в сериозен бизнес, който им носи солидни печалби. Само за ден те искали по 150 лева наем на квартира. В нощта на 28-и април харманлийската полиция щурмува каналджийски адрес на улица „Липа”, където спипа 13 нелегални сирийци без документи за самоличност. Според слуховете приютилият ги домакин, познат с предишни свои прояви в тази насока, решил сам да им осигурява транспорт срещу заплащане до Германия и бил докладван като наказателна мярка от големите играчи в занаята. Досега осъдените за каналджийство се броят на пръстите на едната ръка и става въпрос за дребни риби, наричани на жаргон транспортери. Това са роми, живеещи в градчетата в близост до границата. Дават им по 100 лв. и кола, за да осъществят превоз от точка А до точка Б. На 2 април Стефан Георгиев от Любимец, не се посвени да прегази 32-годишния граничен полицай Александър Райков, който бе част от полицейска засада срещу каналджии между Свиленградските села Сладун и Варник. В крайна сметка 31-годишният ром остана в ареста в очакване на делото с обвинение за опит за убийство, но поръчителите му и мозъци на каналджийската схема така и не бяха разкрити.

Трафикантите докладват гратисчиите

Чужденците се промъквали тайно в ремаркетата.
Бежанците, които са решили сами да форсират границата, се докладват на властите от каналджиите. Те си водят на списък всеки чужденец и когато го няма на адреса му или в лагера в Турция, мигновено се сезират органите на реда по официални и неофициални канали. Твърди се, че полицията в южната ни съседка работи добре с каналджиите. Интересуват се само да няма инциденти и смъртни случаи при преминаването на границата, затова пропускането на нелегалните емигранти от тяхна територия трябва да става контролирано. Турция не е заплашена да й върнат бежанците, както се случва на България като част от ЕС и подвластна на Дъблинския регламент. Той изисква връщането на нелегално проникнали във вътрешността на Европа да става в първата страна, която ги е приютила, което най-често се случва в България.
http://www.monitor.bg

Асад: САЩ, Турция и сателитите им превръщат България в нова Ислямска държава
 


Сходни връзки

150 бежанци седмично плуват през Марица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди