изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:08 EET
ЛЮЛКИ И 120-ГОДИШЕН КАНТАР РАДВАХА ДОБРУДЖАНЦИ    
ПразнициГергьовден и тази година бе един от най-почетените от добричлии празници. За поредна година китното дворче на етнографската къща бе малко, за да побере множеството дошло да послуша изпълненията на автентични фолкрлорни песни от клубовете в града и да почете традицията.

За здраве всеки се претегли на 120-годишния кантар, а етнографът Лена Кирилова сподели, че кантарът е търговски и може да тегли до 200 и повече оки. Млади и стари стъпваха, за да се претеглят, както повелява традицията и да знаят наесен, когато приключва стопанската година, колко са отслабнали от работа на нивата. След меренето на кантара млади и стари не пропускаха за здраве да се полюлеят и на окичените със здравец люлки в двора на къщата. На този ден сутринта стопанките замесват обредните хлябове и след като семейството се черкува, отива на нивата, повелява народната традиция. Тя бе спазена и десетки домакини „замесиха” обредни хлябове от щанда на регионалната браншова структура на хлебопроизводителите и сладкарите, които зарадваха добричлии с вкусните си изделия на щанда в двора на етнографската къща.
 


Сходни връзки

ЛЮЛКИ И 120-ГОДИШЕН КАНТАР РАДВАХА ДОБРУДЖАНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди