изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:43 EEST
КАКВА СТАНА ТЯ?: МВФ е поискал отписване на гръцкия дълг    
По света

Международният валутен фонд (МВФ) е поискал европейците да отпишат значителни суми от дълга на Гърция, като е заплашил, че ще оттегли финансовата си помощ за страната, ако това не стане, съобщават гръцките вестници, като се позовават на британския „Файненшъл таймс“ (FT.com). Предполага се, че предупреждението е било отправено от директора на фонда за Европа Пол Томсен на състоялата се миналия месец в Рига среща на финансовите министри от еврозоната.



Половината от транша в размер на 7,2 млрд. евро, които са предмет на интензивни преговори между Атина и нейните кредитори, трябва да дойдат от МВФ, отбелязва вестникът и допълва, че Гърция иска да осигури тези 7,2 млрд. евро, за да избегне фалит.

Страните кредиторки от еврозоната, които държат най-голямата част от гръцкия дълг, са категорично против негово отписване, но подкрепата от МВФ е от решаващо значение за финансирането на Гърция, се казва в публикацията.

Според двама представители, участвали в срещата на Еврогрупата в Рига миналия месец, Пол Томсен казал, че първоначалните данни, които е получил МВФ от гръцките власти показват, че Атина се движи към един първичен излишък от 1,5 на сто от БВП за тази година, докато съгласно съществуващите цели Атина би трябвало да постигне първичен излишък от 3 на сто от БВП за 2015 г. На фона на големия първичен излишък, който се очертава да се превърне в значим дефицит, нивата на дълга на Гърция ще растат отново. Това би могло да принуди Атина или да вземе драстични мерки за икономии, или кредиторите от еврозоната да се съгласят с отписвания на дълга, така че той да бъде вкаран в устойчива орбита, смята МВФ, според публикацията на „Файненшъл таймс“.

Анализатори в Атина коментират, че материалът на британския вестник е съвпаднал с телефонния разговор вчера на гръцкия премиер Алексис Ципрас с управляващия директтор на МВФ Кристин Лагард и че според говорител на Фонда двамата са обсъждали въпроси, свързани с хода на сегашните преговори между Атина и нейните кредитори.

Наред с това вестниците пишат днес за очаквана критична среща във Франкфурт на гръцкия вицепремиер Янис Драгасакис и на втория външен министър Евклидис, който в момента е координатор на гръцкия екип на преговорите с кредиторите, с президента на Европейската централна банка Марио Драги. Според изданията двамата отиват във Франкфурт, за да убедят Марио Драги, че правителството в Атина има воля за постигане на споразумение с кредиторите и да поискат от него осигуряване на ликвидност за гръцките банки от извънредния механизъм за парична помощ ЕЛА и вдигане на тавана от 15 млрд. евро, който в момента е валиден за гръцките банки на облигационните пазари.

В същото време гръцкият финансов министър Янис Варуфакис днес ще има среща в Париж с френския си колега Мишел Сапен, с когото ще обсъди отбелязания напредък на преговорите в рамките на Брюкселската група. След това Варуфакис ще посети Брюксел за среща с комисаря по икономическите и валутни въпроси на ЕС Пиер Московиси. Очаква се от тях Варуфакис да търси решения на въпросите, които бавят преговорите, така че на предстоящата среща на Еврогрупата на 11 май да бъде констатиран по-голям напредък в сравнение със срещата на Еврогрупата в Рига, пишат още вестниците.  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

КАКВА СТАНА ТЯ?: МВФ е поискал отписване на гръцкия дълг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди