изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-28 @ 11:53 EEST
Машинки за 20 лв. ловят кръшкачи    
НовиниВ интернет пространството процъфтява търговия с шпионски устройства, посредством които ревниви съпрузи могат да следят половинките си дали им слагат рога, мнителни работодатели да контролират лоялността на служителите и бизнес партньорите си, съкооператори да узнаят кой от комшиите им краде крушките във входа,,или „доброжелатели” просто да спретнат компромат на някого.

Джаджите се продават на съвсем достъпни цени, като някои струват едва около 20 лв. Така например всеки може да се сдобие с USB устройство, чрез коетода разгадае паролата на половинката сиза Фейсбук, електронната поща или Скайп, след което да проследи цялата й кореспонденция с виртуалните й приятели в негово отсъствие. Нещо повече, апаратчето записва на текстов файл всяка команда, подадена от клавиатурата на компютъра. По този начин лесно се разбира кои сайтове са били посетени и какво точно е написал седящият пред екрана. За проследяването на сърфирането в нета е нужно единствено устройството да се монтира между клавиатурата и самия компютър. За целта флашката с вградена памет има USB гнездо в единия край, в което се пъха накрайникът на кабела на клавиатурата, а в другия е жакът, който се забожда в порта на компютъра. Програми като Revealer Keylogger вършат същата работа, без да е необходимо монтиране на допълнително устройство, а само да се инсталират на компютъра. Освен това чрез тях може да бъде закачен за следене и лаптоп. Повечето от тези прикрити програми обаче са платени, а който реши да си спести 80 лв. и да качи кракната версия, рискува да зарази с вирус компютъра си и всички пароли и други конфиденциални данни да попаднат и при недоброжелатели.

Най-елементарният начин за подслушване също става посредством софтуер и стандартния микрофон на компютъра за кореспонденция. Необходимо е само да се стартира програмата Audio Recorder в Windows и да се включи запис. За да не издаде намеренията си, този, който е прибегнал към този метод, трябва да се отърве от индикациите на екрана, че програмата е включена, включително на т.нар. task bar. Това става чрез друга програма - Win Hide Harsh. Предимството в случая е, че микрофонът улавя случващото не само в помещението, в което се намира компютърът, а покрива доста по-голям периметър. Недостатъкът от друга страна е, че след записването на звуковия файл чрез прикритата програма на компютъра, се губят часове в прослушването му за някой компромат и е необходима твърде голяма памет за съхраняването му. Освен това компютърът с микрофона не може да бъде скрит под седалката на колата, за да закове кръшкача. За това пък в интернет магазините за шпионска техникавървят като топъл хлябаудиорекордери във вид на флашка. След като се поставят на желаното място, те дебнат от засада. Устройствата, които вървят по 40-50 лв., се включват и започват да записват едва тогава, когато засекат звук от 65 dB. Така се пести от паметта им, позволяваща записване на разговори, от около 70 часа и от енергията на батерията, която има капацитет за около 15 часа записи. И не на последно място се пести време за преслушване на записите впоследствие, тъй като се съхраняват само провелите се наоколо разговори.Сред хитовите джаджи са и GPS предавател, който издава местонахождението на „мишената”, електронна шпионка, която заснема всеки посетител, слънчеви очила, с които се вижда всичко отзад, както и миникамера, прикрита в дистанционно за аларма на автомобил или в очила, шапка, ключ за осветлението, електрическа крушка, детектор за дим, картина, закачалка, стенен часовник, запалка, химикалка, пръстен и дори в колан или копче за риза. Цените на очите под прикритие, дебнещи за компромати, тръгват от 20-30 лв. Недостатъкът при по-евтините модели е, че батерията им издържа едва около 1 час в режим на запис. Срещу петдесетина лева отгоре обаче всеки може да се оборудва с аналогичен модел, който записва с далеч по-добро качество, а батерията му издържа много повече. Всички устройства разполагат със сензор за движение, който при режим на изчакване активира камерата само когато е необходимо. Това позволява джаджите да се използват и като своеобразна аларма, която да известява за неканени гости в дома или автоджамбази.

Срещу някой лев отгоре шпионите могат да се снабдят с далеч по-умни джаджи, записващи звук и картина от случващото се наоколо. Машинките могат да се управляват от разстояние чрез GSM с изпращане на SMS-и, като за целта освен карта с памет трябва да разполагат и със SIM карта. Когато стане интересно, те позвъняват на подадения им номер, а след вдигане на слушалката започват да предават в реално време до телефона звук и картина от случващото се край тях. При позвъняване от телефона към поставена в устройството SIM карта пък то започва да предава звук, а ако е снабдено с камера и картина, до прекъсване на „разговора”.Търговци, държащи едни от най-хитовите в момента български сайтове за продажба на шпионска техника, споделят, че имат клиенти, готови да пръснат хилядарка и отгореза да се подсигурят с арсенал от джаджи за тотално следене на набелязаните мишени.
Наблюдаването и подслушването са незаконни
Шпионирането чрез наблюдаване или подслушване посредством техника, освен ако не е разрешено от съда във връзка с някакво престъпление, е абсолютно незаконно. Който си позволи да следи другиго, трябва да е на ясно, че може да си навлече гнева на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и не е изключено дори да му бъде заведено дело. В някои случаи при предоставени пред съда в рамките на дело доказателства от камера за видеонаблюдение материалите стават повод КЗЛД да се сезира срещу тях дори съседът да е бил заснет как краде чуждо имущество. В конституцията е разписано ясно: „Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.”

Как да се предпазим от бръмбари

Някои от флашките за подслушване се активират само когато около тях има шум и по нищо не се отличават от стандартните.
Исак Нютон го е доказал: Всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Шпионската техника не прави изключение от общото правило. Който се съмнява, че го шпионират, може да се сдобие срещу 65 лв. от интернет с детектор, откриващ бръмбари. Той засича RF сигнали с честота от 1MHz до 6.5GHz. Включително GSM , WIFI, FM, VHF, UHF, 900/1200/2400 wireless аудио- и видеосигнали. С вградения му ярък червен светодиод може да се видят лещите на всяка скрита камера. Проверка дали е закачен за подслушване чрез специализирана техника GSM-а пък се прави чрез изписване на екрана на комбинацията *#06#. На дисплея трябва да се появят цифри - серийният номер на телефона или т.нар. IMEI. Цифрите трябва да са точно 15. Ако са дори с една повече, значи към GSM-а е прикрепено друго записващо устройство. Най-често на екрана на подслушваните телефони се появяват 17, 18 или 21. Най-новите подслушвателни устройства обаче не могат да бъдат засечени с такъв тест.

рограма докладва SMS-ите от телефона

Посредством шпионски софтуер може да бъде следено местонахождението на притежателя на заразения телефон по всяко време.
Издава местонахождението на заразения апаратНевидими софтуерни програми като SPYMASTER и FreeAndroidSpy докладват SMS-ите, разговорите и съобщенията в социалните мрежи от телефона директно на ревниви съпрузи. Всеки мераклия да подслушва телефона на нарочената за невярна половинка трябва само да се докопа за няколко минути до GSM-a й. В този случай той трябва да подходикато истински шпионини да направи тайно инсталиране на шпионски софтуер. Буболечката се активира от въвеждането на команда, която пристига под формата на рекламно съобщение или SMS. Стръвта е пусната! Оттук нататък без знанието на собственика на телефона може да се слуша в реално време всеки текущ разговор, който се провежда по апарата. Опция пък дава поглед и върху всяко получено или изпратено съобщение, при това достъп до него има дори ползващият телефона да го е изтрил. Притежателят на GSM-а не може да се скрие дори да смени своята SIM карта, защото телефонът му автоматично ще изпрати SMS с новия номер. Дори да е изключен, апаратът ще продължи да предава сигнал. Освен за подслушване на телефонни разговори има и екстра, която позволява да се чуе всичко, което се случва покрай следеното лице. За да знае дали детето е на училище, а жената на фризьор, чрез вграден GPS шпионинът може да проследи местоположението им с точност до метри. Друга екстра за рогоносците е и получаването накореспонденцията от социалните мрежии чатовете. Ако добавят опцията интернет, ревнивците могат да следят и какви сайтове са посещавали половинките им. Най-лесният и бърз начин за проверка дали телефонът е заразен с шпионски софтуер пък е да бъде занесен при специалист или да се поиска от оператора справка за използвания трафик.
Шеф на детективска агенция: Кризата удари поръчките за прелюбодейство

 
Баровци следят любовниците си, възрастните хора също сред редовните клиентиКризата след 2009 година е ударила поръчките към частните детективи за изневери. Наред с другите икономии българинът е свил разходите за професионално проследяване на половинката си. Това съобщи пред „Монитор” управителят на детективска агенция „Корона АИК” и учредител на Детективската колегия Александра Караманска.До 2009 година поръчките за изневери са били абсолютен фаворит сред желанията на българите, обръщащи се към наследниците на Шерлок Холмс за услуга. Постепенно обаче те отстъпили място в класацията на бизнес разследванията, измамите, издирването на изчезнали. „От известно време има раздвижване - изнервени ревнивци отново започнаха да се обръщат за съдействие към нас”, отчита все пак Караманска. Действията на детективите засъбирането на факти

при изневери, семейни конфликти или възрастови кризи винаги са много конфиденциални, защото засягат лични и интимни отношения. Това е една от причините много клиенти да не желаят да попълват писмено поръчката за исканата услуга, а настояват договорката да бъде устна. „Те разказват историята си, проблема си, посочват за какъв период от време искат проследяване на техния партньор и ни дават информация къде и кога посещава определени места”, обяснява Караманска. Някои от клиентите дори не желаят да предоставят личните си координати. Те дават телефонен номер със специално закупена карта от мобилен оператор, която активират само когато искат да се свържат с детективите. Частните следователи свършват работата си и чакат да докладват за нея, когато клиентът ги потърси.Филмова заблуда е, че само заможни хора плащат за следене на половинките си. Оказва се, че ревнивци с всякакви финансови възможност и на всякаква възраст правят това. Особеното при баровците е, че в повечето случаи поръчват за следене своите любовници, а не съпруги. Причината за това е не просто, че ревнуват любимата от срещи с други мъже, а желанието да се уверят, че тя не издава споделени с нея важни тайни. Доста жени пък намират начин да заделят от парите на заможните си мъже, за да платят именно с тях за следенето им. „Има много богати мъже, които искат от съпругите си отчет до стотинка за направените разходи, но има и такива, които им плащат всякакви прищявки и не е трудно да се спести от тези пари за други цели”, казва Караманска.Основната работа на детективите е външното наблюдение, но те разполагат и със съвременни технически средства.

Физическото проследяванена кръшкачите е сигурен, но и доста труден за изпълнение метод. Другият е електронният. Хит сред поръчките е желанието за следене на половинката чрез нейния телефон. Това става чрез специална програма. За целта е необходимо да вземеш смарт GSM-а на благоверния само за 5 минути, в които на него се качва програмата. След това всички позвънявания, разговори, съобщения, изпратени и получени снимки, както и координатите на движение на собственика на телефона се отчитат на интернет сайт,  достъпът до който се осъществява чрез код. Поръчителят го получава от детективите и с него по всяко време може да се информира къде ходи половинката му, с кого контактува и за какво.В практиката на детективите има и куриозни случаи. 70-годишна жена сама започнала да следи съпруга си и се натъкнала на шокиращи факти, след което се обърнала към специалистите да довършат работата. Мъжът на достолепна възраст имал бизнес, но все повтарял как нещата не вървят и дамата започнала да пести от разходи за бита, за дрехи, за дома. Веднъж обаче тя случайно забелязала, че съпругът й често влиза в определени сайтове и когато проверила какви са те, се оказало, че са масажни салони. Отначало жената се учудила защо мъжът й ходи на масаж, а не се оплаква от никакви болки, и решила и тя да отиде на раздвижване. Посетила един от тези салони и поискала масаж. След известно неудобство една от служителките там обяснила на възрастната дама, че всъщност се извършват сексуслуги. Потресена жената се обърнала към детективи, а те установили, че гонещият 80-те съпруг редовно пие виагра ипрез ден ходи на проституткиДруг случай е свързан с необяснимото любопитство на жена, чийто съпруг след дългогодишен брак и две големи деца заявил, че не я желае повече. Мъжът обяснил, че има и друг свой живот, но няма да се развежда, за да не травмира децата. Съпругата обаче поискала от детективи да разберат само с една друга партньорка ли се среща официалната й половинка или е хукнал по жени като младеж. Просто я човъркало да узнае, въпреки че не разчитала той да се върне при нея.Детективите избягват да приемат поръчки от политици, защото се боят от усложнения. Колкото и дискретно и професионално да си свършели работата, не било изключено недоволство, а от човек на положение можело да се очаква всичко. Детективите се водят от правилото „Парен каша духа”, защото имало случаи, когато се оказвало, че съмненията за изневяра са неоснователни, но поръчителите ги упреквали, че не са си свършили работата.   http://www.monitor.bg


 


Сходни връзки

Машинки за 20 лв. ловят кръшкачи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди