изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:47 EET
Русия и Китай мътят нещо в Средиземно море    
Китай Китайските военноморски сили ще проведат учения в Средиземно море заедно с руските си колеги, съобщи Ню Йорк Таймс, като се позова на информация от военното министерство в Пекин. Говорителят на ведомството посочи, че в занятията ще се включат кораби, които патрулират в известните с пиратски нападения води около Африканския рог.

Става въпрос за спомагателен кораб и две фрегати. Плавателните съдове ще отработят навигация, снабдяване, ескорт и стрелба.

Това не е първо навлизане на китайски бойни кораби в Средиземно море – през 2011 г. няколко съда подпомогнаха евакуацията на над 30 000 китайски работници от Либия, а през 2014 г. Пекин изпрати своя фрегата за операцията по премахване на запасите от химическо оръжие на Сирия.

Въпреки това, експерти посочват, че Китай за първи път участва в учения в Средиземно море и е знаково, че го прави съвместно с Русия. Това може да се тълкува като демонстрация на Москва, че не е в международна изолация и е в състояние да провежда военни маневри.

Не е ясно кога точно ще започнат ученията, но вероятно ще бъдат след 9 май, когато пред погледа на китайския президент Си Дзинпин голям китайски контингент също ще марширува на Червения площад. 

*******************

На 20 май президентът на Русия Владимир Путин пристига в Шанхай за участие в срещата на върха на Съвещанието по взаимодействието и мерките за доверие в Азия. Важен акцент от посещението му е и подписването на дългосрочен договор за доставки на огромни количества газ в Китай. Визитата му съвпада и с мащабното руско-китайско военно учение „Морско взаимодействие 2014”. Естествено тези събития, като част от трайния процес на сближаване на двете световни суперсили, предизвикват множество прогнози и коментари дали това наистина е нов съюз и срещу САЩ и Запада ли е насочен той.Отряд руски военни кораби, водени от флагмана на Тихоокеанския флот ракетният крайцер "Варяг", още снощи пристигна в  Шанхай.От 22 до 26 май в северната част на Източно-Китайско море ще се разгърне по вода и въздух активната част от съвместното руско-китайско военно учение "Морско взаимодействие - 2014".

В сценария на маневрите, написан предварително от адмиралите, са заложени задачи по отбраната на закотвени кораби, конвоиране на морски съдове, освобождаване на кораб, превзет от условен противник, откриване и опознаване на противника чрез силите на съвместната противовъздушна отбрана. В настъпателната част са включени нанасяне на ракетно-артилерийски удари по морски цели, провеждането на действия за борба с подводници, както и издирвателно-спасителни действия, пише РГ.ру.

Учението ще бъде командвано от Обединено ръководство. Обменът на информация между екипажите и докладите на командирите ще са на руски език. В състава на двете армади щи има по шест бойни и вспомагателни единици. От руска страна това са флагманът "Варяг", големият противолодъчен кораб "Адмирал Пантелеев", есминецът "Бистрий", големият десантен кораб "Адмирал Невелской", средният морски танкер "Илим" и буксирът "Калар". Заедно с тях ще действат два вертолета Ка-27 и спецподразделение на морската пехота на Тихоокеанския флот.

Това е третото поредно учение "Морско взаимодействе", което не е насочено срещу която и да било трета страна декларират отново Китай и Русия в отговор на многобройните интерпретации за появата на нов военен блок, съюз или ос. Конкретната цел на учението е да бъде укрепено практическото сътрудничество между руския и китайския военен флот, за да бъдат готови те за противопоставяне на различни заплахи в света. Както заяви представителят на Народно-освободителната армия на Китай Лян Ян, "маневрите са насочени към увеличаване възможността за противопоставвяне на заплахи по море и не са насочени против други страни. Те са ключов показател за политическото доверие между Русия и Китай". 

Големите съвместни военни маневри са само увертюрата към подписването на мащабна сделка между Газпром и Китайската нефтогазова корпорация (CNPC), пише Експерт.ру.  Според шефа на Газпром Алексей Милер руският газов монополист разчита да сключи 30-годишен договор за продажбите на 38 милиарда кубика газ в Китай годишно с възможност за увеличение до 60 милиарда, считано от 2018 г. Договорът е готов почти на 100%, като финалните подробности за цената ще бъдат уточнени при визитата на Путин в Шанхай.

По предварителни данни Москва планира да продава 1000 кубика за 360-400 долара. Китай възнамерява да постигне отстъпка от тази цена, разчитайки на днешната ситуация около Украйна и конфликта на Русия със Запада.

Експерти в Москва смятат, че Русия няма нужда да отстъпва много, тъй като руският газ така или иначе ще се купува от европейските страни. Те нямат алтернативни доставчици на гориво, способни да заместят Газпром, а и не са им нужни. Ако отпаднат транзитните рискове, свързани с Украйна (които ще изчезнат след изграждането на "Южен поток" ), руските доставки ще си останат с най-висока
степен на сигурност. От друга страна Япония, след отказа си от ядрената енергетика, също е заинтересована от доставките на руски газ в Далекоизточния регион. 

А за самият Китай руският газ има стратегическо значение като важна съставна част на енергийната му сигурност. През 2012 г. Китай задоволяваше от собствено производство едва 40% от употребявания в страната нефт  (4,1 от  9,6 милиона барела в денонощие) и 75% от употребявания газ (107,2 от 143 милиарда кубометра годишно, които в близките години ще нарастнат на 400).

Основните доставчици на енергоносители за Китай са страните от Близкия Изток. Но в условията на нестабилност и конфликти в този регион и южните части на азиатския континет, има висок риск за транзита на горивото. Основните му маршрути не само минават покрай т.нар. "Бисерна огърлица" (системата американски военни бази в Индийския океан), но и през тесния Малакски пролив. Той може да бъде лесно блокиран от американския флот или от местни пирати, финансирани щедро от някои страни. 

Китайците опитаха да строят газопровод през Мианмар, но местните власти попаднаха през последните години в орбитата на САЩ. Аналогична е ситуацията и с тръба или сухопътен коридор през Пакистан. Както и с някои доставчици от Централна Азия като Узбекистан, например.  За разлика от тях, Русия, в очите на Пекин, е сериозен и стапилен доставчик на енергоресурси.

Все пак Експерт.ру прогнозира, че китайците ще се опита да намалят предлаганата от Москва цена, като на първо мяса те отново ще се проявят като настойчиви играчи при преговори. На второ място ще предложат дипломатическа поддръжка на Русия по украинския въпрос. На трето място те ще изтъкват възможни трудности при изпълнението на договора от руска страна, които ще са следствие от усложнената обстановка около Украйна.

Според анализаторите обаче това са предимно технически подробности, а основното е политическото разбирателство. В навечерието на важните срещи в Шанхай това пролича от интервюто за Синхуа на китайския диплот и бивш посланик на Китай в Русия Лю Гучан, който изтъкна, че поведението на САЩ на международната арена дава на двете страни нова възможност за развтие на сътрудничеството. 

Според дипломата, цитиран и от РИА Новости, хегемонизмът на САЩ по въпроса за Украйна стана очевиден. Вашингтон се опитва на запад да ограничи стратегическото пространство и развитие на Русия, а на изток, използвайки Япония и други азиатски страни, да задържа развитието на Китай. В тази ситуация Китай и Русия получават нова възможност да укрепват сътрудничеството си и това е особено актуално сега, изтъква дипломатът. 
19 май 2014

http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Русия и Китай мътят нещо в Средиземно море | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди