изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:59 EEST
Руска компания ще строи АЕЦ във Финландия    
По света Финландската енергийна компания Феновойма е възложила основния договор за строителството на ядрена електроцентрала във Финландия на руската Титан-2. Феновойма обяви снощи, че е завършила процеса по одобрение на компанията, която бе включена в сделката от руския партньор в проекта Русатом оувърсийз (Rusatom Overseas) - подразделение на руския държавен гигант Росатом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Договорът за строителство на АЕЦ "Ханхикиви-1" бе подписан в края на декември 2013 година между Русатом оувърсийз и Феновойма. Финландската компания получи лиценз за строителство на централата още през лятото на 2010 година, но Русатом оувърсийз не бе посочена в документите. Поради това бе необходимо правителството, а после и парламентът да проучат ситуацията и да дадат становище. Правителството подкрепи проекта през септември миналата година.

Росатом притежава 34 процента от проекта "Ханхикиви-1", който бе подкрепен от депутатите, при условие че местните инвеститори увеличат 55-процентовия си дял поне до 60 процента. Феновойма е уверена, че инвеститори ще се появят навреме. Европейските санкции срещу Москва заради подкрепата за украинските бунтовници не важат за финландското сътрудничество с Росатом, чието участие в 1200-мегаватовата централа бе одобрено в началото на 2013 година, преди мерките да влязат в сила, уточнява АП.

Титан-2 ще построи ядрения и турбинен остров и ще осигури съоръженията, материалите и оборудването за шестия ядрен реактор във Финландия, който се очаква да започне да функционира до 2024 година. Дата за започване на изграждането не е определена. Феновойма очаква другия месец да приключи с одобренията на още три доставчика - всичките подразделения на Росатом.  dir.bg
 


Сходни връзки

Руска компания ще строи АЕЦ във Финландия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди