изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:01 EET
Англосаксонският свят иска да унищожи Eврозоната, смята председателят на Европейската комисия    
Европейски съюз "Ние сме заплашени, защото господин Путин... нарушава международното право, защото в началото на XX век границите се местят със средства от XIX век", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за руския президент в лекция, която изнесе в Католическия университет в белгийския град Льовен.

"Трябва да кажем "не" на тези опити, знаейки, че няма европейска сигурност без участието на Русия".

Юнкер настоя, че Европа "трябва да намери нормален диалог с Русия" и че той го прави в отношенията си с Путин, "без да вдига шум".

"Това не значи, че трябва да приемаме поведението на Русия, което не е от нашето време. Да отказваме диалога, също не е от нашето време", добави Юнкер. "Трябва да можем да разговаряме с тези, с които не сме съгласни".

"Не сме господари на света"

Ако Гърция излезе от Еврозоната, това ще е началото на края на общата валута. Тази позиция изрази Юнкер, който смята, че именно това чака "англосаксонският свят" - просто той дебне да я унищожи.

"Излизането на Гърция от еврото не е решение. Ако приемем, ако Гърция приеме, ако другите приемат тя да излезе от солидарността и благоденствието, които представлява Еврозоната, бихме били изложени на много опасности, защото особено англосаксонският свят би се опитал да направи всичко да разтури Еврозоната ритмично, продавайки я "апартамент по апартамент", каза снощи Юнкер. Отговаряйки на въпроси на публиката, Юнкер заяви, че независимо от поведението на правителствата им, гърците заслужават уважение и солидарност от останалите европейци.

Атина е в трудни преговори с кредиторите си по споразумение, което да я избави от опасността от фалит и напускане на еврото.
Юнкер се спря на всички кризи, пред които е изправен ЕС, включително бежанската и тази в Източна Украйна.

Основната част на изложението си Юнкер посвети на нуждата от изграждането на по-интегриран ЕС.

Той посочи, че икономически и демографски ролята на Европа в света намалява. Със своите 5,5 милиона квадратни километра тя е повече от три пъти по-малка от Русия. При сегашния темп на икономическо развитие, в обозримото бъдеще нито една отделна държава на ЕС няма да членува в Г-7, седемте най-големи икономики на света. Четири пети от световния растеж идва от икономики извън ЕС. В началото на миналия век европейците са били 20 на сто от световното население, през този век ще са между 7 и 11 на сто, а в края му - 4 на сто.

"Продължаваме да си мислим, по причини, които ми убягват, че сме господарите на света. Не сме господари на света. И ако сме били, то не е било за най-голямото благо на човечеството. Светът няма нужда от господари. Трябва да се впишем в една логика на многополярност, където всички са равни - континенти и страни", каза Юнкер.

"Бъдещето не принадлежи на малките държави,... а на тези, които пледират за задълбочаването на интеграцията на ЕС", каза той, пледирайки за единен дигитален, капиталов и енергиен пазар.

"Имаме елементите на бъдещето ни на масата, трябва да ги съберем", каза Юнкер. "Всичко, което носи успех в останалата част на света, в Европа е раздробено".  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Англосаксонският свят иска да унищожи Eврозоната, смята председателят на Европейската комисия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди