изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:20 EET
ПОРАЖЕНИЯТА В ОТРОВЕНИТЕ ПЧЕЛИНИ В БАЛЧИШКО СА ДО 100 %    
ЗемеделиеДва констативни протокола за отровени пчели е издала специална комисия, назначена от Областната дирекция „Земеделие”, след подадения сигнал за масов мор на пчели в Балчишко. На единият пчелин пораженията върху пчелните семейства са на 100 %, а на другия - 70 %. 

Пчелари от Балчишко алармираха за  масов мор на пчели в района на село Карвуна. Според тях, в резултат на пръскане на рапица от арендатори, за което пчеларите не са били уведомени, са отровени пчелите от около 1000 кошера. Те са били разположени в района на овощната градина на „Еко Агро” в землището на село Карвуна, тъй като дружеството заплаща на пчеларите за опрашване. Освен това, самото то има пчелин.
На 28 април в ОД ”Земеделие” бяха подадени 9 заявления за натровени пчели в землището на село Карвуна и едно заявление в землището на село Храброво. При направената проверка на място са издадени два констативни протокола, съобщиха от областната дирекция „Земеделие”. Взети са проби от пчелините и цъфтящата растителност в района.
Собствениците на останалите седем пчелина са нямали превозен документ и не са им издадени констативни протоколи. На пчелина в село Храброво не е издаден констативен протокол, тъй като стопанинът се е отказал, защото няма ветеринарен лекар на животновъдния обект, който да вземе проби от пчелина.
Припомняме, че, според един от потърпевшите – Димитър Димитров, за всички тях пчеларството досега е било основен поминък. След отравянето обаче някои няма да могат да възстановят пчелините си, тъй като трябват по 500 лева на кошер.  Други са категорични, че се отказват да се занимават с пчеларство. НДТ
 


Сходни връзки

ПОРАЖЕНИЯТА В ОТРОВЕНИТЕ ПЧЕЛИНИ В БАЛЧИШКО СА ДО 100 % | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди