изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:50 EEST
РОЖДЕН ДЕН ПРАЗНУВА МОМЧЕТО В БУДНА КОМА    
Общество Година след като изпадна в това състояние Елвер има значително подобрение, което дава надежда на много семейства в страната

Момченцето, за което преди година лекарите не даваха надежда, вчера празнува рожден ден с надеждата, че скоро ще се върне към уроците и игрите. Малкият Елвер, който вчера отбеляза първия си юбилей, дава надежда на много отчаяни родители, че има шанс и за техните деца.
Преди година Елвер изпадна в състояние, много близко до будната кома, бе кожа и кости, напълно неподвижен. Сега, година по-късно, впечатляват прогресът на Елвер. Той опроверга лекарите, които съветваха близките и хората, решили да му помогнат, да го оставят да умре. Той живее и се развива, макар, това, което постига, да е необяснимо за лекарите. То е обяснимо обаче за хората, които през последните месеци бяха съпричастни на съдбата му и от всички краища на страната, а и чужбина, помагаха и следяха за неговото развитие. Те са обединени от страничката във Фейсбук „Да помогнем на Елвер”, а в основата са няколко майки с добри сърца от различни краища на страната – Варна, Бургас, Гоце Делчев, Пловдив. Те организираха дарителски кампании в градовете си. Помогнаха на семейството, което бе останало без ток и вода. Дори нямаха пари да погребат бащата на Елвер, който не можа да преживее, когато видя в какво състояние се върна детето му от болницата.
От есента на миналата година досега благодетел от Бургас покрива разходите за рехабилитатор, който работи с Елвер. Майките помогнаха за подаване на документите на детето пред Фонда за лечение на деца и за Елвер и бяха отпуснати 47 000 евро за 6-седмично лечение в немска клиника и  транспорта дотам. Когато детето отпътува за Германия, тежеше 10 килограма, рядко концентрираше погледа си и то хаотично. Радващо бе дори това, че бе помръднало пръстче на ръката си.
След изписването от клиниката в Германия Елвер тежеше над  18 килограма. Днес детето фокусира, движи поглед и мести главичката си, изпълнява прости команди. Дори вече можеш да срещнеш погледа му, споделя една от майките, инициирали благотворителната кампания в подкрепа на болното дете. Тя си спомня, че само преди месеци, главата му можеше да се задържи изправена само с много възглавници. Сега той стои седнал. Дясната му ръка се вдига вече до нивото на гърдите, сгъва десния си крак.
Освен това, разбира това, което му се говори. „На два пъти успях да го разплача. Единият път му обясняват, че, когато оздравее ще го кача на сцената на която пее Азис, който е неговият любим изпълнител. Вторият път му говорех, че баща му го наблюдава от небето и много се гордее с него”, сподели една от майките, ангажирани с благотворителната инициатива.  Допълва, че дори е чула гласа му. А, лекарите й били казали, че това е невъзможно. Сега предстои да се направят опити за отстраняване на трахеостомата. Проблемът е, че детето има стеснение на трахеята. Най-вероятно, за да се премахне трахеостомата, ще трябва да се направи пластика. В момента се водят консултации със специалисти за това.
Ефектът, от това, което бе направено за Елвер – пребиваването в клиниката в Гайлинген, Германия, както и постоянната рехабилитация тук, е поразителен. Това дава надежда на родителите на други деца, за които лекарите също твърдят, че надежда няма. Това, което се случва в Елвер обаче им дава надежда.
Отново, благодарение на благодетели, Елвер има и количка, с която вече ще може да излиза на разходка. Осигурено е и специално легло, стаята му бе ремонтирана. Добри хора са осигурили и дрешки, за да е подготвен за разходките. Набавена е и топка за пилатес, която да помага за рехабилитацията му.
Инициаторите на благотворителната кампания в подкрепа на Елвер благодарят на всички, които се присъединиха и помогнаха.
„Имам чувството, че той усеща, че толкова много хора го подкрепят. Затова е и толкова силна борбата му за живот. Той е уникален”, сподели една от майките, ангажирани с каузата „Елвер”. Затова тя е уверена, че момченцето ще се справи. Противно на очакванията на лекарите, които преди година я съветвали да го оставят да умре, защото няма шанс. „Невролозите и хирурзите ни препоръчваха да не го мъчим, защото нищо няма да стане, защото мозъкът му е увреден. Днес той проследява с поглед, реагира. Според изследванията от клиниката в Германия, той чува, вижда, макар и замъглено”, споделя майката от Варна.
След отстраняването на трахеостомата отново ще се кандидатства пред Фонда за лечение на деца в чужбина, за да може Елвер отново да замине за  рехабилитация в чужбина. Междувременно, рехабилитацията в Добрич продължава. Освен това, благодарение на спонсори, с Елвер започва да работи и психолог, който да му обясни какво се е случило с него, както и как да се справи. Той ще му помогне да има нови усещания – визуални, сетивни, ще го насочва какво да прави.
Семейството и майките, създали страницата „Да помогнем на Елвер” благодарят на Център"Фонд за лечение на деца", както и на всички хора, които са съпричастни с историята на Елвер и, благодарение на които детето живее.
В неделя, когато Елвер навърши 10 години, част от неговите благодетели посетиха дома му в Добрич, за да го зарадват с подаръци. Хиляди други са съпричастни с празника му с пожелания скоро да се върне в класната стая и да се присъедини към игрите на връстниците си. НДТ


 


Сходни връзки

РОЖДЕН ДЕН ПРАЗНУВА МОМЧЕТО В БУДНА КОМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди