изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:38 EET
ТВОРЦИ ОТНАСЯТ МАГИЯТА НА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК В АТЕЛИЕТАТА СИ /СНИМКИ/    
Култура14-ото издание на пленера „Художници, Балчик любов - среща на европейски морета’2015“ се проведе в културния център „Двореца” в Балчик.  Тази година темата на пленера бе “Трансформации”. В него участваха Нина Златева,  Дарина Янева, Веско Велев, Димитър Витанов, Петър Савов, Андрей Янев, Силви Басева, Борис Желев.

В продължение на десет дни творците, заобиколени от красотата на неповторимия пейзаж, в прекрасна творческа обстановка имаха възможност да се потопят в темата, да потърсят и открият собствен подход  и изказ.
В края на изданието бе организирано отворено ателие, на което пред публика и общественост, художниците да представят своите произведения. Зрителите пък имаха възможност да се срещнат и разговарят с тях, както и с организаторите.
Силви Басева:  „Вече 14 години с моите колеги Дарина Янева, Андрей Янев, Петър Савов рано напролет сме в Балчик. Отначало идвахме само ние. След това започнахме да си сътрудничим с общината и Двореца и да каним наши колеги. По този начин през пленера вече са минали двайсетина автори. Работим тук - в Двореца, и се вдъхновяваме от красотите, от морето, от природата, от града Балчик, който е много красиво разположен, много самобитен. Всъщност, това, което създадем тук, винаги носи и духа на нещо, което е правено на открито, на пленер, не в ателието, с едно особено настроение, с нещо много приятно. Надявам се, резултатът да е интересен и за публиката.
Тази година, освен изброените имена, участват още Веско Велев, Димитър Витанов, Нина Златева и Борис Желев. Какво  е по-различното, може би, ще можем да кажем малко след като свърши пленерът. Защото отново сме тук, отново е пролет, отново се вдъхновяваме от красотата около нас. Този пленер сме кръстили „Трансформации“, защото сме искали да наблегнем в работите си на смяната на сезоните, на настъпването на пролетта след дългата зима, на разтварянето на природата. Надяваме се, че този обединяващ рефрен „Трансформации“ ще даде нещо малко по-различно, по-характерно, на тазгодишния пленер.
Художникът винаги се стреми да излезе от границите на ателието си, за да поработи малко сред своите колеги, да се сравни, да се съревновава с тях, да обменя мисли. Защото, работата на художника, обикновено е самотна. Не сверяваш часовника. Това става единствено, когато участваш в изложби, когато работите вече са готови, а не в процеса на самото им създаване. Така че пленерът е нещо много полезно за творческата работа и много желано от художниците, защото е една динамична смяна на стила на работа. Затова се връщаме тук, защото мястото е магично. Защото по нашето Черноморие, поне, според мен, няма по-интерес бряг от този край Балчик. Природата също е невероятно стечение на природни феномени, на белите скали, на високия бряг, на редките растителни видове в градината, на атмосферата. Все пак създаденото тук в Двореца, което е с привкус към мистичното, към любовта към природата и преклонението пред нея. За нас това вече е нещо много любимо, превърнало се в любимо място. Затова се връщаме и се надявам и следващи години да бъдем тук”.
Андрей Янев: „С голяма радост споделям, че за толкова години това място се е впило в нас, втъкало се е в нас. Всеки път това, което правим, е ново, различно. С това, което сътворяваме, успяваме да обогатим фонда на галерията, което е една от централните наши идеи. Така от няколко години обогатяваме и колекцията на Двореца, с който сме в партньорски отношения. През тези 14 години, сякаш сме били едно цяло, защото толкова неща сме оставили и мястото е оставило в нас, че, сякаш без него не можем. Когато то се споделя, когато се подкрепя, в случая от толкова много хора, няма как на човек да не му е приятно. Всяка година ние имаме едно насочващо заглавие на това, което правим. Ако миналата година беше „Светлинни пътеки”, защото, ако тази светлина, която всеки един от нас търси, успее да намери във всеки един момент, тя остава задълго в него. Тази година е „Трансформации“. Защото във всеки един от нас вървят такива и ние искаме да са в положителна и добра посока.
Определено, пленерът е изключително успешен, тъй като всеки се раздаде – във възприемането на мястото, което отново ни захрани с идеи. И всеки един, сякаш не иска да спре и по всяка вероятност, ще продължи тази голяма тема, когато излезе от това енигматично място.
Всеки един от нас това прави и всеки от участниците през годините споделя, че това място е оставило в него неповторими спомени и заряд, който дълго време след това говори. Какво по-хубаво от това, когато човек се прибере с една пълна книга със записки, дълбоката книга на съзнанието и потърси тези неща в новите си работи.
Петър Савов: „Картините, създадени тук, по някакъв начин са различни. Дори вече започват да дават отражение върху цялостното творчество. И сме си говорили с колегите,  че тези кипариси - тук в Балчик, сме ги разнесли по целия свят. И все нещо ново дават. Това е като пазарната икономика – ако не ти хареса, повтаряш ли? Изключвам някои обязаности – семейни или други, при които си дал някакво обещание. Тук никакво обещание не сме давали. Обещанието е всеки път да правим красиви картини и да прекарваме добре с колеги и приятели, защото и това е много важно – работата заедно, споделяне, всичко.
Отвореното ателие има за цел да се отваряме, да показваме какво правим. Сега всеки по някакъв начин правиш нещо за себе си, но тайно, като актьорите сме – ако е празен салонът, ще се упражняваш ли толкова много. Това е нещото, заради което го правим – да се отваряме, да показваме какво правим, а и да се усети има ли нужда от това.
Нашето общество има страшна нужда от изкуство. Колкото е по-голямо удоволствието от твоята си работа, толкова повече личи. Въпросът е да усетиш, че имаш нужда от нещо живо. Това, което ние правим, носи и материална култура.Не само, че трябва да го има, но и да се усети и глада и нуждата от всичко това. Колкото повече ги накараме да усетят, че трябва да не спират, толкова по-добре”.
Нина Златева: „Тази година съм поканена за пръв път в колегията. Това е едно невероятно магично място. То е магия. Мястото, само по себе си, предизвиква невероятни емоции, невероятни усещания. Получава се един много добър екип. Бих пожелала на всички, които работят в тази посока, да успеят във времето да го запазят, защото наистина си струва усилието.”
Димитър Вангелов: „На мен много ми харесва това място. Инспирира всички колеги да работят доста упорито. Нещата, които аз съм направил, са вдъхновени от самото място, от тази великолепна градина и морето. Съчетани са три неща. Това, което мен ме впечатли жестоко, е водопадът, който е вътре в самата градина, и морето, което е само на 50 метра от него. Това е едно място, което е великолепно. Тук всичко е истинско. За втори път участвам в пленера, с удоволствие. Преди съм имал възможност да се разходя в градината като посетител, а сега, за втори път, имах шанс в продължение на десет дни да съм тук, за което съм изключително благодарен на организаторите. Искам това, което запечатам тук, да го развия след това в ателието. Това са картини, които пресъздават силното впечатление на момента. А оттам нататък трябва да се развият във времето. Миналата година имах достатъчно много подложки за себе си, които във времето работих и се оказаха за мен много резултатни”. НДТ







 


Сходни връзки

ТВОРЦИ ОТНАСЯТ МАГИЯТА НА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК В АТЕЛИЕТАТА СИ /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди