изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:12 EEST
ЗА АРАБИ МОЖЕ, ЗА БЪЛГАРИ - НЕ! ДЪРЖАВАТА НИ НЕ ПОЗВОЛИ НА БЕСАРАБСКИЯ БЪЛГАРИН ДА ЗАЖИВЕЕ В С. ГУРКОВО    
НовиниПрипомняме, че през февруари ръка на Виталий протегнаха жители на село Гурково. Те му осигуриха подслон и прехрана. „Направихме всичко възможно да му помогнем, да спаси себе си и семейството си“, споделя кметът. В селото дори събрали над три хиляди лева, за да се покрият разходите за пътуванията на Дрозда до столицата за документи, но такива така и не са му издадени, споделя кметът.

Дори е била осигурена работа на Виталий в местната кооперация, но той не е можел да започне без да има документи.
Тодор Георгиев сподели, че поддържа връзка и с колегата си от град Гурково, където също посрещната избягали от войната бесарабски българи. Там ситуацията била аналогична и те също скоро трябвало да се завърнат в Украйна, тъй като изтича тримесечният срок за пребиваването им тук.
Кметът недоумява как може държавата да налива толкова пари за бежанците от юг, а да не помага на сънародниците ни от Украйна. „Каквото и да правим за тези хора, търсещи спасение тук, в България, то се оказва незаконна дейност, щом нямат визи за временно пребиваване, които са проблем”, възмущава се Георгиев.
Сега той няма вест от Виталий. Не знае каква ще е съдбата му в Украйна.
Припомняме, че в началото на годината той успя да избяга от окопите със съдействието на Асоциацията на българите по света и с подкрепата местната власт в село Гурково. При пристигането си тук разказа, че в Украйна е страшно и двама негови приятели вече са мъртви. Дрозда не искал да убива славяни, затова и не взел повиквателната.

ПАЗИ, БОЖЕ, БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ Й!
НДТ

 


Сходни връзки

ЗА АРАБИ МОЖЕ, ЗА БЪЛГАРИ - НЕ! ДЪРЖАВАТА НИ НЕ ПОЗВОЛИ НА БЕСАРАБСКИЯ БЪЛГАРИН ДА ЗАЖИВЕЕ В С. ГУРКОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди