изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:52 EEST
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЩЕ ПОСЕТИ ДОБРИЧ    
НовиниЩе открие изложба, посветена на нейния прапрадядо Иван Кършовски


Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева ще посети днес Добрич по покана на кмета на града Детелина Николова. Визитата ще започне в 9 часа, когато те ще посетят регионалното депо за отпадъци с. Стожер, изградено със средства от европейския бюджет.
В 10 часа заместник-председателят на ЕК ще бъде в центъра на Добрич, където ще участва в честванията и водосвета за празника на светите братя Кирил и Методий на площад "Свобода". В 11.00 часа Кристалина Георгиева ще открие изложба за живота на видния български революционер, книжовник, общественик и журналист Иван Кършовски в градската художествена галерия.
Иван Кършовски (1839 – 1914 г.) е виден български революционер, книжовник, общественик и журналист. Бил е четник при войводата Панайот Хитов, съратник на Васил Левски, а след Освобождението участник в Учредителното и I Велико Народно събрание, учредител на Българското книжовно дружество, прераснало в Българска академия на науките. Роден е в град Елена. Участва в Първата и Втората български легии и е сред основателите на БРЦК през 1869 г.
Изключително ерудирана личност и истински полиглот. Владее 7 чужди езика: турски, гръцки, руски, сръбски, румънски, немски, френски и прави преводи. Редактира и издава на румънски език вестниците „Вултурул“ („Орел“) (1876) и „Индепенденца национала“ („Национална независимост“) (1877).
След Освобождението от османско иго е съдия, адвокат. Член на Либералната партия.  От 1881 г. живее със семейството си в София, където е адвокат и се занимава с журналистическа дейност. Умира в София на 1 март 1914 г. Кристалина Георгиева е неговата праправнучка, тя е потомка на най-малката му дъщеря Анка. НДТ



 


Сходни връзки

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЩЕ ПОСЕТИ ДОБРИЧ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЩЕ ПОСЕТИ ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2015-05-10 @ 17:31 EEST
Нека дойде и види улицата кръстена на дядо й на какво прилича.
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЩЕ ПОСЕТИ ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2015-05-10 @ 21:00 EEST
На тази алчна пребоядисана комунистка името и' е  Сталина Кинова Георгиева.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди