изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:23 EET
ДАРА ПРЕОБЪРНА ЖИВОТА НИ    
Общество145 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България. Това сочат данните от последното представително проучване на МБМД, правено през 2013 година, съобщиха за в. „Нова добруджанска трибуна“ от фондация „Искам бебе“.




За трудностите, с които се сблъскват тези двойки, за помощта, която получават и за радостта на станеш майка след дълго чакане – разговаряме с Мария Георгиева – координатор за Добрич на фондация „Искам бебе“.

- Г-жо Георгиева, бихте ли се представили за читателите на в. „Нова добруджанска трибуна“? И, ако обичате, разкажете за трудностите, през които преминахте, за да имате дете.
- Начален учител съм в СОУ „Любен Каравелов“ от 20 години. Обожавам работата с деца. За това станах и учител – защото децата ме зареждат. Водих борбата си за дете девет години. Обиколих всякакви лекари в града, в областта, които не откриваха проблем нито в един от двамата – в мен и съпруга ми. Случайно се запознах в София с Радина Велчева – председател на фондация „Искам бебе“, която е от Добрич. Тя организира в нашия град група за психологична помощ за жени с репродуктивни проблеми през 2008 година. Участвахме 12 момичета. Тогава община Добрич беше първата в страната, която отпусна средства за тази група. В началото бях малко скептично настроена, понеже не предполагах, че това ще ми помогне да се справя с проблема, с начина, по който се чувствам. Но въпреки всичко реших да опитам. Вече минаха осем години, но с момичетата от групата продължаваме да сме приятелки, да се чуваме и да се срещаме. В много от тях имаше наистина промяна. Психологът, който работеше с групата - Камелия Калчева, направи много за нас, за да решим проблемите си. Много от момичетата бяха затворени в себе си, бяха отказали контакти с приятели, защото ги потискаше мисълта, че всички си имат дечица, а те – не. След това заработи и фондът, държавата отпусна за три опита ин витро по 5 000 лева. На мен това ми подейства много обнадеждаващо. Ние рухвахме финансово, защото всяка от нас имаше кредити. Една от жените дължеше вече 30 000 лева, имаше шест неуспешни опита… Всичко е свързано със средства. След като държавата взе това решение се успокоих. Кандидатствахме пред фонда, подготвихме всички документи, които са необходими, подадохме ги през март 2008 година. През следващия месец докато чакахме решението на фонда аз забременях по естествен начин. Което говори, че психиката ми по някакъв начин се е поуспокоила. Сега съм майка на една прекрасна дъщеря, вече на 5 години, Дара.
- Бихте ли разказали за психоконсултациите в Добрич до кога продължиха? Колко жени се възползваха от тях? Това еднократна програма ли беше?
- Да, това беше еднократна програма. Доколкото имам информация от всички 12 жени, които бяхме в групата, до момента само една не е станала майка. След това ми звъниха момичета, които се интересуват и много биха искали и те да се включат, защото аз съм споделяла с тях какво се прави. Имат нужда. Но имаше условие групата да е от 12 души, финансирането вече да е тяхно. Но си направихме страница във Фейсбук - Искам бебе Добрич, за да си бъдем полезни с информация. Групата непрекъснато се увеличава. Дори в нея има момичета, които аз лично не познавам. Продължаваме се събираме, да разговаряме. Когато вече си минал по този път, споделянето е много важно за този, на когото му предстои. Ето, аз само след един разговор с Радина се почувствах много добре, много по-уверена.
- Прави впечатление, че по инициатива на фондация „Искам бебе“ много общини в страната, дори по-малки от Добрич, започнаха да отпускат средства за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, на които предстои ин витро. Бихте ли обяснили точно каква е инициативата?
- Тези 5 000 лева, които се отпускат от фонда, са за самата процедура ин витро. Средствата, които отпускат общините на момичетата, всъщност са за изследванията, които са купища и не са никак малко като сума. Например, едни имунологични изследвания са 240 лева, генетичните изследвания също са около 300 лева. Биопсия се прави винаги при момичетата с проблеми. По принцип изследванията са строго индивидуални. Всяка една от жените има нужда от различни изследвания. Например, при мен се налагаше преди да започна в продължение на шест месеца да ми правят вливания, всяко от които струваше 600 лева. Необходими са поне 1 000 лева преди да започнеш процедурата. София е далече, пътят е само 100 лева.
Много от двойките се отказват, защото не могат да продължат. Спират или си избират клиники, които са по-близо. Пробват в града, във Варна, в по-близките градове, защото не могат да си позволят да отидат до София и да си направят там изследванията. Тези средства, които се отпускат от общините, са именно да бъдат подпомогнати двойките за изследванията и процедурите, които трябва да се направят преди ин витро.
- Как се определя по колко средства да се отпуснат на двойка?
- Това зависи от сумата, която отпуска общината. Например, има общини, които отпускат в рамките на 20 000 лева. Има комисия, която разглежда документите и в зависимост от това колко двойки имат нужда разпределя средствата.
- Бихте ли разказали как стоят нещата в Добрич?
- Подготвихме всички документи и председателят на „Искам бебе“ Радина Велчева ги внесе в община Добрич с искане да бъдат отпуснати средства на 7 март 2014 година. На 27 март същата година получихме отговор от кмета Детелина Николова. В него се казва, че общината приветства идеята за подпомагане лечението на безплодие на лица и двойки с репродуктивни проблеми. В отговора пише, че ще бъде предложено на общинските съветници и Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет да се запознаят с предложението на фондацията. Посочва се  още, че общината изявява желание да бъде в помощ на двойки с репродуктивни проблеми и че ще направи всичко възможно за реализацията на такава общинска програма. Продължаваме да очакваме вече повече от година действия и разбиране от страна на община Добрич.
- Община Генерал Тошево отпусна средства за подпомагане на двойки, на които предстои ин витро.
- Да. Много се радвам, че от интернет ми бяха взети координатите от общински съветник от Генерал Тошево. Той настояваше да се срещнем и попита какъв е редът община Генерал Тошево да подпомогне няколко двойки с проблеми. Сподели, че пет-шест жени са го потърсили. Срещнахме се и обясних каква е процедурата, показах нашите документи – какво се изисква, за да се внесе това предложение. И Общинският съвет в Генерал Тошево е взел решение и са отпуснати тези средства. Това е единствената община засега в Добричка област. Надяваме се и община Добрич да прояви разбиране и да отпусне средства. Защото само човек, който е минал през страданието да не може да има дете, знае какво е. Защото де факто не страдаш само ти – страдат родителите ти, близките ти, братя, сестри. Аз лично имах чувството, че майка ми изживяваше нещата по-зле и от мен. И все повече са младите жени, които имат проблеми. Разбрах, че сега има и донорска програма, че са 40 000 жените, които чакат да участват в нея, които имат нужда от донорски яйцеклетки. А всъщност са малко тези, които даряват яйцеклетки, не са информирани хората.
- С какво промени живота Ви Дара – на Вас, на семейството, на близките Ви?
-    Тя го преобърна на 180 градуса. Просто не може да се опише с думи. Внесе огромна радост. Тя е много лъчезарно и контактно дете. Имах чувството, че съм си я представяла така. И не съжалявам, струвало си е чакането. Трябвало е да стане точно в този момент, за да бъде точно такава.
- Какво дете е Дара?
- Дара е на пет години и пет месеца. Занимава се с изобразително изкуство, плуване и балет. Вече има и две грамоти – за най-малък участник в ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара“. Предстои й участие с „Алексия“ в концерт в Албена.
- Г-жо Георгиева, наскоро „Искам бебе“, Добрич, получи дарение? Ще разкажете ли за него?
- Получихме обаждане от дамски клуб „Майчина грижа“. Една от дамите – Живка Ганчева, направи дарение от 1 000 лева, за да подпомогне дейността ни. Тя не искаше да се пише за този неин жест, но аз го споделям с читателите ви, защото, Дай Боже, да има повече хора с добри сърца като нея! Изказвам й сърдечна благодарност на г-жа Ганчева – от мое име и от името на момичетата, понеже средствата ще бъдат разпределени на две от тях, които спешно се нуждаят. Те ще получат по 500 лева.
- Какво бихте казали на жените или по-точно – на момичетата, както ги наричате, които има проблеми и не могат да станат майки? Какъв съвет бихте им дала като човек, който е минал по този труден път?
-    Бих им казала, че отчаянието и загубата на надежда само пречат. Да не се затварят в себе си, да не спират да контактуват с приятели и познати. Да споделят за проблема си. Защото когато споделиш не знаеш дали няма точно човекът, който е отсреща, няма да ти помогне с информация. Защото в моя случай информацията беше най-важна. Аз девет години обикалях градове, специалисти и не знаех къде да отида, при кого. Ако бях срещнала Радина години по-рано нямаше да се лутам толкова дълго. Научих, че всяко негативно преживяване е възможност да се учим, да напредваме. Силата се ражда в борбата. Дори болката е понякога прекрасен учител. Но за да я превъзмогнеш първо трябва да си я изпитал.

Разговаря: Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

ДАРА ПРЕОБЪРНА ЖИВОТА НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди