изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:48 EEST
Скопие пламна! Над 40 са ранени при безредиците снощи (ВИДЕО+СНИМКИ)    
По светаНад 40 души, повечето от които полицаи, са ранени, а 30 демонстранти са арестувани по време на демонстрацията, която се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството в Скопие, предават световните агенции, позовавайки се на македонските власти. БЛИЦ съобщи за демонстрацията още снощи. По първоначални данни 19 бяха ранени.



Пред журналисти вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви, че 38 полицаи са пострадали от хвърляни по време на демонстрацията предмети. Двама полицаи все още са в болница.



Най-малко четирима демонстранти и един фотограф също са ранени при възникналите безредици.

Както БЛИЦ съобщи още снощи, македонската полиция използва сълзотворен газ и водомети за да разпръсне събралите се пред сградата на правителството около 1000 души.

Протестите започнаха след като македонски опозиционен лидер обвини кабинета на консерватора Никола Груевски, че прикрива убийството на 22 –годишен младеж, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година.

С викове „Убийци, убийци“ протестиращите поискаха оставката на правителството. Демонстрантите счупиха стъклата на сградата на правителството, разбиха паркираните наблизо автомобили и преобърнаха няколко кофи за боклук.

Полицията превишила силата


Хелзинкският комитет по човешките права отбеляза, че полицията в Скопие е използвала непропорционална и прекомерна сила при разпръскването на вчерашния протест пред сградата на правителството.

„Полицейските служители не се ограничиха използването на сила само за онези граждани, които са бяха агресивни към тях, но безразборно биеха и тъпчеха всички граждани, от които голяма част седяха спокойно на земята с вдигнати ръце, гласи становище на комитета. След това полицията пристъпи към задържане на участниците в протеста.

В Скопие и Битоля се подготвят за нови протести

При задържането полицията отново безразборно приложи прекомерна и непропорционална сила. Задържането е продължило дори, след като гражданите вече не са участвали в протеста и са били тръгнали към домовете си. Това се потвърждава и от факта, че в 23.30 ч. полицейските служители насилствено влязоха в повече обекти, между които и библиотека „Братя Миладинови”, където отново приложиха непропорционална и прекомерна сила към всички младежи, които са присъствали в библиотеката.

Поводът бил, че част от тях очевидно са били участници в протеста”, се посочва още в съобщението от Хелзинкския комитет.

Снимки: REUTERS
http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Скопие пламна! Над 40 са ранени при безредиците снощи (ВИДЕО+СНИМКИ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди