изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-25 @ 07:02 EEST
30 ДУШИ ОСТАВАТ БЕЗ РАБОТА ПРИ МАСОВОТО УВОЛНЕНИЕ В ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ    
НовиниПроцедурата по масовото уволнение в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево започна от вторник, когато на заседание на дирекционния съвет са определени щатните бройки, които ще бъдат съкратени, съобщи директорът му проф. Иван Киряков.
 Според заповед на ръководството на Селскостопанска академия, част от която е институтът, от сегашните 282 щатни бройки трябва да се съкратят 45 или 16 %. Към момента незаети са 15 бройки. Така, реално съкращението ще засегне 30 работещи в института. Днес е решено те да са основно от сектор „Наука“ и двама от сектор „Животновъдство“. Ще бъдат съкратени изпълнител-лаборанти и полевъди.
Няма логика институтът да се лиши от научни работници, които са 30, както и от специалисти с висше образование, агрономи, както и от земеделски техници, обясни директорът.
„Има голямо напрежение сред работещите в института. Хората са притеснени, че ще останат без препитание. Докато аз съм директор, ще направя всичко възможно хората, които сега ще бъдат съкратени, да се върнат на работа в института, тъй като те имат придобит опит в нашата работа“, коментира проф. Киряков.
Очаква се до края на годината 12-13 от работещите в ДЗИ да се пенсионират, така че тогава толкова от съкратените ще могат да бъдат върнати на работа. През първото полугодие на следващата година още десетина души ще излязат в пенсия и на тяхно място ще може да се назначат от освободените сега.
Процедурата за масово уволнение предвижда да се уведомят синдикатите, които да бъдат поканени на преговори. Ще бъдат информирани териториалните звена на Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда. Ще бъде сформирана комисия по подбора, тъй на някои от длъжностите, които ще бъдат съкратени, има по няколко работещи, обясни директорът.  Очаква се процедурата да продължи около 50 дни.
Това е най-сериозното съкращение в института. Само за последните пет години той се лишава от една трета от състава си, като с новото съкращение, освободените за този период са общо около 100 души. През 2010 г. щатът е бил 330, сега остава малко над 230.
Неотдавна проф. Киряков алармира, че щатът в института отдавна е на критичния минимум.
Добруджанският земеделски институт обезпечава над 70% от производствените площи от зърнено-житни култури на Република България. Той е създал над 100 сорта зърнено-житни култури. През последните години той предлага на зърнопроизводителите 14 сорта обикновена пшеница, 2 сорта твърда пшеница, 4 сорта тритикале, 1 сорт зимен ечемик, най-новите хибриди слънчоглед, създадени в института през последните години, са: „Сан Лука”, „Марица”, „Яна”, „Алпин”, „Валин”, „Велека”, „Вокил”. Освен това на производителите са предоставени 19 сорта зрял фасул, 13 сорта леща и два сорта нахут.

 


Сходни връзки

30 ДУШИ ОСТАВАТ БЕЗ РАБОТА ПРИ МАСОВОТО УВОЛНЕНИЕ В ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди